Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto sergeant Jan Dijkstra

Laatste horde op de weg naar operationele gereedheid NAVO

Detachementscommandant NH90 luitenant-ter-zee der 1e klasse Friso Feenstra.

Drie NH90 maritieme gevechtshelikopters voerden de afgelopen drie weken, tijdens de oefening FOST, oorlog in het allerhoogste geweldspectrum vanaf Zr.Ms. Johan de Witt. Fleet Operational Sea Training draaide om het inzetgereed maken van NH90-crews, marineschepen en hun bemanningen. De oefening voor de Britse Zuidkust is de laatste horde op de weg naar de operationele gereedheid die de NAVO verlangt. 

Het belangrijkste doel van de oefening is onderzeeboten uitschakelen, ofwel Anti Submarine Warfare (ASW). Vanaf grote afstand tot moederschip Zr.Ms. Johan de Witt zijn NH90's met een sonar in staat onderzeeboten te detecteren en aan te vallen met torpedo’s. Tijdens de oefening werken ze daarvoor samen met een Deens fregat. “Bij echte inzet moeten we met elke NAVO-partner kunnen samenwerken. Hoewel we allebei tot de NAVO en EU behoren, zijn procedures soms verschillend. Deze oefening verbetert onze samenwerking”, aldus detachementscommandant NH90 luitenant-ter-zee der 1e klasse Friso Feenstra.

Zelfs op grote afstand van moederschip Zr.Ms. Johan de Witt is de NH90 met een sonar in staat onderzeeboten te detecteren. Met meerdere helikopters kunnen de crews een onderzeeboot insluiten.

COVID

Belangrijk dus dat leerling-crewleden de vaardigheden tot in de puntjes onder de knie hebben. Ook in het jaar van COVID-19. De Britse vliegbasis Culdrose, waar de jaarlijkse oefening normaal gesproken wordt gehouden, moest buitenlandse eenheden weigeren. Maar crews moeten volgend jaar wel opgeleid en geëxamineerd klaar staan voor de vloot. Dus werd Zr.Ms. Johan de Witt ingezet als drijvend vliegveld. Feenstra: “NH90’s opereren bij inzet ook vanaf fregatten, eigenlijk is de samenwerking heel natuurgetrouw.” 

Voor het eerst opereren drie NH-90 crews vanaf een marineschip. Op het vliegdek van Zr.Ms. Johan de Witt staan twee landingsspots, maar tijdens de ‘weekly war’ vliegen drie helikopters. De onderhoudsploeg maakt de derde kist buiten gereed zodra de eerste twee zijn opgestegen.

Hoogste niveau

Het instituut FOST is het ‘Centre of Excellence’ op het gebied van operationele training aan schip en bemanning. Wereldwijd is dit het hoogste niveau om klassieke maritieme oorlogsvoering te trainen. NAVO-landen doen op dit moment niet mee aan een missie waarbij de inzet daar om draait. De meest recente was de Falklandoorlog in de jaren 80. Feenstra: "Daar hebben de Britten stevige verliezen geleden. De lessen die eruit zijn getrokken, nemen we vandaag de dag nog steeds mee. Want we moeten wel altijd overal op voorbereid zijn.”