Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Een nieuwe lichting mariniers heeft vanmorgen de Elementaire Militaire Vorming afgerond en om klokslag 09:00 uur namen ze de felbegeerde opleidingsbaret van het Korps Mariniers in ontvangst. Dat gebeurde vanwege COVID-19 niet op de Van Ghentkazerne in Rotterdam zoals normaal gesproken gebeurt, maar op een oefenterrein vlakbij Oirschot. Na slechts een paar uurtjes slaap afgelopen week maakt deze indrukwekkende foto van defensiefotograaf sergeant Cristian Schrik wel duidelijk hoe ongelooflijk trots deze gloednieuwe marinier der tweede klasse op z’n hoofddeksel is. 

Touch and go

Enkele touch and go’s van een Pilatus PC-7 van 131 Squadron waren voldoende aanleiding voor Roy Flikweert om met zijn camera dit ragscherpe beeld te schieten. Ver hoefde Roy niet te reizen, want momenteel volgt hij op Vliegbasis Woensdrecht de opleiding aircraft maintenance. Laat Woensdrecht nou net de thuisbasis van de PC-7-vloot zijn…

Dijk

Defensiefotograaf sergeant Jan Dijkstra nam deze dijk van een plaat tijdens de onlangs gehouden Fleet Operational Sea Training (FOST) voor de kust van het Engelse Plymouth. De NH90 op de foto is gestationeerd aan boord van het Landing Platform Dock Johan de Witt. 

Lees meer over deze oefening op pagina twee van deze Defensiekrant. 

Muzikaal onthaal

De bemanning van Zr.Ms. Schiedam moet prettig zijn verrast, toen ze bij terugkomst op thuisbasis Den Helder werd onthaald met de rijke klanken van de Marinierskapel. De combinatie speelde op de kade als goedmaker, want vrienden en familie zijn vanwege corona tijdelijk niet welkom in de Nieuwe Haven. Het schip kwam terug van drie maanden inzet op de Oostzee. Fotograaf John van Helvert tekent voor het beeld.    

Al die lampjes

Het is altijd weer spannend of de lampjes het doen. Zeker wanneer je er maar liefst 1.040 in de 63 meter hoge collimatietoren hangt, op het terrein van de Nieuwe Haven van de Koninklijke Marine. De creatie van het varende krijgsmachtdeel is daarmee de allergrootste ‘kerstboom’ in de kop van Noord-Holland. Met een collimatietoren kun je trouwens radars, vuurleidings-, peil- en richtingssystemen aan boord van marineschepen controleren op afwijkingen. Wederom schoot John van Helvert deze foto. 

Keent

Mark de Reus fotografeerde onlangs dit voertuig van de EOD, dat uitrukte voor het ruimen van circa 2.000 20 mm granaten. Het wapentuig werd aangetroffen op het voormalig vliegveld Keent, nabij Oss. Het buurtschap Keent speelde een belangrijke rol tijdens Operatie Market Garden.   

Stemmig zwart-wit

Mark de Reus reed over de A50 toen hij ter hoogte van de plaats Overlangel (nabij Oss) op deze militaire colonne stuitte. Uitgevoerd in stemmig zwart-wit is het een leuke plaat geworden.