Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

Spannende of bijzondere oefeningen en missies staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen. 

WE ZOEKEN OOK UW DEFENSIE FOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle wereld nemen we steeds minder de tijd om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Afscheid...

Militair zijn betekent soms ook dat je op pad gaat naar het buitenland en dus tijdelijk afscheid moet nemen van familie en vrienden. Deze militair gaat eerst 2 weken in quarantaine en vertrekt dan naar Litouwen. Logisch dat hij even tijd neemt voor het naderende afscheid. Foto: Defensie. 

Een joekel van een heli

Je hebt helikopters en helikopters. Stel je bent naar Afghanistan uitgezonden als TACP'er (Tactical Air Control Party) en oefent samen met je Duitse, Letse en Hongaarse collega's in hoe je vanaf de grond een vliegtuig op het doel 'praat'. Als je dan een helikopter nodig hebt, dan maar gelijk ook een hele grote. Deze militairen konden beschikken over een Sikorsky CH-53 van de Duitse Luftwaffe en dat was deze bijzondere groepsfoto waard. Foto: Defensie.

'Papieren alstublieft'

De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor de beveiliging van de landsgrenzen en doet dat niet alleen op onze nationale luchthaven Schiphol. Ook in de Zeeuwse wateren houden marechaussees een oogje in het zeil. Daarbij controleren ze ook de pleziervaart. Dat de mannen en vrouwen van de Brigade Scheldestromen met dit mooie weer een wereldbaan hebben, is duidelijk. Foto: Louis Meulstee

Nederlands-Amerikaans onderonsje

Begin vorige maand werd de haven van Rotterdam overspoeld door Amerikaanse militairen. Ze waren van de 3rd Combat Aviation Brigade en op weg naar huis na een half jaar oefenen in Europa. Uiteraard namen ze hun spulletjes - 77 helikopters en 1800 voertuigen - mee. Deze week vertrok het schip, de Endurance, uit Rotterdam. Foto: sergeant Cristian Schrik.

Mooie foto!

Een vertrouwd gezicht op vliegbasis Eindhoven: een KDC-10 in 'take off'. Sinds de jaren '90 van de vorige eeuw was de KDC-10 het grootste vliegtuig van de Nederlandse luchtmacht. Maar dat is veranderd met de komst van de nieuwe MRTT die niet alleen langer is, maar ook een grotere spanwijdte heeft. Desondanks blijft deze opname van een vertrekkende KDC-10 een gave plaat. Foto: sergeant Aaron Zwaal.

Saluut

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en zijn Noorse collega brengen de eregroet. Over de herkomst van het salueren verschillen de meningen. Sommigen denken dat het stamt uit de tijd dat iedereen een hoed droeg en je je hoed afnam wanneer je iemand groette. Anderen zien veel meer in de bewering dat het stamt uit de tijd dat ridders, voor ze elkaar in een steekspel te lijf gingen, kort het vizier van hun helm optilden zodat ze elkaar recht in de ogen konden kijken. Foto: Phil Nijhuis.