Malinezen omgekomen bij konvooi met Nederlands materieel

Een konvooi met Nederlands materieel is woensdag in Mali aangevallen. Daarbij zijn 6 Malinezen om het leven gekomen, waaronder 4 militairen en 2 burgerchauffeurs. 2  militairen raakten ernstig gewond. Er waren geen Nederlanders bij betrokken. Het materieel was onderweg van Gao naar Dakar. 

5 jaar kwam in april dit jaar een einde aan de Nederlandse inzet voor de VN-missie in Mali. Het Nederlandse kamp is inmiddels overgedragen aan Duitse eenheden en het resterende materieel zal de komende maanden naar Nederland worden gebracht. Nog 8 militairen zijn actief in Mali in diverse missies.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer betreurt het incident. Hij zegt mee te leven met de families van de slachtoffers die Nederland ondersteunen bij het terughalen van het materieel. Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten brengt haar condoleance over aan de Malinese regering.

Wat de precieze toedracht is en welke schade de Nederlandse lading heeft geleden is nog onduidelijk. Het konvooi bevatte geen wapens, munitie of ander gevoelig materieel. Welke gevolgen het incident heeft voor de verplaatsing van het resterende Nederlandse materieel zal worden onderzocht.

Bron: Defensie | foto: archiefbeeld

Keuken marinierskazerne Doorn tijdelijk dicht

De keuken van de Van Braamhouckgeestkazerne in Doorn gaat tijdelijk dicht, omdat eerder geconstateerde tekortkomingen in de keuken onvoldoende zijn opgelost. 

Vorig jaar constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit al problemen met kookapparatuur. Het complex uit de jaren 50 kampt met achterstallig onderhoud. Door de bezuinigingen van de afgelopen decennia was daar eerder geen geld voor. 

Het is de bedoeling dat de renovatie van de keuken volgend jaar zomer af is. Defensie maakt tot die tijd gebruik van een kleinere keuken op de kazerne. 

Bron: Defensie

Zand in plaats van water

De Engelse luchtmacht schoot de civiele autoriteiten begin deze maand te hulp toen bij een stuwmeer in Derbyshire water buiten de oevers dreigde te treden. 

Britse Chinooks met ladingen zand, gravel en steen vlogen heen en weer om de oevers te verhogen. 

Bron: Royal Air Force

Nieuwe gebreken in buiten gebruik gestelde mortiergranaten

Een onnauwkeurige maatvoering van verschillende onderdelen van granaten zijn mogelijk de oorzaak van het ongeval in Mali. Bij het onderzoek naar het veilig vernietigen van de buiten gebruik gestelde voorraad 60mm-mortiergranaten, zijn deze nieuwe gebreken aan het licht gekomen.

Het Kenniscentrum Wapens en Munitie (KCW&M) deed onderzoek om de risico’s in kaart te brengen voor de afvoer en vernietiging van de resterende 11.000 60mm-mortiergranaten die nog zijn opgeslagen in Nederland, Aruba en Duitsland. Bij dit onderzoek zijn de nieuwe gebreken aan het licht gekomen.

Een van de maatregelen bij de aanbevelingen van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het mortierongeval in Mali, was het vernietigen van de bij Defensie resterende voorraad 60mm mortiergranaten.

Bron: Defensie

4 voor de prijs van 1

Niet alleen Nederland draagt een steentje bij aan de verdediging van de Baltische staten. Ook de Engelse luchtmacht staat paraat en heeft daarvoor op vliegbasis Ämari in Estland straaljagers gestationeerd. Die hadden het onlangs even behoorlijk druk. 

2 Typhoons begonnen hun werkdag met de onderschepping van een Russisch AN-26 transportvliegtuig. Tijdens de zelfde vlucht werden de jets vervolgens afgestuurd op een Russische Tu-142 Bear bommenwerper en weer later op twee Flanker gevechtsvliegtuigen. 4 onderscheppingen dus tijdens 1 vlucht. 

Een dag later volgde als bonus nog een Tu-134. Deze week was er boven de Baltische Zee een heel ander incident. Tijdens een vlucht van een Russisch regeringsvliegtuig met aan boord de Russische minister van Defensie kwam een Spaanse F/A-18 naar het oordeel van de Russen té dichtbij. Een Flanker straaljager die het VIP-toestel begeleidde, ‘duwde’ daarop de NAVO-jet weg door steeds dichter bij de Hornet te gaan vliegen. 

Bron: Royal Air Force

Herdenkingsmunt Operatie Market Garden

De geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden krijgt een eigen herdenkingsmunt. Op 21 september wordt het eerste Market Garden Vijfje, een officieel betaalmiddel, geslagen.

Het is in september 75 jaar geleden dat de geallieerden met de luchtlandingsoperatie Market Garden probeerden snel een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. De opmars stokte eind september toen het niet lukte om de Rijnbrug in Arnhem op de Duitsers te veroveren.

Vanwege die mislukte Slag om Arnhem, waarbij grote verwoestingen werden aangericht, mogen de burgemeesters van Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum donderdag als eerste het ontwerp van de herdenkingsmunt zien. Op de ene kant staat een brug en een parachute en op de andere kant de beeltenis van koning Willem-Alexander.

De Britse veteraan Les Fuller (98), die destijds op de Ginkelse Heide landde, zal op 21 september de eerste echte munt slaan bij de grote herdenking op die heide. Dat doet hij samen met commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.

Bron: Defensie

Kaartverkoop Invictus Games 2020 gestart

De kaartverkoop voor de Invictus Games 2020 in Den Haag is gestart. Het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewond geraakte (oud)-militairen wordt dan voor het eerst in Nederland georganiseerd.

De Invictus Games vinden plaats van 9 tot 16 mei 2020 op 4 locaties in Den Haag. De meeste sporten zijn in en om het Zuiderpark, maar ook bij de Sportcampus en atletiekvereniging Sparta. Het zwemmen vindt plaats in het Hofbad in Ypenburg.

Bovendien wordt het Zuiderpark rond die tijd omgetoverd tot een Invictus Games Park. Naast sport is er ook ruimte voor muziek, entertainment, clinics en horeca. De toegang is gratis. Voor de wedstrijden moeten toegangskaarten gekocht worden (vanaf 10 euro), via de website www.invictusgames2020.com/tickets.

Aan het sportevenement doen 500 deelnemers mee uit 19 landen. Ze komen uit in 10 takken van sport.

Bron: Defensie