Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto archief
Amerikaanse hospitaalschepen in actie
Hospitaalschepen USNS Mercy en USNS Comfort van de Amerikaanse marine worden in gereedheid gebracht om zo nodig de uitbraak van het COVID-19-virus het hoofd te bieden. Dat heeft minister van Defensie Mark Esper gemeld. Ieder schip heeft een capaciteit van 1.000 bedden.
De Mercy gaat dan vanuit haar thuishaven San Diego (Californië) patrouilleren aan de westkust, terwijl de Comfort vanuit Norfolk (Virginia) het oosten moet afdekken. Het kost minimaal een week voor de beide schepen kunnen uitvaren, is de verwachting. Een van de problemen is dat een groot deel van het verplegend personeel reservist is en dus aan het reguliere bestand wordt onttrokken.
Het Pentagon heeft behalve de schepen veldhospitalen op de achterhand. Minister Esper denkt dat ze een rol kunnen spelen om bij overbelasting van de ziekenhuizen minder acute ziektegevallen te behandelen. Foto: Seaman Dan Serianni.
Bron: USNI News
Marechaussee weigert mensen op Schiphol
De marechaussee heeft op Schiphol hebben in één dag al vele tientallen mensen geweigerd op luchthaven Schiphol. Vanwege het coronavirus sloot Nederland donderdagavond 18.00 uur de grenzen voor alle mensen van buiten de Europa.
De Schengenzone is op slot. Alle landen van de Europese Unie sloten de grenzen voor derdelanders, mensen afkomstig uit landen buiten Europa. De maatregel geldt, voorlopig, voor de komende 30 dagen. “De Koninklijke Marchaussee controleert meteen bij aankomst op Schiphol waar reizigers vandaan komen”, vertelt woordvoerder majoor Robert van Kapel. “Komen de reizigers van buiten de Europese grenzen, dan worden ze per direct geweigerd. Zij worden linea recta teruggestuurd.” Wel zijn er uitzonderingen op de maatregel. Mensen met vitale functies, zorgpersoneel en grenswerkers mogen Nederland wel in. Ook mensen die direct doorvliegen worden niet geweigerd. “Bij de paspoortcontrole moeten mensen kunnen aantonen dat ze in de uitzonderingsgroep behoren. Is dit niet het geval, moet de reiziger een rechtsomkeert maken.”
De reacties van geweigerde reizigers lopen uiteen, vertelt Van Kapel. “Sommigen geven aan dat ze niet wisten van de maatregel. Andere reizigers waren er wel van op de hoogte, maar probeerden alsnog Nederland binnen te komen.” De Koninklijke Marechaussee zet zich in om Nederland veilig te houden, benadrukt de majoor. “Een weigering is zuur voor mensen, maar wij moeten het inreisverbod handhaven. Het is een van de maatregelen in strijd tegen het coronavirus. En daar moeten we allemaal ons steentje aan bijdragen.” Daarom doet hij ook een oproep aan reizigers: “Controleer aan de voorhand goed of je naar Nederland mag reizen of niet.”
Al met al is het ‘best druk’, meldt Van Kapel. “We hebben het aan de ene kant minder druk door de reizigersstromen, die flink zijn gedaald. Maar de maatregel vraagt ook om meer administratief werk. We stuiten bij de controles namelijk ook nog op mensen met openstaande boetes. Ook dat soort werkzaamheden vinden gewoon plaats.”
Bron: Defensie
Deal over Amsterdams marineterrein
De gemeente Amsterdam en het ministerie van Defensie zijn het eens geworden over de verdeling van het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) op Kattenburg.
Defensie blijft er met een compacte kazerne en de rest van het gebied in het hart van de hoofdstad komt beschikbaar voor leren, wonen, werken, sporten en recreatie. Waaronder 800 tot 900 woningen. Hiermee komt een einde aan jaren van gesteggel over de verdeling van het 14 hectare grote terrein.
Defensie gaf het terrein in 2013 terug aan Amsterdam, maar kwam daar in de zomer van 2018 op terug. De wens was om de helft van het terrein te behouden, maar dat is uiteindelijk 10% geworden. De rest komt in handen van de gemeente Amsterdam.
Naast nieuwsbouw, worden ook bestaande panden gebruikt. Sommige faciliteiten zullen voor zowel militair als civiele doeleinden worden gebruikt, zoals een sportveld. Hier mag ook, maximaal 10 keer per jaar, een defensiehelikopter landen.
Defensie is al eeuwenlang gevestigd in dit stukje Amsterdam, zoals op de afbeelding te zien is. Sinds de Tweede Wereldoorlog dient het complex vooral als facilitair steunpunt. Bijvoorbeeld voor Sail Amsterdam en ceremonies zoals de nationale Dodenherdenking. Ook is hier sinds 1999 het keuringscentrum gevestigd.
Bron: Defensie
Marechaussee stuit op gezochte personen en ID-fraude
De Koninklijke Marechaussee heeft eerder deze week tijdens controles in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) bij Zevenaar meerdere gezochte personen, valse identiteitspapieren en chauffeurs zonder rijbewijs aangetroffen.
Een 33-jarige Poolse man werd aangehouden die in eigen land gezocht wordt voor een diefstal met geweld. Hij moet nog 2 jaar gevangenisstraf uitzitten na een eerdere veroordeling. De man zit vast in afwachting van mogelijke overlevering. Een 28-jarige Roemeen bleek gezocht te worden na een eerdere veroordeling voor diefstal. Hij heeft nog 41 dagen gevangenisstraf openstaan in Roemenië.
Ook kwam een 28-jarige man aan het licht met een vals rijbewijs en identiteitskaart. Hij is aangehouden en meegenomen voor verder onderzoek en vaststelling van zijn identiteit en nationaliteit.
Iets later werd een 34-jarige Roemeen betrapt met een vals Bulgaars rijbewijs. Uit onderzoek bleek dat hij nooit in bezit van een rijbewijs is geweest. Ook een 22-jarige man uit Didam was niet in het bezit van een geldig rijbewijs.
Verder werd tijdens de controle voor 1.040 euro aan openstaande boetes geïnd en vonden marechaussees in de auto van een 29-jarige Duitser een busje pepperspray.
Bron: Defensie
Marechaussee pakt Kroaat op na valse bommelding Schiphol
De Koninklijke Marechaussee heeft eerder deze week op Schiphol een 34-jarige Kroaat aangehouden voor het doen van een valse bommelding.
De man zorgde voor opschudding toen hij aan boord van een vliegtuig riep dat hij een bom bij zich had. Het vliegtuig stond op het punt te vertrekken naar Ierland.
Personeel van de luchtvaartmaatschappij zette hem vervolgens het vliegtuig uit en gealarmeerde Marechaussees konden na aankomst bij de gate de man na een worsteling boeien en aanhouden.
Een speurhond van de Marechaussee controleerde vervolgens zijn bagage op explosieven. Een deel van de pier werd uit voorzorg afgezet.
Uit controle bleek dat de man geen explosieven bij zich had, maar als grap geroepen had een bom bij zich te hebben. De man zit vast voor verder onderzoek.
Bron: Defensie
Coronavirus treft 75 jaar vrijheid
De 75-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland wordt hard getroffen door de aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De Nationale Herdenking op 4 mei en de nationale activiteiten op 5 mei komen nog niet in gevaar.
Veel plaatselijke herdenkingen en evenementen in de aanloop naar 4 en 5 mei gaan niet door, terwijl ook tentoonstellingen over het verloop van de Tweede Wereldoorlog niet te zien zijn omdat musea hun deuren hebben gesloten.
Zeeuws-Vlaanderen zou zaterdag en zondag in het teken staan van de herdenking van de terugkeer van koningin Wilhelmina op Nederlandse bodem. Het is vrijdag precies 75 jaar geleden dat zij over een van meel gemaakte grensstreep stapte in het plaatsje Eede. ,,De belangrijkste gebeurtenis van mijn leven", noemde Wilhelmina dat zelf.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei mei heeft volgens een woordvoerder nog geen besluit genomen over de Vrijheidsexpress, die in de maand april door heel Nederland moet gaan toeren. De Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam en de nationale activiteiten rondom Bevrijdingsdag op 5 mei komen nog niet in gevaar door de aangescherpte maatregelen die zijn genomen tegen verspreiding van het coronavirus.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft wel alle bijeenkomsten waar meer dan honderd mensen werden verwacht tot 31 maart doorgestreept, aldus een woordvoerder vrijdag. Het comité houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten, zegt de woordvoerder, en volgt adviezen van het RIVM en de rijksoverheid op de voet. Vooralsnog gelden afgekondigde maatregelen tot en met 31 maart.
Bron: AD
Wet tegen claims
De Britse minister van Defensie Ben Wallace wil dat militairen en veteranen beter worden beschermd tegen wat hij noemt ‘ergerlijke claims’.
De regering-Johnson komt daarom met een wet tegen ‘vervolging wegens vermeende historische misdrijven in overzeese conflicten’. Er komt hierin een speciale passage voor het conflict in Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.
Wallace stelt dat veel claims ongegrond zijn en dat ze tot onrust onder het (voormalig) Defensiepersoneel leiden. Mensenrechtenorganisaties zijn woest. Zij vrezen dat de voorstellen het internationaal recht en met name het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens ondermijnen. “Militairen komen hiermee boven de wet te staan.”
Bron: Defensie