05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

.

Tekst kapitein Arjen de Boer
Foto kapitein Arjen de Boer

Verslag van de missie Resolute Support

Vragen voor Arjen? Mail naar defensiekrant@ mindef.nl

Vraag van deze week:

Doen jullie nog wat aan Valentijnsdag?

Je geliefden missen krijgt tijdens een uitzending een nieuwe dimensie. Veel militairen laten Valentijnsdag daarom niet ongemerkt voorbijgaan. Ondertussen stemt de Afghaanse realiteit tot relativering.

Niet openen!” Het is een duidelijk bevel. Niet van de commandant. Nee, het gaat over die roze envelop waarop 3 hartjes staan en de datum 14 februari. “Mag je pas openmaken op Valentijnsdag”, appt mijn vriendin. Maar even serieus, die envelop is al ruim een week geleden aangekomen dus moet ik me inhouden,  want ik ben enorm nieuwsgierig. 

Mijn Valentijnspost. Verder commentaar overbodig.

'Lingerie; van netjes tot kinky'

Van een appje tot lingerie

Valentijnsdag gaat hier op Dutch Mountain, de Nederlandse enclave op Kamp Marmal, niet ongemerkt voorbij. Ik heb links en rechts navraag gedaan en dit is wat militairen naar hun geliefden sturen (met dank aan de internetshops):

  • Bloemen, in alle kleuren. Geen lullige bosjes
  • Bonbons (al dan niet in combinatie met bloemen)
  • Parfummetjes 
  • Oorbellen van edelstaal (“vindt ze mooi”)
  • Ansichtkaart
  • Lingerie (van netjes tot kinky)
  • Een appje
  • En de meest originele: een röntgenfoto waarop met contrastvloeistof de boodschap ‘I love you’ staat.
Ook de stoerste militairen ontkomen niet aan Valentijnsdag. Nou ja, de meesten dan.

Realiteit relativeert

Maar de Afghaanse realiteit haalt je snel van een roze wolk. Afgelopen zaterdag sneuvelden er nog 2 Amerikaanse collega’s toen zij in het oosten van Afghanistan werden doodgeschoten. Ik weet niets over de liefdes en dierbaren van de sergeanten Gutierrez en Rodriguez. Maar hun overlijden en de pijn die dat ongetwijfeld veroorzaakt bij de nabestaanden, staan in schril contrast tot de ‘liefdesboodschap’ van Valentijn. En wat te denken van alle Afghaanse agenten, militairen en burgers die wekelijks tijdens gevechtsacties en aanslagen omkomen. Weinig Valentijn voor die families.

De nationale driekleur hing halfstok ter nagedachtenis aan twee omgekomen Amerikaanse militairen. Rest In Peace.

'Afghaanse realiteit haalt je snel van een roze wolk'

‘Ik kus je te midden van de Taliban’

Maar dat wil niet zeggen dat Valentijnsdag in dit land ongemerkt voorbijgaat. Al is het geen breed geaccepteerde feestdag in dit islamitische land. Vorig jaar schijnt in de stad Herat een decreet te zijn uitgevaardigd dat Valentijn vieren verboden is, want het is niet in lijn met islamitische wetten. In een tegenreactie ging een video viral waarin een meisje een lied zingt met de titel ‘Ik kus je te midden van de Taliban’. De liefde werd dus gevierd. 

Klik hier en hier voor de filmpjes.

Of deze Afghaanse vrachtwagenchauffeurs aan Valentijn doen weet ik niet. Maar op hun soms uitbundig versierde voertuigen zijn opvallend vaak hartjes te vinden.

'Maar de liefde werd gevierd'

Vredesakkoord?

Het zijn interessante tijden in Afghanistan. Een vredesakkoord tussen de Taliban en de Verenigde Staten lijkt dichterbij te komen. Terwijl de Afghanen al maanden wachten op een verkiezingsuitslag. Ondertussen gaan de Limburgse Jagers van de Force Protection nog steeds de poort uit om adviseurs te begeleiden en sleutelen technici van 11 Luchtmobiele Brigade aan voertuigen om ze inzetbaar te houden. Nederlandse adviseurs rijden en vliegen naar hun Afghaanse partners om ze te trainen en adviseren. In zekere zin business as usual.

Deze foto hangt bij ons op de gang in de kast van de aalmoezenier. Jimi Hendrix was zo gek nog niet.

Dikke kus

In dit werkritme biedt Valentijnsdag een mooi moment om stil te staan bij het feit dat we al 3 maanden, sommigen langer, anderen korter, van huis zijn. Ruim 6.000 kilometer verwijderd van vriend(in)/man/vrouw/kids/familie. Ik open de roze envelop om te lezen wat mijn prachtvrouw heeft geschreven. Uiteraard ben ik haar niet vergeten: een kaart en 2 cadeautjes zijn een week geleden bezorgd. En ook hier het bevel: pas openmaken op 14 februari. Nou schat, vandaag is de dag. Uitpakken! Dikke kus uit Afghanistan.