Tekst Vanessa Strijbosch
Foto Video: sergeant-majoor Ruud Mol

Bemanningen klaar voor de toekomst

Onderzeebootbemanningen kunnen voorlopig weer helemaal up to date trainen. De Platform Onderwater Centrale Trainer (POWCT) van de marine is gemoderniseerd en onlangs opnieuw in gebruik genomen. De Defensiekrant nam een kijkje in de vernieuwde full motion onderwatersimulator.  

“Luister uit. Er is een lekkage in de boegbuiskamer. Initiële acties uitvoeren. Lokaal waterdicht en waterdicht sluiten.” Een zoutwaterlekkage is een van de grootste gevaren voor een onderzeeboot. Groot alarm. De chef onderwater moet snel handelen en de boot zo snel mogelijk naar boven krijgen. Het is een van de vele zeer realistische scenario’s die de POWCT kan nabootsen, inclusief bewegingen zoals slagzij maken en ‘hellingen’ tot en met 35 graden. 

Een zoutwaterlekkage is een van de grootste gevaren voor een onderzeeboot

Gebruikers van de nieuwe Platform Onderwater Centrale Trainer krijgen realistische scenario’s voor de kiezen.

Verouderde hardware

De simulator is sinds begin jaren 90 in gebruik bij de marine. Hij is van binnen nagenoeg gelijk aan het technische gedeelte van de centrale van de onderzeeboten van de Walrusklasse. De trainer onderging al eerder aanpassingen, maar was inmiddels weer aan een vernieuwingsslag toe. Dit keer werd de verouderde hardware aangepakt. Vervolgens is de software herschreven om zo te kunnen werken met de huidige generatie computers. Door deze modernisering kan de trainer, zonder al te grote aanpassingen, dienst blijven doen voor de opleidingen en trainingen van de onderzeebootbemanningen. 

De nieuwe onderzeeboottrainer stoomt de bemanningen klaar voor het grote werk. Foto: Defensie.