Kabinet neemt besluit over marinierskazerne
De mariniers verhuizen, als het aan Defensie ligt, niet naar Vlissingen. In plaats daarvan wordt gedacht aan een nieuwe kazerne op Kamp Nieuw Milligen bij Apeldoorn.
Dat staat in het voorgenomen besluit dat het kabinet vandaag heeft genomen. Tegelijkertijd stelt het kabinet in dat voorgenomen besluit dat Zeeland in dat geval op een rechtvaardige wijze moet worden gecompenseerd.
Lees meer over dit onderwerp op Defensie.nl
Schadevergoeding voor nabestaanden militairen
De nabestaanden van korporaal Aldert Poortema en soldaat Wesley Schol die in 2008 door eigen vuur in Afghanistan om het leven kwamen, krijgen een schadevergoeding van Defensie. Over de invulling van de vergoeding wordt nog gesproken.
Bij een bezoek van minister Bijleveld aan de familie eind vorige maand, erkende de bewindsvrouw de aansprakelijkheid van Defensie waarmee de weg vrij is voor verder overleg over de schadevergoeding. De persoonlijke benadering van minister Bijleveld heeft de nabestaanden goed gedaan.
Poortema en Schol waren militair bij 44 Pantserinfanteriebataljon en overleden na bij een heftig vuurgevecht te zijn getroffen door eigen vuur.
Bron: NOS.nl
Drukke tijden voor de EOD
Afgelopen week werd ons land opnieuw geteisterd door bombrieven die, in tegenstelling tot de serie in januari, nu deels wel ontploften. Dat was 2 keer het geval in Amsterdam en 1x in Kerkrade; een brief in Leusden werd tijdig door de EOD onschadelijk gemaakt.
Vorige maand was het ook al prijs met explosieve post. Toen werden 7 keer bombrieven bezorgd bij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Alleen werden ze toen steeds vroegtijdig herkend als verdacht pakket en onschadelijk gemaakt door de gealarmeerde Explosieven Opruimingsdienst Defensie. De restanten worden steeds overgedragen aan het Nederlands Forensisch Instituut voor verder onderzoek. De politie gaat er vanuit dat de bombrieven in januari en van deze week zijn verstuurd door dezelfde daders. De uitvoering van de brief is wel veranderd.
Bron: Nu.nl
Civiele mijnenbestrijder voor marine
Defensie heeft een contract gesloten met de firma N-sea voor de huur van een civiel mijnenbestrijdingsvaartuig. Het gaat om het schip Geosea dat 5 jaar wordt gehuurd als versterking van de mijnenbestrijdingsvloot. Het schip krijgt een gemengde bemanning van burgers en militairen.
De Geosea gaat vooruitlopend op de levering van nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen vanaf 2025 functioneren als proefschip voor een nieuwe manier van opereren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Mine Counter Measures-toolbox waar straks ook de nieuw gekochte schepen mee worden uitgerust. Kapitein-ter-zee Eric Toebast, groepscommandant van de Mijnendienst vertelt dat de Mijnenbestrijdings Module Groep door de huur van de Geosea ervaring op kan doen met de nieuwe manier van opereren. “Een perfecte periode om doctrines alvast te testen en te schrijven voor de komst van de nieuwe vaartuigen.”
Bron: Defensie
Aanhouding voor mensensmokkel op Groningen Airport Eelde
De Koninklijke Marechaussee heeft op Groningen Airport Eelde een 36-jarige man uit Amersfoort aangehouden op verdenking van mensensmokkel.
De man liep afgelopen maandag tegen de lamp nadat hij 2 Venezolaanse vrouwen had afgezet op de luchthaven. Personeel van de incheckbalie had de marechaussee ter plaatse geroepen om de reisdocumenten te controleren. De vrouwen bleken na controle illegaal in Nederland te verblijven en stonden op het punt uit te reizen naar Spanje.
Na een eerste onderzoek bleek dat de vrouwen werkzaam waren in de prostitutie en over grote geldbedragen beschikten. Ze zijn in vreemdelingenbewaring gesteld. De man is aangehouden voor mensensmokkel.
Naast de verdenking van mensensmokkel onderzoekt de marechaussee of er ook sprake is van witwassen. De marechaussee doet verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.
Bron: Defensie | foto: archiefbeeld
'VS en Taliban naderen akkoord'
De Verenigde Staten en de Taliban naderen een akkoord over het terugtrekken van Amerikaanse militairen en het verminderen van het geweld in Afghanistan. Dat meldt de Afghaanse president Ashraf Ghani, na overleg met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
De Taliban en de VS onderhandelen met elkaar in Dubai. “Pompeo heeft mij geïnformeerd over de vooruitgang in de gesprekken met de Taliban”, aldus Ghani op Twitter. “De Taliban hebben een voorstel ingediend over het blijvend verminderen van geweld. Dit is een goede ontwikkeling en ik ben blij dat ons standpunt om vrede te bewerkstelligen zijn vruchten begint af te werpen.”
In september bereikten de 2 partijen bijna een akkoord, maar toen trok president Donald Trump zich op het laatste moment terug. Pas nadat de VS en de Taliban een akkoord bereiken, is de terreurorganisatie bereid om met de Afghaanse overheid te onderhandelen.
Bron: ANP
Kustwacht druk met verloren lading
Opnieuw heeft een schip een deel van de lading verloren in de Noordzee boven de Waddeneilanden. Volgens de Kustwacht verloor het Nederlandse schip OOCL Rauma 7 containers, enkele tientallen kilometers ten noorden van Ameland.
De OOCL Rauma, met plaats voor 1425 containers, voer vanuit de Finse haven Kotka naar Rotterdam toen het ten hoogte van Ameland de containers verloor. Er zat in ieder geval papier en melkpoeder in.
Het schip voer over de zuidelijke vaarroute, die door vrijwel alle containerschepen genomen wordt omdat deze korter is dan het alternatieve traject. Maar de zuidelijke route is ook minder diep, waardoor grote schepen bij slecht weer meer risico lopen om de zeebodem te raken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaf in oktober nog een tussentijdse waarschuwing voor het varen met zeer grote schepen op de zuidelijke vaarroute nabij de Waddeneilanden.
Bron: Zembla
Nieuwe aanwinst voor NIMH
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie kreeg onlangs 3 schriften die samen het dagboek vormen van Gerard Wubben die tijdens de oorlog als krijgsgevangene werkte in een ziekenhuis in Dresden. Hij maakte daar ook het grote bombardement van 13 en 14 februari 1945 mee, waarbij minstens 25.000 doden vielen.
Bij die geallieerde luchtaanval probeerde de toen 39-jarige Wubben zoveel mogelijk patiënten naar de schuilkelder te brengen. In zijn dagboek schrijft hij: ”Het hele gebouw stond te schudden, wat een paniek was dat. Bommen sloegen links en rechts van ons in andere gebouwen in. Overal voltreffers en nog eens voltreffers.” De teksten van het dagboek waren eerder al bekend bij het NIMH. Toen die werden gepubliceerd op de website www.75jaarvrij.nl las de zoon van Wubben dat en droeg de 3 schriften over.
Bron: Defensie.nl
Koning te gast bij marechaussee
Koning Willem-Alexander heeft eerder deze week de marechausseebrigade Zuid-Holland in Hoek van Holland bezocht. Hier werd hij, samen met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, bijgepraat over maritieme grensbewaking en de problematiek met inklimmers.
In 2019 trof de Koninklijke Marechaussee ongeveer 900 inklimmers aan. In deze situatie komen marechaussees regelmatig benarde en mensonterende situaties tegen. Denk aan mensen in luchtdichte en kleine ruimtes achterin trailers. Daarnaast zorgt inklimmen voor economische schade: vrachtwagens worden vernield en ladingen kunnen worden afgekeurd door het openen van containers.
Inklimmers zijn migranten die illegaal en met grote risico’s de oversteek naar Engeland willen maken, door stiekem in vrachttrailers te klimmen. De afhandeling van betrapte inklimmers is tijdrovend, met name door de procedure rond vreemdelingenbewaring.
Bron: Defensie
Dreigende taal Erdogan richting Syrië
“Als er nog 1 Turkse militair gewond raakt in Noord-Syrië zal Turkije, waar dan ook in het gebied, Syrische regeringstroepen aanvallen. Dat dreigement kwam eerder deze week van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het staatshoofd beschuldigde daarbij Russische troepen van het veroorzaken van een bloedbad in de regio Idlib.
De spanningen tussen Turkije en Syrië zijn afgelopen week opgelaaid, nadat over en weer beschietingen plaatsvonden. Al zeker 13 Turkse militairen zijn omgekomen door aanvallen van het Syrische leger en bevriende milities. Overleg tussen Turkije en Rusland, dat de Syrische regering steunt, liep afgelopen maandag uit op niets.
Erdogan liet woensdag in Ankara weten dat zijn land vastbesloten is de Syrische regeringstroepen uit bepaalde delen van de regio Idlib te verjagen. “We doen dit wat er ook voor nodig is, via de lucht of de grond.”
Bron: ANP