Zr.Ms. De Ruyter draagt missie Agenor over

Voor Zr.Ms. De Ruyter is missie Agenor tot een einde gekomen. Het schip is weer onderweg naar Den Helder en heeft de missie overgedragen aan een Deens schip. 

De Ruyter voer sinds half februari mee in missie Agenor, de militaire tak van de European-led Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASOH). Bijdragen aan een veilige doorvaart was de belangrijkste taak. Ook bouwde het schip beeld op van de scheepsbewegingen en de dynamiek tussen spelers in het gebied. Regelmatig passeerde Zr.Ms. De Ruyter de smalle Straat van Hormuz. Een complex, maar economisch belangrijk vaargebied. 

Commandant kapitein-luitenant ter zee Theo Klootwijk blikt in de laatste fase van de missie terug op de afgelopen maanden. 'We zijn een aantal keer getuige geweest van spierballentaal tussen de Verenigde Staten en Iran. Onze aanwezigheid was juist gericht op het voorkomen van escalatie.'

Bron: Defensie

Besluit nieuwe datum Invictus Games uitgesteld

De organisatie van de Invictus Games heeft nog geen nieuwe datum geprikt voor de editie van 2021. Als gevolg van de coronacrisis moest het evenement, dat van 9 tot en met 16 mei in Den Haag zou plaatsvinden, worden geschrapt.

Den Haag mag het sportevenement voor militairen en veteranen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger volgend jaar alsnog organiseren en had gehoopt rond deze tijd duidelijkheid te kunnen geven over een nieuwe datum. “We hebben eerder gezegd tegen onze deelnemers en supporters dat we voor eind mei een update zouden geven, maar hoewel we vastbesloten zijn om de wedstrijden in 2021 te organiseren en we al veel voorbereidend werk hebben verricht, kunnen we nog geen nieuwe data bevestigen”, meldt de organisatie.

De organisatie zegt zich te blijven richten op de periode van eind mei tot begin juni 2021, maar ook september is niet uitgesloten. De voorbereidingen worden getroffen “in nauwe samenwerking met vele belanghebbenden en door het verifiëren van de beschikbaarheid van faciliteiten zoals het Zuiderpark en de hotelaccommodaties”.

Bron: NU.nl

Sobere D-Day herdenking is gepast eerbetoon

In schril contrast met vorig jaar vonden op 6 juni de 76e D-Day herdenkingen in Frankrijk plaats. Door de COVID-19 restricties dit keer zonder publiek en militair ceremonieel. “Het was best bizar.”

Defensie Attaché (DEFAT) kolonel Sander Luijten, legde namens Nederland kransen in La Cambe, Carentan, Vierville-Sur-Mer en Arromanches.

De Franse staatssecretaris van Defensie omschreef de internationale herdenking in Omaha Beach als ‘simpel, sober en sterk’. Luijten, die als DEFAT sinds 2016 acte de présence geeft bij onder meer deze D-Day herdenkingen, kan dat beamen. Al spreekt hij wel van een ‘mooie en waardevolle’ herdenking. “Iedereen was buitengewoon gemotiveerd. Ik ben er trots op dat we ondanks alle beperkingen toch een gepast eerbetoon konden geven.” 

Op 6 juni worden de invasie en strijd op de stranden van Normandië herdacht, het begin van de bevrijding van het door nazi-Duitsland bezette West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Luijten legde samen met de Nederlandse ambassadeur een krans namens de Garde Regiment Fuseliers Prinses Irene en de Vereniging van Oud-Strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene

De attaché  ervoer de afwezigheid van veteranen en militair ceremonieel als een gemis. Vorig jaar waren de Nederlandse veteranen, die de landing in 1944 meemaakten, er nog in persoon bij. “Natuurlijk is dat heel jammer. Net als het 17eBataljon Garde Regiment Fuseliers Prinses Irene uit Oirschot dat, met uitzondering van deze keer, ieder jaar in grote getalen aantreedt.” 

Ondanks de beperkingen werd de internationale herdenking, die onder meer door de vertegenwoordigers van de geallieerde landen en Duitsland werd bijgewoond, nog opgeluisterd door het demonstratieteam Patrouille de France en 4 Amerikaanse F15’s. 

Bron: Defensie

Minder mariniers vertrokken dit jaar bij Defensie

Het aantal mariniers dat Defensie vrijwillig verlaat lijkt af te nemen. De afgelopen jaren was de voorgenomen verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen een belangrijke reden om te vertrekken. 

Van januari tot en met mei vertrokken 51 mariniers. In diezelfde periode vorig jaar ging het nog om 69. In 2018, toen de uitstroom het hoogste was sinds 2010, namen 76 mariniers in de eerste 5 maanden van het jaar afscheid. Dat blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd.

De afgelopen 5 jaren zag het Korps Mariniers in totaal 665 mannen vertrekken. Het totale korps bestaat uit ongeveer 2500 man. De uitstroom leidde er in augustus 2018 zelfs toe dat een eenheid (een Raiding Squadron) tijdelijk werd stilgelegd vanwege personeelstekort.

Sinds 2010 liet het Korps Mariniers bijna elk jaar een stijgende uitstroom zien. 

Uit een enquête in 2018 bleek dat veel mariniers de verhuizing van de Van Braam Houckgeestkazerne naar Zeeland niet zagen zitten. Ook was er ontevredenheid over de faciliteiten van de nieuw te bouwen Michiel de Ruyterkazerne. Een woordvoerder van Defensie vermoedt dat er een relatie is tussen de lagere uitstroom bij de mariniers en het niet doorgaan van de verhuizing naar Vlissingen, maar hij houdt een slag om de arm omdat het nog maar over een periode van 5 maanden gaat.

Bron: ANP

Klapband Kustwachtvliegtuig Eindhoven

Een vliegtuig van de Kustwacht kreeg maandag bij een landing op de vliegbasis Eindhoven een klapband. Het toestel raakte van de baan en werd beschadigd. De 2 inzittenden bleven ongedeerd. Het toestel maakte een oefenvlucht.

Als gevolg van het incident werd het vliegverkeer op Eindhoven stilgelegd, omdat zowel burger als militair vliegverkeer gebruik maakt van de vliegbasis, had ook de burgerluchtvaart hier last van. Het vliegverkeer was gestremd tot dinsdagmorgen 10.00 uur. De vliegtuigen van de Kustwacht zijn gestationeerd op Schiphol maar worden gevlogen door personeel van de luchtmacht. Naar de oorzaak van het ongeval wordt een onderzoek ingesteld. 

Bron: Defensie.

Marechaussee arresteert man op Schiphol na mishandeling BOA

De marechaussee heeft donderdagavond op Schiphol een 36-jarige man aangehouden na mishandeling van een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).

Marechaussees kregen een melding van een mogelijke vechtpartij op het Jan Dellaertplein op de luchthaven. Ter plaatse bleek dat een groep mannen een conflict had met de opsporingsambtenaar over een bekeuring in het kader van de corona-maatregelen.

Nadat ze het conflict probeerden te sussen zagen ze dat 1 van de mannen met meerdere vuistslagen de BOA belaagde en vervolgens wegrende. Zowel de BOA als de marechaussees achtervolgden de verdachte, waarbij de BOA de man op het treinstation inhaalde. Dit resulteerde in een worsteling, waarbij de 36-jarige verdachte op het spoor bovenop de BOA lag en hem vasthield.

Hierop hebben marechaussees pepperspray moeten gebruiken, waarnaar de verdachte losliet. Hij kon geboeid en aangehouden worden.

Schiermonnikoog herdenkt als laatste de bevrijding

Toen in bijna heel Nederland al voorzichtig werd begonnen met het opruimen van de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog, was de bezetting op Schiermonnikoog nog niet voorbij. Het Friese eiland herdacht gisteren pas dat de Duitsers het laatste stukje bezet Nederland verlieten. 

Het zou een groot feest met internationale gasten worden, maar vanwege de pandemie moesten de activiteiten beperkt blijven tot een online wandeling, een fietstocht en een herdenkingsprogramma op Omroep Friesland.

Op Schiermonnikoog bouwden de Duitsers een stukje van de Atlantikwall, de verdedigingslinie tegen aanvallen vanaf zee. 600 Duitsers werden op het eiland gelegerd. Die bouwden in de duinen een eigen dorp rondom een communicatiebunker. Volgens het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen woonden eilanders en bezetters “in een vreemd soort harmonie samen, mede omdat er geen echte vorm van sabotage en verzet was.”

De situatie werd grimmig toen 120 SS'ers en SD'ers in april 1945 vanuit de stad Groningen naar het eiland vluchtten, omdat de Canadese bevrijders op de stoep stonden. Deze fanatieke groep nazi's wilden via het Duitse buureiland Borken ontsnappen aan gevangenschap. Ze wilden niet capituleren en omdat niemand precies wist hoe sterk de groep was, liet de bevrijding van het eiland op zich wachten. Uiteindelijk werden ze met een list van het eiland gelokt en gearresteerd. Op 11 juni was Schiermonnikoog als laatste stukje Nederland vrij.

Bron: ANP. Foto: Cynthia Borras/Natuurmonumenten

Defensie onderschept cocaïne

Patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland heeft in het Caribisch gebied een go-fast onderschept met aan boord 350 kilo cocaïne. De beide bemanningsleden zijn aangehouden.

Het bootje was eerder op de dag al ontdekt door de walradar én het Dash-8 patrouillevliegtuig van de Kustwacht. Op foto's was te zien dat er veel brandstofvaten aan boord waren. Daardoor ontstond het vermoeden dat het ging om drugssmokkel.

Ondersteund door het Kustwachtvliegtuig zette Zr.Ms. Zeeland de achtervolging in. Toen het schip vlakbij de go-fast was werd een FRISC, een snelle motorboot, ingezet om de smokkelaars te onderscheppen.

Het was helemaal een gecombineerde operatie, omdat de Cougar-helikopters aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman gereed stonden voor een eventueel benodigde medevac, een medische afvoer.

Bron: Defensie

Militair aangehouden na aantreffen hennepplantage

De marechaussee in Havelte doet onderzoek naar een aangehouden militair, in wiens woning donderdag een hennepplantage is ontdekt.

De militair van 35 uit de gemeente Westerkwartier (Groningen) bleek na controle door de politie Noord-Nederland zo’n 200 hennepplanten in zijn woning te hebben. Op verzoek van het energiebedrijf was de politie ter plaatse gegaan vanwege onverklaarbaar gebruik van elektriciteit.

Omdat vrij snel duidelijk werd dat de bewoner militair is heeft de politie de verdachte overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Tijdens het onderzoek dat volgde werd ook 25.000 euro in contanten gevonden in de woning.

Het geld, de auto en telefoon van verdachte zijn in beslag genomen. De hennepplanten worden vernietigd. De recherche van de marechaussee doet verder onderzoek naar de aangehouden verdachte.