Tekst Martin Zijlstra
Foto Korps Mariniers en Lance Cpl. Brian Bolin Jr, US Marine Corps

Nederlandse en Amerikaanse mariniers trainen samen

Nederlandse mariniers van 32nd Raiding Squadron hebben de afgelopen weken samen met collega’s uit Amerika getraind op Aruba, tijdens de oefening Caribbean Coastal Warrior. De US Marines van Camp Lejeune kwamen naar het eiland om te leren over het specialisme van de Nederlandse collega’s: operaties in tropische kustomgeving.

‘Nederlandse mariniers zijn experts in operaties in tropische kustomgeving’

Zon, zee en strand. Voor de meeste mensen is Aruba een tropisch vakantieparadijs. Niet voor niets reizen ieder jaar anderhalf miljoen Amerikanen en Canadezen naar het eiland. Maar Aruba is meer. Zelfs in deze coronatijd is het voor Amerikaanse mariniers een paradijs, een oefenparadijs. En dus is kapitein Joshua Foster, commandant van de Charlie Company, 2nd Reconnaissance Battallion, dolenthousiast. “Dit is een unieke kans”, begint hij. “De Nederlandse mariniers zijn experts op het gebied van operaties in tropische kuststreken en dat is voor ons heel waardevol bij de voorbereiding op missies in het buitenland.”

Allesbehalve een rondvaartboot. Een FRISC met Nederlandse en Amerikaanse mariniers op ‘jacht’ naar een verdacht schip met smokkelwaar. Caribbean Coastal Warrior in de praktijk.

Meerdere oefenelementen

Tijdens hun verblijf op Aruba trainden de Nederlanders en Amerikanen zowel onder het water, op het water als op het land. Voor de duiktraining werd 32nd Raiding Squadron versterkt met kikvorsmannen uit Nederland. Dat maakte de oefening nóg meer bijzonder voor Foster. “We hadden nergens anders zo'n training kunnen doen met een volledige groep duikers. Aruba is een uitstekende omgeving om onze duikvaardigheden te ontwikkelen en te trainen. Het maakt het voor ons ook mogelijk om te integreren met de Nederlanders waardoor we makkelijker kunnen samenwerken als we een keer in Oost- of Noord-Europa worden ingezet.” 

Uitwisseling van kennis stond centraal bij de gezamenlijke oefening van de Nederlandse mariniers van 32nd Raiding Squadron, met hun Amerikaanse collega's uit North Carolina. Het is overigens niet voor het eerst dat ze samen oefenen, dat komt vaker voor.

Dagelijkse kost

Kapitein der mariniers Mark Brouwer maakt als uitwisselingsofficier deel uit van het 2nd Reconnaissance Battallion. Foster vertelt hem niets nieuws. “De trainingsmogelijkheden hier in Aruba zijn optimaal voor de Amerikanen. De 'skills' die onze mensen de Amerikanen nu bijbrengen, zijn voor mijn Nederlandse collega's hier dagelijkse kost.” Teamleider sergeant Zachary Palmgren vindt vooral de helderheid van het water bij Aruba belangrijk. “Onze duikers kunnen precies zien wat ze doen en daardoor makkelijker hun vaardigheden uitbouwen.” 

Drugstransporten

De Amerikanen deden bij Caribbean Coastal Warrior ook een training in het boarden van verdachte vaartuigen. Hiervoor werden Nederlandse FRISC-motorboten gebruikt. In het Amerikaanse jargon heten dergelijke operaties 'VBSS'. Dat staat voor 'Visit, Board, Search and Seizure'. Voor de Nederlanders dagelijkse praktijk met alle drugstransporten in het Caribisch gebied, want er worden regelmatig snelle motorboten met smokkelwaar onderschept. 

‘Dit zijn real world scenario’s'

Volgens Palmgren maakte dit de training nóg realistischer. “Het zijn real world scenario’s die ons helpen bij de ontwikkeling van nieuwe operationele procedures. De Nederlanders laten zien hoe zij het werk in de praktijk doen en daar leren we van. Maar door samen te oefenen, kunnen we ook integreren en samen dit soort operaties uitvoeren.”

Het is gebruikelijk dat Amerikaanse eenheden in het buitenland als dank voor de genoten gastvrijheid iets terugdoen. Zo ook in Aruba, waar de Amerikanen een basketbalveld repareerden en opnieuw in de verf zetten. Korporaal Michael Weiss laat zien dat hij, afgezien van een geoefende marinier, ook een handige klusser is.

Derde element

Het derde en laatste element van de oefening vormde een bezoek aan de schietrange in de omgeving van marinierskazerne Savaneta. En passent vierden de Nederlanders en Amerikanen samen ook nog de 245ste verjaardag van het United States Marine Corps. 

Volgend jaar krijgt de oefening opnieuw een vervolg. Dan zijn de rollen weer omgedraaid en reizen de mariniers van 32nd Raiding Squadron 2.500 kilometer naar het noorden om in Camp Lejeune bij Caribbean Urban Warrior weer heel andere elementen te trainen.

De oefening leverde een veelheid aan interessante of indrukwekkende foto's op. De Defensiekrant heeft de mooiste voor u verzameld.

Oefenparadijs

Je zal als toerist maar op het strand liggen te luieren en ineens een paar mariniers op je af zien komen. Aan variatie geen gebrek bij Caribbean Coastal Warrior. Er werd geoefend op zee, onderwater, op land en de schietrange. De Nederlanders hielden de Amerikanen dus behoorlijk bezig bij hun bezoek aan oefenparadijs Aruba.

Boeven

Spectaculaire opname van de aanhouding van een 'verdacht' schip. Op grote snelheid proberen de 'boeven' te ontsnappen, terwijl de Nederlanders en Amerikanen het schip proberen te onderscheppen. 

Realistisch scenario

Het verdachte schip is tot stoppen gedwongen. De Amerikaanse mariniers stappen over om het vaartuig te onderzoeken. In jargon Visit, Board, Search and Seizure oftewel VBSS. Nu een oefening, maar in de Carib met alle drugstransporten vaak de dagelijkse realiteit. 

Ervaringen uitwisselen

Bij de actie worden ook 'verdachten' aangehouden. Ook dit is realiteit in het Caribisch gebied. Dit soort oefeningen en ervaringsuitwisselingen zijn daarom ook belangrijk om de mariniers - zowel Nederlands als Amerikaans - voor te bereiden op het échte werk.

Natuurlijk habitat

Prachtige foto van twee duikende Amerikaanse mariniers. Alsof ze nooit iets anders hebben gedaan en in hun natuurlijk habitat verkeren, zwemmen de korporaals Christian Engle en Keron Serany-Favors onder water naar hun doel. 

Schietrange

Mariniers met het wapen in de aanslag op de schietrange. De veelzijdigheid van de mariniers kwam bij de oefening goed tot uiting. Het ene moment moesten ze Aruba ongezien vanuit het water benaderen, dan aan land gaan om vervolgens als volwaardig 'sniper' hun vaardigheden te laten zien op de schietrange.

Trekker overhalen

Schieten is een vak. Dat geldt zeker voor 'snipers' die een doel op grote afstand moeten kunnen raken. Korporaal Lewis Newton observeert zijn doel aandachtig voordat hij de trekker overhaalt. 

Hoera!

Op 10 november vierden de Amerikaanse gasten en hun Nederlandse collega's de 245e verjaardag van het United States Marine Corps. Kapitein Joshua Foster, commandant van C Company, snijdt de taart met een sabel aan. Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied, brigadegeneraal der mariniers Frank Boots, kijkt goedkeurend toe.