Tekst Monique van Rijen

Militairen straks paraat voor reanimatienetwerk

Reservisten die te hulp schieten bij reanimaties in Nederland. Goede zaak, want elke week krijgen ongeveer 300 mensen een hartstilstand. Hoe sneller wordt gereanimeerd, hoe minder kans op schade. De landmacht gaat daarom 30 reservisten opleiden in reanimeren voor Hartslagnu. 

Het gaat om een pilot van het DOSCO Ontwikkelfonds die in september begint. Het is de bedoeling om 2.000 defensiemedewerkers om te scholen en te voorzien van een AED en reanimatieset. Doordat zij inzetbaar zijn voor Hartslagnu, maakt Defensie Nederland ‘hartveiliger’. 

‘Ik reanimeerde mijn buurman’

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. De gemiddelde aanrijdtijd van ambulances is 8-10 minuten. Om de overlevingskansen te vergroten leidde Hartslagnu inmiddels 220.000 burgers op in reanimeren en om een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken.

Binnen Defensie maken eenheden regelmatig gebruik van simulatiepoppen.

Oproep

Reservist sergeant Theo is al 3 jaar lid van Hartslagnu. Zo’n 2 keer per jaar krijgt hij een oproep, omdat hij zich in een straal van 750 meter van een slachtoffer met hartstilstand bevindt. De laatste keer was in zijn eigen straat. “Mijn telefoon trilt. REANIMATIE! <adres> Raamsdonksveer. Sms ‘ja’ als je gaat.

Burgerhulpverleners verlenen eerste hulp tot de ambulance er is

Theo gaat erheen, vraagt de buurvrouw de ambulance op te wachten en loopt zelf naar boven waar het slachtoffer naast zijn bed ligt. Hij trekt hem vanwege gebrek een ruimte naar de achterkant van het bed en start de reanimatie. Tijdens de tweede ronde reanimatie hoort hij de ambulance. Een verpleegkundige sluit vervolgens de defibrillator aan en bekijken de analyse. Theo: “Geen schokbaar hartritme (om schokbaar te zijn moet het hart nog trillen, red.), dus ik ga door met borstcompressies. Wonderwel zien we bij de tweede analyse wél een schokbaar hart. Dit komt zelden voor! Ik geef het werk nu uit handen aan de ambulancemedewerkers.”

Mét een hartslag wordt het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht, waar hij de volgende dag alsnog overlijdt. Theo: “Verdrietig voor de familie. Zelf kan ik met deze afloop goed terugkijken op de hulp die ik geboden heb. Door die hulp heeft hij een eerlijke kans gehad om te vechten.” 

Een buitenkast met daarin een AED.

Hoe werkt het?

Als de 112-meldkamer bericht krijgt over een  mogelijke hartstilstand, stuurt deze adresgegevens van het slachtoffer automatisch per sms naar maximaal 30 burgerhulpverleners in een straal van 750 meter. Wie eropaf gaat, antwoordt het sms bericht met JA en gaat er met de AED zo snel mogelijk heen. Burgerhulpverleners verlenen die eerste kritieke minuten eerste hulp tot de ambulance er is. 

Meer weten?

(u kunt de weblink het beste zelf kopiëren naar uw internetbrowser)

Animatie over het oproepsysteem van Hartslagnu: 

https://www.youtube.com/watch?v=sq3f9aZJgr0&feature=youtu.be

Filmpje over wat er gebeurt bij een hartstilstand: 

https://www.youtube.com/watch?v=leSh3UI-73E