Vertraging levering nieuwe gevechtskleding
De levering van de nieuwe gevechtskleding uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS) is zeker 1 jaar vertraagd tot medio 2023. Staatssecretaris Barbara Visser heeft dit de Tweede Kamer gisteren laten weten. Als tussenoplossing krijgen militairen een interim kledingpakket.
De reden van de vertraging is een kort geding tegen Defensie. Een van de afgewezen leveranciers heeft dit aangespannen, omdat het bedrijf het niet eens is met de aangevoerde redenen voor de afwijzing. Defensie wacht de uitkomst van het kort geding niet af en trekt de voorlopige gunning in.
Staatssecretaris Visser: "Voorop staat dat onze militairen zo min mogelijk negatieve gevolgen van deze vertraging mogen ondervinden. Daarom nemen we twee overbruggingsmaatregelen tot de uiteindelijke uitlevering van de DOKS-gevechtskleding." Voor militairen die worden uitgezonden blijft de zogenoemde multicam-gevechtskleding beschikbaar. Alle andere militairen, inclusief reservisten, krijgen een verbeterd interim kledingpakket met het nieuwe camouflagepatroon Netherlands Fractal Pattern. Zij krijgen 4 basisjassen- en broeken en 1 buitenjas. DOKS voorziet naast de kleding ook in de aanschaf van nieuwe helmen die gewoon vanaf eind 2020 worden geleverd
De tijdelijke gevechtskleding, op de foto getoond door krijgsmachtadjudant Nico Spierenburg, is gebaseerd op het pak van het Korps Mariniers. Vanwege de goede pasvorm, het draagcomfort en uitstraling wordt deze kleding gewaardeerd. Leerlingen van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) krijgen vooralsnog geen ander pakket. De kosten voor de tussenoplossing zijn begroot op minder dan 50 miljoen euro; dit heeft geen gevolgen voor andere projecten. Defensie verstrekt de eerste basisbroeken- en jassen naar verwachting vanaf medio 2021. Bron: Defensie.
Luchtmacht hervat vliegprogramma NH90
Minister Ank Bijleveld-Schouten heeft vandaag aan de Tweede Kamer gemeld dat de luchtmacht haar vliegprogramma met de NH90 hervat. Dit was de dag na het ongeval bij Aruba opgeschort. Intussen wordt onderzoek gedaan op de crashlocatie om te zien of het mogelijk is het wrak van de helikopter te bergen.
De Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid maakten vrijdag bekend dat de kans dat de crash is veroorzaakt door een technisch of mechanisch mankement onwaarschijnlijk is. Dit blijkt uit de 1e onderzoeksresultaten. Op grond van deze mededeling ziet de luchtmacht geen reden om de NH90 helikopters nog langer aan de grond te houden. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval wordt voortgezet.
Intussen is in het Caribisch gebied een onderzoek begonnen naar de positie van het toestel en de bodemgesteldheid ter plaatse. Op basis hiervan wordt bepaald of het wrak in een volgende fase geborgen kan worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door bedrijven van het publiek-private samenwerkingsverband Maritime Capacity Alliance in opdracht van Defensie. Om de benodigde informatie te verzamelen wordt gebruik gemaakt van onderwaterrobots en –drones.
Bron: Defensie. Foto: archieffoto sergeant-majoor Gerben van Es.
Een swingende zomergroet...
Als gevolg van de coronacrisis mogen de militaire orkesten nog steeds niet optreden op de gebruikelijke manier. Creatief als musici zijn, hebben ze deze week op video een muzikale zomergroet aan heel Nederland gepresenteerd. De opnamen zijn gemaakt op 7 mooie plekjes in ons land.
Aan de bijzondere video werd meegedaan door de Marinierskapel der Koninklijke Marine, de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, Fanfare Bereden Wapens, Fanfare Korps Nationale Reserve, Orkest Koninklijke Luchtmacht en het Orkest Koninklijke Marechaussee. Ieder orkest speelde én werd gefilmd op een bijzondere locatie variërend van de Kop van Zuid in Rotterdam tot het Kröller-Müller Museum op de Veluwe.
De video is een productie van het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht. Ron Geurts kreeg het idee om deze zomergroet te maken voor de Nederlanders toen een internationale bijeenkomst van inspecteurs militaire muziek niet door ging als gevolg van corona en ieder land een muziekvideo moest insturen. Daar waar hij voor de conferentie koos voor het statige Highland Cathedral, wordt Nederland bij de zomergroet vergast op het swingende 'Let’s get Loud' van Jennifer Lopez.
Bron: Defensie
Defensie geeft opnieuw militaire rantsoenen weg
Sinds het begin van de coronacrisis heeft Defensie een kleine 140.000 kilo voeding weggegeven aan het liefdadigheidsinstellingen. Afgelopen week kwam daar nog eens 5.000 kilo bij die werd overgedragen aan het Leger des Heils in Weesp.
Het ging bij de meest recente donatie niet alleen om warme maaltijden maar ook om componenten voor onbijt, alcoholvrije dranken, soepen en specerijen. De voeding was onder meer gekocht om te worden verstrekt bij militaire oefeningen. Nu het oefenprogramma is aangepast in verband met de coronapandemie, wil Defensie voorkomen dat de voeding moet worden weggegooid wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken. Om die reden worden de etenswaren en dranken overgedragen aan het Leger des Heils, de voedselbanken en andere instellingen.
Bron: Defensie. Foto: archief Defensie
Marechaussee houdt vader en zoon aan na mishandeling
De Koninklijke Marechaussee heeft maandag op Schiphol een 47-jarige man en zijn 13-jarige zoon aangehouden voor onder andere mishandeling en bedreiging. De 2 hadden aan boord ruzie gekregen met een andere passagier. Na de landing ontstond een handgemeen waarna de marechaussee ingreep.
De vader en zijn zoon hadden tijdens een vlucht van Las Palmas naar Nederland voor overlast gezorgd. Hierbij ontstond ruzie met een 27-jarige medepassagier. De 2 wachten hem na de landing op ter hoogte van de bagagehal waarna een vechtpartij ontstond. Toegesnelde marechaussees maakten hier een eind aan en hielden de 2 aan. De 27-jarige passagier heeft aangifte gedaan, de marechaussee doet verder onderzoek naar het incident.
Naar aanleiding van het incident laat de marechaussee weten dat het aantal misdragingen van passagiers tijdens de vlucht behoorlijk toeneemt. Volgens een woordvoerder zijn er dit jaar al 25 incidenten geweest tegen over 42 heel vorig jaar. En dat terwijl er veel minder vluchten zijn door de coronacrisis. Bij de incidenten gaat het om geweld, het negeren van aanwijzingen van het vliegpersoneel, roken aan boord of het niet dragen van een mondkapje.
Bron: Defensie
Britten onderscheppen Russische formatie
Typhoon-jachtvliegtuigen van de Britse Royal Air Force hebben boven de Baltische Zee een Russische militaire formatie onderschept. Het ging om 2 Flanker jachtvliegtuigen en een Il-38 May maritiem patrouillevliegtuig. De Britten opereren in Litouwen als onderdeel van de Baltic Air Policing-missie van de NAVO.
De Il-38 werkte - zo stelden de Typhoons vast - samen met een nucleair aangedreven onderzeeboot van de Oscar-klasse. Het was al de 2e keer in 1 week tijd dat Russische toestellen werden onderschept. De Britse toestellen, afkomstig van de vliegbasis Lossiemouth in Noord-Schotland zijn tijdelijk ondergebracht op de vliegbasis Siauliai. In Estland zijn momenteel NAVO vliegtuigen uit Spanje en Frankrijk gestationeerd als onderdeel van de Baltic Air Policing-missie.
Tijdens hun verblijf in Litouwen kregen de Britten gezelschap van een detachement van de Duitse luchtmacht. Deze eenheid was afkomstig van het Taktisches Luftwaffengeschwader 71 'Richthofen' in Wittmundhafen in Noord Duitsland. De Duitsers kwamen om zich voor te bereid op hun deelname aan de NAVO-missie in de Baltische staten later dit jaar. Afgesproken werd dat de Britten op bezoek komen voor een trainingsperiode wanneer de Duitsers 'aan de beurt' zijn voor de NAVO-missie.
Bron: Royal Air Force. Foto: Royal Air Force.
Explosieven Opruimingsdienst onderzoekt woning Huissen
De EOD is dinsdag ingezet in het Gelderse Huissen nadat hulpverleners bij het blussen van een woningbrand ontdekten dat er ontstekers in de woning lagen. De EOD was uren bezig met het weer veilig maken van de woning. Onderzoek van de politie leerde dat de bewoner in alle vroegte met zijn motor een tankstation aan de rijksweg was binnengereden.
De man reed rond 5 uur 's morgens door de rolluiken van het gesloten tankstation aan de A-325 in Elst en kwam tussen de schappen terecht. Hierbij raakte hij ernstig gewond. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar hij 's avonds overleed. N.a.v. de dood van de man is het strafrechtelijk onderzoek stopgezet. Wel kijkt de politie naar de achtergronden van het ongeluk en de brand in het huis van de man.
Bron: De Gelderlander
Vaandel bijzondere vrijwillige landstorm Amsterdam terug
Door toeval kwamen Amsterdamse leden van Charlie-compagnie 20 Natresbataljon onlangs het historische Vaandel van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm Amsterdam-west op het spoor. Door het snel te kopen werd voorkomen dat het vaandel in een privé-collectie zou verdwijnen. Inmiddels is het weer 'thuis' binnen de stadsgrenzen van Amsterdam.
Sinds de 13e eeuw worden vrijwilligers ingezet om huis en haard te verdedigen en de openbare orde te handhaven. Ook in Amsterdam waar in 1479 voor het eerst sprake was van een schutterij. 7 jaar nadat die was opgeheven ontstond in 1914 de Vrijwillige Landstorm en parallel daaraan de Bijzondere Vrijwillige Landstorm als onderdeel van het Landstormkorps "Stelling Amsterdam". Na de komst van de Duitsers in 1940 werd deze eenheid opgeheven en na de oorlog niet opnieuw opgericht. In plaats daarvan ontstonden de Nationale Reserve en het Korps Nationale Reserve.
De Charlie-compagnie 20 Natresbataljon maakt deel uit van 11 Luchtmobiele Brigade maar heeft als standplaats de marinekazerne in Amsterdam. Om de kosten voor de aanschaf, onderhoud en opslag van het vaandel te kunnen betalen is een ‘vaandelfonds’ in het leven geroepen. Donaties zijn welkom via https://www.doneerdoel.nl/actie/2676/historisch-vaandel-bijzonder-vrijwillige-landstorm-amsterdamwest. Het vaandel wordt binnenkort in bruikleen gegeven aan het museum van het Korps Nationale Reserve op de Harskamp.
Bron: Defensie. Foto: kapitein Yaïr da Costa