06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

Spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen genomen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we het alleen maar drukker krijgen, nemen we steeds minder moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Zr.Ms. Pelikaan en Zr.Ms. Luymes liggen voor de zogenoemde midlife update bij Damen Shipyards in Den Helder en Harlingen. Als het ondersteuningsvaartuig Pelikaan klaar is, is het hydrografische opnemingsvaartuig aan de beurt. Foto: sergeant Jasper Verolme

Op deze foto neemt een korporaal afscheid van haar hond, omdat ze met Zr.Ms. Willemstad 4 maanden gaat varen. Het mijnenbestrijdingsvaartuig sluit aan bij het permanente NAVO-vlootverband dat gezamenlijk zeemijnen en vliegtuigbommen gaat ruimen op de zeebodem tussen België en Noorwegen. Er liggen naar schatting nog vele duizenden gevaarlijke projectielen. Foto: Paul Tolenaar. 

Fraaie opname van een F-35 afkomstig van Hill Air Force Base in de Verenigde Staten. Tegen een achtergrond van besneeuwde bossen zijn de contouren van het toestel en de wervelingen aan de vleugeltips (in vaktermen vortex) duidelijk zichtbaar. Foto: U.S. Air Force, R. Nial Bradshaw.

Puur natuur. Althans, zo lijkt het. Deze (Duitse) soldaat ligt goed gecamoufleerd achter een scherpschuttersgeweer G22A2 . Foto: Bundeswehr, Torsten Kraatz.

De fregatten Zr.Ms. Van Speijk en Evertsen en onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw doen momenteel mee aan een oefening in de Noorse fjorden. Foto: sergeant Cinthia Nijssen

En tijdens die oefening wordt hard gewerkt. Dat betekent grote honger. In de kombuis van Zr.Ms. Van Speijk weten ze daar wel raad mee. Foto: sergeant Cinthia Nijssen.

Korporaal-1 Shane Winsser maakte voor zijn opleiding aan de fotovakschool een serie portretten van Ronald van Dort, die zwaar gewond raakte tijdens zijn missie in Afghanistan en in mei meedoet aan de Invictus Games. 

Het Alpha-team van de Koninklijke Marechaussee voert werkzaamheden uit in en rondom de luchthaven van Sint-Maarten. Foto: sergeant Aaron Zwaal

Wie de Algemene Militaire Opleiding heeft doorlopen verdient natuurlijk zijn baret. Net voor de uitreiking werd deze foto gemaakt, waarop de militairen elkaar nog even camoufleren. Zo marcheren ze gefatsoeneerd en onder toeziend oog van vrienden en familie, richting de appèlplaats. Foto: sergeant Cristian Schrik

Een CV90 van 43 Gemechaniseerde Brigade wacht op orders om in actie te komen terwijl op de achtergrond een paar Amerikaanse Apache helikopters vliegen. De vriendschappelijke ontmoeting vond plaats op het oefenterrein in Hohenfels. Daar oefenden meer dan 5.000 militairen; Amerikanen, Nederlanders en collega’s uit 15 landen. Foto: U.S. Army specialist Hayden Allega. 

Het Nederlandse team dat in mei weer meedoet aan de Invictus Games, dit keer in Den Haag, bezocht eerder deze maand de theatervoorstelling ‘Operatie Geslaagd’ van Erik Krikke & The 7 Bridges. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann