Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Herman Zonderland | video: adjudant Richard Frigge

Primeur voor Luchtmobiele Brigade

‘Crossfit is echt niet alleen voor de rambo’s’

Op de Oranjekazerne in Schaarsbergen opent volgende week donderdag een van de eerste, officiële Militaire Crossfitboxen van Europa. Het gloednieuwe sporthonk is een initiatief van de 28-jarige korporaal 1 Seref en officieel goedgekeurd door het Amerikaanse moederbedrijf ‘Crossfit HQ’. 

Een jaar geleden was de ruimte in het sportgebouw op de Oranjekazerne niets meer dan een lege sportzaal. Nu staat het vol ultramoderne apparatuur. Zilveren halterstangen glimmen in de rekken, gitzwarte pull-up bars zijn met grove pluggen in de muur bevestigd, airbikes staan klaar om bestierd te worden en op houten plyo boxen kunnen ongeteld veel boxjumps worden gemaakt. De crème de la crème in de crossfitbranche. “Gaaf he”, zegt korporaal 1 Seref als hij de Militaire Crossfitbox inkijkt. Na Duitsland en Engeland is dit de 3e militaire box van Europa en de eerste van de Benelux.

Check hieronder de video vanuit de nieuwe gloednieuwe Crossfitbox

De naam Crossfit?

Crossfit is door de jaren heen een verzamelnaam geworden van een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert. Maar officieel is Crossfit een Amerikaanse merknaam. Zoals Luxaflex vaak synoniem staat voor raambekleding. Wie een Crossfitbox wil openen, moet zich dan ook houden aan de eisen en regels van het Amerikaanse moederbedrijf Crossfit HQ. Er zijn nu circa 250 officiële Crossfitboxen in Nederland.

De Militaire Crossfitbox op de Oranjekazerne in Schaarsbergen komt voort uit het project Das Boost.

Amerikaanse toestemming

Het sportproject komt voort uit ‘Das Boost’. Een initiatief om binnenslapers extra activiteiten te bieden na werktijd. Korporaal 1 Seref is een fanatiek crossfitter. Hij werd door generaal Ron Smits gevraagd om een vestiging op de kazerne in Schaarsbergen te openen. Naast een plan van aanpak, locatie, naam en geld moest Seref ook toestemming krijgen van het moederbedrijf Crossfit HQ in Amerika. “Ik heb uiteengezet waarom wij zo’n crossfitbox willen en al vrij snel kreeg ik toestemming.”

De officiële naam is Fearless Falcon CrossFit

Dat resulteert nu in de Fearless Falcon CrossFit. Vernoemd naar de eindoefening van de Luchtmobiele opleiding. Hoewel de Crossfitbox nog niet officieel geopend is, zijn er nu al circa 50 leden die er de laatste tijd proefdraaien. “Dat lijkt niet veel, maar de sporters en instructeurs zijn regelmatig op uitzending of oefening. Bovendien is iedereen met een Defensiepas welkom. Ook beginners. Crossfit is echt niet alleen voor de Rambo’s. Die gedachte is vaak een drempel om te beginnen, maar dat is nergens voor nodig”, benadrukt commandant Sportgroep kapitein Melvin Laport.

Hero WOD

In Crossfitland is de term WOD geen onbekende; Workout of the Day. Er is ook een variant; de Hero WOD. Dit is een eerbetoon aan een gesneuveld militair, in de vorm van een crossfitoefening. 
Sporters kunnen zelf zo’n Hero WOD bedenken en deze officieel laten registreren bij de moederorganisatie Crossfit HQ. Zo kun je duizenden Hero WOD’s van over de hele wereld in iedere Crossfitbox doen. In de Fearless Falcon CrossFit in Schaarsbergen staan deze Hero WOD’s centraal. “Op de sterfdag van collega’s doen we alleen de aan hen opgedragen oefeningen. Een moment waarop je beseft: wij zijn er nog, terwijl zij het hoogste offer hebben gebracht”, vertelt Seref.

Korporaal 1 Seref: “Iedereen kan hier komen sporten. Van beginner tot vergevorderd. Als je geen pull-ups kunt, begin je met oefeningen waarmee je naar pull-ups toewerkt.

Certificaat

Na de zomervakantie starten 2 lessen per week, waar maximaal 12 personen aan kunnen deelnemen. Er zijn nu 7 rode baretten gecertificeerd crossfitinstructeur. Laport: “Alleen met een certificaat van Crossfit HQ ben je bevoegd om deze sport te geven. Zij krijgen geen geld voor de trainingen op de Oranjekazerne, maar de cursus van 1.000 dollar wordt wel betaald door de brigade.” Hij vervolgt: “Bijkomend voordeel is dat de atleten onder de naam Fearless Falcon CrossFit ook mee kunnen doen aan civiele wedstrijden.”

Crossfit of fitness?

Crossfit en fitness zijn allebei manieren van trainen. Maar wat is dan het verschil? Een van de meest opvallende verschillen is volgens korporaal Seref de hoeveelheid persoonlijke begeleiding. “Waar je in de sportschool vaak op jezelf bent aangewezen, train je met crossfit  meestal in groepen met een begeleider.”
Bij fitness staan bovendien de apparaten centraal, terwijl je bij crossfit vooral je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Ook kent crossfit iedere training een andere workout, terwijl in de sportschool vaak langere tijd wordt gewerkt aan de hand van een vast schema. “En vergeet de Crossfitcommunity niet”, zegt Seref. “Het zijn vaak grote families die samen trainen en er echt voor elkaar zijn. Het is een teamsport, zoals voetbal.”