Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

Spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen genomen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we het alleen maar drukker krijgen, nemen we steeds minder moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Op donderdag 19 maart droeg luitenant-kolonel Douglas Broman het commando over het Defensie CBRN Centrum (DCBRNC) over aan zijn ranggenoot André van Wijk. Gezien de landelijke dreiging van het coronavirus vond de ceremonie in aangepaste vorm plaats. Het DCBRNC is dé plek waar alle kennis, opleiding, training en inzet betreffende CBRN-incidenten (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair) worden gebundeld. Foto: Kapitein Yaïr da Costa.

In verband met COVID-19 mogen geen handen meer geschut worden. Er ontstond al snel een wildgroei aan begroetingen, waardoor sergeant Peter opperde dat militairen weer terug moeten naar de basis; salueren. Daartoe maakte hij een poster, die inmiddels wijd verspreid is. 

Eerder deze maand vond Mindspace/Mindbase plaats. Een bijeenkomst waar het bedrijfsleven, kennisinstituten en Defensie praten over innovaties. Foto: sergeant Jasper Verolme.

Tromgeroffel tijdens de beëdiging van nieuwe mariniers die de Elementaire Militaire Vorming met goed gevolg hebben doorlopen. Niemand minder dan Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer beëdigde de club eerder deze maand op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Foto: sergeant Cinthia Nijssen.

Begin deze maand werd op de Oranjekazerne in Schaarsbergen een crossfitevenement georganiseerd. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga.

Genisten van de landmacht bouwden op 7 maart, bij wijze van oefening, een brug over de Harlingervaart in Leeuwarden. Foto: Rene Verleg.

Tijdens het MH-17 proces bij de rechtbank Schiphol draagt de marechaussee bij aan de orde en veiligheid. Deze foto werd genomen tijdens een overleg. Foto: sergeant Jan Dijkstra

Boven de Noordzee gebeuren hele bijzondere dingen. Zo legde fotograaf Master Sergeant Matthew Plew van de Amerikaanse luchtmacht deze bijzondere formatie vast: een Nederlandse F-35 van de vliegbasis Leeuwarden samen met een Amerikaanse B-2 stealth bommenwerper van de 509 Bomb Wing. De duurste bommenwerper ooit (het toestel kost meer dan zijn gewicht in goud) is tijdelijk in Engeland gestationeerd als onderdeel van de Bomber Task Force Europe van de Amerikanen.