Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto | video: adjudant Richard Frigge

Valentijnverrassingen uit missiegebied

Zelfs mensen met het koelste hart zullen een beetje smelten bij het zien van de valentijnsboodschappen van militairen in Litouwen. Zij moeten hun partner 3, 4 of zelfs 6 maanden missen en dan is 14 februari natuurlijk dé gelegenheid om je geliefde een hartverwarmende boodschap te sturen.

Een still uit de videoboodschap die een aantal landmachters opnamen voor Valentijnsdag.

“Zeker met Valentijnsdag willen we hier nadrukkelijk de groeten doen aan de mensen die belangrijk voor ons zijn. Kanjer, ik mis je, ik houd van je en ik wens je een hele fijne dag. Weet dat ik aan je denk”, zo opent luitenant-kolonel Rein Nieuwland deze video waarin de valentijnsboodschappen van 10 militairen achter elkaar zijn gezet

Wil jij mijn Valentijn zijn?

Zo persoonlijk hoor je de Nederlandse commandant van de eFP-missie in Litouwen of zijn collega's niet snel. “Maar het is belangrijk om het thuisfront op dit soort dagen op te vrolijken. Voor hen is een uitzending vaak zwaarder dan voor de militair. Bovendien gaat het met de militair in missiegebied pas goed als het met het thuisfront ook goed gaat,” stelt Christel Swiers, de landmacht-communicatieadviseur die op het idee kwam toen ze onlangs het Nederlandse kamp in Litouwen bezocht.

Met de zogeheten Enhanced Forward Presence (eFP) onderstreept de NAVO de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Ze vervolgt: "Ik hoopte dat 3 tot 5 militairen mee wilden werken. ‘Dan breng ik het wel naar ze toe, met bloemen!’ beloofde ik. Maar toen de defensiecameraman rond ging vragen meldden zich binnen no-time 10 kandidaten.” Daarom worden de bloemen vandaag door een bedrijf bezorgd bij de partners in Nederland. ‘Wil jij mijn Valentijn zijn?’ staat bij de link naar de zoete videoboodschap op het bijbehorende kaartje.

Dag kapitein

Natuurlijk zijn er ook stellen die beiden bij de krijgsmacht werken en momenteel op uitzending zijn. Zoals bedrijfsmaatschappelijk werker Kim, die vanuit Litouwen haar partner verrast. Hij is als militair arts met het Korps Mariniers op wintertraining in Noorwegen.

Bekijk hieronder de reactie van Stef, die deze hartverwarmende boodschap van z'n vriendin krijgt: