Mijn opa vocht ook voor vrijheid

Vocht uw grootvader in de Tweede Wereldoorlog voor de vrijheid? En werkt u nu zelf bij Defensie? Dan zijn we op zoek naar uw verhaal. 

Alle herinneringen zijn welkom: van Meivliegers en KNIL-militairen tot krijgsgevangenen en stoters. Die verhalen willen we graag plaatsen op de website van Defensie, als persoonlijke herinnering aan 75 jaar vrijheid. 

Dus, zit vrijheid in uw genen? Geef uzelf dan hier op!

(bron: Defensie.nl)

VN spreekt afschuw uit over bommen op Idlib

De Verenigde Naties heeft met afschuw gereageerd op het bombarderen van burgerdoelen in het noordwesten van Syrië, waar tegenstanders van de regering Assad zich hebben verzameld. 

Scholen, gezondheidscentra en woonwijken in Idlib zijn getroffen door vatbommen, zo vertelde VN-coördinator Panos Moumtzis eerder deze week in Genève. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Het waren volgens Moumtzis de zwaarste luchtaanvallen door helikopters en gevechtsvliegtuigen in de regio in 15 maanden. 

(bron: ANP)

Belgische militairen bezorgd over burnpits

Ook Belgische militairen zeggen gezondheidsklachten te ervaren als gevolg van rook van burnpits: kuilen in de open lucht waar tijdens missies afval wordt verbrand. 3 weken na de opening van een meldpunt trokken ruim 90 militairen aan de bel.

6 militairen denken een ziekte te hebben, gerelateerd aan blootstelling aan de rook. Tientallen anderen die op missie in het Afghaanse Kandahar waren, vrezen ziek te zullen worden. Dat meldt dagblad De Morgen. 

Het gaat om chronische bronchitis, astma, spijsverteringsproblemen en huidklachten. Het Belgische leger zegt de zaak zeer hoog op te nemen. “De situatie wordt op dit ogenblik grondig geanalyseerd.”

In Nederland hebben 278 personen zich gemeld bij het meldpunt voor burnpits, van wie 28% met gezondheidsklachten. Het ministerie heeft geen hard bewijs gevonden voor een relatie tussen gezondheidsklachten en rook van burnpits. Een extern instituut gaat er nog eens naar kijken.

(bron: ANP)

MIVD: militaire spionage Rusland en China ‘zorgelijk’

Bij Nederlandse bedrijven zijn het afgelopen jaar diverse spionagepogingen ontdekt, schrijft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Afgelopen jaar heeft de MIVD onder meer diverse digitale spionagepogingen ontdekt bij Nederlandse (defensie-)bedrijven. De spionageactiviteiten van Rusland en China in Nederland zijn ‘zorgwekkend’. Daarom zijn deze landen “de voornaamste waarnaar onderzoek wordt gedaan”.

Dit schrijft de MIVD in het jaarverslag over 2018, dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Afgelopen jaar heeft de MIVD onder meer diverse digitale spionagepogingen ontdekt bij Nederlandse (defensie)bedrijven.

(bron: NRC)

Starfighterhter wijst weer de weg naar museum

Hij deed al eerder dienst als poortwachter en binnenkort doet ie dat weer. De F-104 Starfighter die eerder de weg wees naar het voormalige Militaire Luchtvaart Museum (MLM) wordt op 7 mei op de route naar het Nationaal Militair Museum (NMM) geplaatst. 

De Starfighter stond ruim 20 jaar lang op een sokkel langs de A28. Nu krijgt het toestel een plekje op de Van Weerden Poelmanweg. Ook wordt er een F-86K Sabre (Kaasjager) op een prominente plek op het terrein van het NMM geplaatst. 

De Starfighter deed dienst tot begin jaren 80 van de vorige eeuw, als voorloper van de F-16. De Kaasjager, een jachtvliegtuig uit de jaren 50, was poortwachter van de voormalige vliegbasis Twenthe, voordat het werd opgenomen in de collectie van het NMM. 

(bron: NMM)

Opnieuw geen arbeidsvoorwaardenakkoord

Het arbeidsvoorwaardenoverleg met de vakbonden loopt opnieuw vertraging op. Reden is dat de bonden de gesprekken hebben opgeschort, omdat ze onvoldoende vertrouwen hebben dat partijen tot een akkoord kunnen komen. 

Defensie betreurt het dat de onderhandelingen vroegtijdig zijn afgebroken door de bonden, mede doordat er ruimte is geboden om verder te onderhandelen. Hierdoor is het ook onduidelijk welk resultaat de vakbonden voor ogen hebben.

Defensiepersoneel moet nu nog langer wachten op verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Hoop is dat de bonden snel zullen terugkeren aan de onderhandelingstafel.

(bron: Defensie)

Ereteken voor boegbeeld vrouwen landmacht

75 jaar geleden tekende de eerste vrouw een contract bij het Vrouwen Hulpkorps (VHK) van de Landmacht. Voor deze verjaardag kwamen zo’n 40 dames bijeen voor een reünie in Zandvoort. Onder hen hét gezicht van de landmachtvrouwen: de inmiddels 85-jarige luitenant-kolonel b.d. Emma Staf. Defensie onderscheidde haar met het ‘Ereteken voor Verdienste in zilver’. 

Mevrouw Staf diende bij de landmacht van 1954 tot 1989. Ze wist van sergeant op te klimmen tot luitenant-kolonel. Vaak was ze de enige vrouw op een afdeling. 

Behalve dat Emma Staf ruim 30 jaar voorzitter van de vereniging was, bouwde ze een uitgebreid archief op met documenten, artikelen en foto's van het VHK en de latere Militaire Vrouwen Afdeling (Milva). De collectie heeft ze inmiddels overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

(bron: Defensie)

Keuken Korporaal Van Oudheusdenkazerne gesloten

De keuken van de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum mag tot nader order niet gebruikt worden. Onvolledige verbranding bij gasgestookte keukenapparatuur veroorzaakt te hoge gaswaarde. De voedselveiligheid is niet in het geding geweest.

De keuken is proactief gesloten voor de veiligheid van het keukenpersoneel. De onvolkomenheden zijn op eigen verzoek door deskundigen beoordeeld en bevestigd. De metingen volgden op de melding van een gaslucht.

(bron: Defensie) 

Hoogste Franse onderscheiding voor landmachtcommandant

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen heeft het Légion d'Honneur ontvangen. Hij krijgt Frankrijks hoogste onderscheiding voor zijn bijzondere inspanningen voor de Frans-Nederlandse samenwerking.

Generaal Christophe de Saint Chamas overhandigde de onderscheiding. Beulen: “Ik ben diep ontroerd en vereerd. Ik dank u dat u naar Den Haag bent gereisd om deze eer met mij te delen. Het vertegenwoordigt de moeite die iedereen heeft bijgedragen aan het versterken van bilaterale banden. In wezen geloof ik dat dit de basis is van het Légion d'Honneur. Elkaar helpen en bijstaan ​​wanneer nodig, van elkaar leren en samen de samenwerking tussen Europese en NAVO-legers versterken.”

(bron: Defensie)