05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

_____________

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Sergeant-majoor Hille Hillinga en sergeant Jasper Verolme

Defensiefotografen in de prijzen

Combat photographers sergeant-majoor Hille Hillinga en sergeant Jasper Verolme van het Mediacentrum Defensie hebben bijzondere prijzen in de wacht gesleept tijdens de Military Visual Awards. Deze Amerikaanse wedstrijd is een zoektocht naar de beste militaire foto’s en video’s ter wereld.

Hille ging er niet alleen vandoor met de winnende foto in de categorie ‘Combat Documentation Operational’, maar kreeg ook een ‘Honourable Mention’ voor een zwart-wit portret. Jasper sleepte de derde prijs in de wacht in de categorie ‘Illustrative’.

De winnende foto:

Commando’s patrouilleren samen met Dual Purpose hond Morris door het Afghaanse Mazar-e-Sharif. De foto werd in oktober vorig jaar genomen. Morris is geen huisdier, maar een speciaal opgeleide militaire werkhond die deel uitmaakt van de eenheid. Foto sergeant-majoor Hille Hillinga.

De foto met eervolle vermelding:

Dit portret van een zeer trotse militair van 11 Luchtmobiele Brigade kreeg in de competitie een eervolle vermelding. Ofwel, niet de winnende foto maar wel zo bijzonder om toch apart te vermelden. Bijzonder in dit verhaal is dat Hillinga zelf tot 9 jaar geleden infanterist was bij de luchtmobiele brigade. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga.

Derde plaats in de categorie 'Illustrative'

Een Nederlandse marinier verkent een mogelijke landingszone in het Noorse Ramsund, terwijl zijn collega een oogje in het zeil houdt. Sergeant Jasper Verolme won met deze foto in de categorie  'Illustrative'. Dat wil zeggen dat er gephotoshopt mag worden.

Klik hier om de voorfoto te bekijken. Een indrukwekkend verschil.