Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto archief

GW998F en GW960F in Nederland gevestigd

Volgens fauna-ecoloog Niels Gilissen moeten militairen, als ze een wolf tegenkomen, vooral een foto maken.

Na 150 jaar afwezigheid hebben de eerste 2 wolven zich in ons land gevestigd. Een derde volgt waarschijnlijk binnenkort. Een deel van hun leefgebied valt binnen defensieterreinen, waar het door de combinatie van rust, ruimte en voedsel goed toeven is. En grote kans dat er deze maand 'pluche' nageslacht wordt geboren. 

“Wat militairen moeten doen als ze tijdens een oefening een wolf tegenkomen? Een foto maken!”, reageert fauna-ecoloog Niels Gilissen resoluut. “Dat is uniek beeldmateriaal. Er lopen maandelijks duizenden bezoekers op de Veluwe en slechts een handjevol heeft het dier gezien. Wat ze vooral niet moeten doen is ze aanhalen of voeren, dat levert ‘probleemwolven’ op.”  

Bij voorkeur defensieterreinen

Een deel van het leefgebied van de 3 wolven valt binnen defensieterreinen, ten noorden van de Hoge Veluwe, zoals de Harskamp, Doornspijkse Heide en Ermelosche Heide. “Uit Duitse onderzoeken blijkt dat wolven zich hier vreselijk thuis voelen. Dat zal in Nederland niet anders zijn.”

Het feit dat er op militaire terreinen ook geoefend wordt, jaagt wolven niet weg.

GW998F en GW960F

Ruim 4 jaar geleden staken de eerste wolven vanuit Duitsland zo af en toe eens onze grens over, op zoek naar aangename gebieden om te wonen. Toch keerden ze telkens weer terug naar onze oosterburen. Tot vorig jaar. Op basis van sporen (drollen) en DNA-onderzoek, concludeerde de Wageningen Universiteit dat er sinds vorig jaar zomer 2 vrouwelijke wolven op de Veluwe wonen. Zij krijgen trouwens geen naam. Wel een nummer: GW998F leeft op de noordelijke Veluwe en GW960F op de midden-Veluwe. De derde, die nu al een paar maanden in de gaten wordt gehouden, is een mannetje. 

“En die is verdacht graag in de buurt van GW998F. Hun uitwerpselen zijn zo dichtbij elkaar gevonden, dat we aannemen dat ze een stelletje zijn. Grote kans dat er deze maand nog baby’s geboren worden. En anders volgend voorjaar”, vertelt Gilissen geamuseerd. 

Schuw

De meeste mensen kennen dit zekere roofdier als mythische wezen uit films, als boze dieren in sprookjesverhalen of gevaarlijke vleeseters in de dierentuin. De fauna-ecoloog nuanceert dat. “De emotie rond het dier is groot, maar ze zijn schuw en komen echt niet zomaar in je buurt. Dat we de wolf tot voor kort in Nederland niet kenden, wil niet zeggen dat ie hier niet hoort.” 
Wolven lopen tot wel 70 kilometer per nacht, hun leefgebied is circa 200 tot 300 vierkante kilometer groot en tot dusver lijken ze op de Veluwe niet bepaald geïnteresseerd in (hobby)vee. “Wel in wild. Ze eten vooral wilde dieren, maar dat is de natuur. Vossen eten soms ook een reeënkalfje.”

Defensieterreinen zijn aantrekkelijk voor wolven vanwege de rust, ruimte en voldoende voedsel.

Elektrische rasters

Maar dat wil niet zeggen dat een kudde schapen van een hobbyherder geen doelwit kan worden. Daarom is de provincie Gelderland recent een offensief gestart om veehouders en hobbyboeren te ondersteunen in preventieve maatregelen. Zoals kuddebewakingshonden of elektrische rasters waar wolven niet overheen kunnen.