Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Vanwege het coronavirus lagen oefeningen en missies de afgelopen weken stil, maar langzamerhand worden steeds meer activiteiten weer opgepakt. Daarom nemen we u weer iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen. 

WE ZOEKEN OOK UW DEFENSIE FOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Wervelende blokkade

Dit plaatje lijkt afkomstig uit een scene van de televisieserie A-team. Een Chinook transporthelikopter van 298 Squadron past op de Oirschotse Heide een car blocking toe op een Amarok-terreinwagen. Deze techniek wordt te velde toegepast om een mogelijk vijandig voertuig tot stoppen te dwingen. De brown-out van opwaaiend zand geeft de kiek een ietwat Hollywood-achtige uitstraling. Foto: Willem-Sander Termorshuizen.

Marcherend voorwaarts

Na de lockdown door COVID-19 komen de meeste opleidingen en trainingen bij de landmacht weer op gang. Zo ook op de Edesche Heide waar recent een schoolpeloton van 11 Luchtmobiele Brigade terug naar hun verzamelplaats marcheert. Foto: Jacco van de Weerd.

Slingery bij Ede

Op 3 juni vond op diezelfde Edesche Heide een slingery oefening plaats. Daarbij was een Chinook van 298 squadron betrokken en 11BEVO van de luchtmobiele brigade. Foto: Marco Ferrageau.

GPAL helpt echt

Ook bij het opleiden van landmachters gooit corona flink roet in het eten. Gelukkig is er het Gamified Peer to peer Adaptive Learning, kortweg GPAL. Dit videoplatform maakt het leerlingen van de genezerikkenschool in Hilversum mogelijk om zelfstandig met hun opleiding aan de slag te gaan door eigenhandig instructievideo’s te bekijken en eventueel feedback te geven. Op de foto zie je een leerling levensreddende handelingen verrichten. Beelden daarvan worden later klassikaal met GPAL verspreid. Foto: korporaal Gregory Freni.

Heel andere studio

Dit plaatje is niet geschoten in een studio in Hilversum, maar op de legerplaats bij Oldebroek. Sinds kort beschikt de alhier gevestigde Vuursteunschool over een zogenoemde Delta simulator. Dit middel geeft de Fire Support Teams de realistische illusie dat zij zich in het voorterrein bevinden om vuursteun te verlenen. Foto: korporaal Gregory Freni.

Herdenking met symmetrie

Een foto van de Dodenherdenking op Schiphol leverde dit vrij symmetrische resultaat op. Marechaussees stonden perfect in het gelid met inachtneming van de 1,5 meter maatregel. Foto: PAT.

Een plekje vooraan

De rollator biedt deze dame een prima zit om het orkest van de luchtmacht te zien spelen voor de ingang van zorgcentrum Sint Franciscus in Gilze. Dit vond plaats op Bevrijdingsdag, om bewoners op te fleuren in deze coronatijd. Foto: sergeant Aaron Zwaal.  

Zwart-wit hond

Het is alweer even geleden maar op 30 april leverde een oefening met de speurhonden van Schiphol deze bijzondere foto op. De training vond plaats in een bioscoop in Schagen, om het uitdagend te houden voor de viervoeters en hun geleiders. Foto: sergeant Cinthia Nijssen.

Redden wat er te redden…

Wat startte als een grote bosbrand, groeide uit tot de grootste natuurbrand in de Nederlandse geschiedenis. De Deurnse Peel in Brabant was een natuurgebied van 1.000 hectare. Binnen een week ging 800 hectare in vlammen op. De luchtmacht schoot met blushelikopters te hulp. En op de grond probeerden dappere brandweerlieden te redden wat er te redden viel. Foto: sergeant-majoor Maartje Roos.