Tekst ritmeester Charlotte Snel
Foto geen | video: sergeant-majoor Ruud Mol |montage: Karel Polack

Een race tegen de klok

Sinds 1990 is Jos Antens (55) de trotse én ongeslagen recordhouder op de hindernisbaan Hollandia van het Korps Commandotroepen. 30 jaar na dato haalt de oud-sportinstructeur speciaal voor de Defensiekrant zijn trainingspak uit de mottenballen. Lukt het Jos Antens om zijn eigen record te evenaren?

Militair redacteur ritmeester Charlotte Snel nam de proef op de som en betrad samen met Jos de hiba Hollandia.  

Hindernisbaan Hollandia

Baan Hollandia, dé hindernisbaan van het Korps Commandotroepen (KCT) in Roosendaal, kent een aardige geschiedenis. De baan werd in 1950 ontworpen door KCT-sportinstructeurs en is sindsdien weliswaar onderhouden, maar in hoofdlijnen volledig intact gebleven. 
De hindernissen zijn in moeilijkheidsgraad aangepast aan het werk van commando’s. Met alleen kracht en conditie kun je een eind komen, maar om het hele parcours succesvol uit te lopen is vooral vaardigheid en technisch inzicht nodig.  
Commando’s in spé maken al tijdens hun opleiding kennis met de hindernisbaan. LO&-Sportinstructeurs leren hen methodisch aan hoe deze het beste kan worden genomen.  Onder begeleiding wordt uiteindelijk toegewerkt naar het ultieme doel: volledig bepakt én binnen een vastgesteld tijdslimiet de baan over.
Ook parate operators van het KCT zetten nog regelmatig voet op Hollandia; voor hen is de hindernisbaan vast onderdeel van de Fysieke Inzetbaarheidstest (FIT).