Groningen naar de West

Den Helder heeft voorlopig afscheid genomen van het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen. Het vertrok naar het Caribisch gebied om zusterschip de Zeeland af te lossen. Dat een marineschip richting de West vertrekt is niet bijzonder en komt vaker voor. Opmerkelijk is wel dat de Groningen liefst 2 jaar als stationsschip in de Cariben zal blijven.

Een blijvertje dus want normaal gesproken keert een schip na 4 maanden dienst terug naar thuishaven Den Helder. Nu wordt alleen de bemanning afgelost na 4 maanden. Op deze manier probeert de marine het personeel meer duidelijkheid te geven over de vaarprogramma’s, waardoor er meer balans ontstaat tussen werk en privé. Daarnaast is het efficiënter om de Groningen in het Caribisch gebied te houden, omdat er hierdoor minder vaak schepen heen en weer hoeven te varen tussen Nederland en de West.

(bron: Defensie)

Medailles voor ISIS-inzet en redeployment

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer reikte woensdag op de vliegbasis Leeuwarden medailles uit aan leden van de voormalige Air Task Force Middle East. De militairen streden met hun F-16’s tegen ISIS in Irak en Syrië.

De CDS vertelde bij de uitreiking dat iedereen die dacht dat de missie rustig afgebouwd kon worden, bedrogen uitkwam. “Ze zeggen niet voor niets dat het venijn in de staart zit. Het detachement moest nog flink aan de bak en werd meer ingezet dan eerdere detachementen.” Na de laatste missies volgde de redeployment. Volgens Bauer was een terugverplaatsing vanuit een missiegebied naar Nederland nooit eerder zo soepel verlopen. “Binnen 2 maanden had u 929.864 kilo materieel vervoerd, verdeeld over 119 containers en 8 transportvliegtuigen.” De militairen ontvingen bij de ceremonie in Leeuwarden de Herinneringsmedaille Internationale Missies.

(bron: Defensie)

Zeg het met bloemen…

De marechaussee onderzoekt de herkomst van een lading bloemen die onlangs arriveerde op Maastricht Aachen Airport. Bij de ruikers was een grote lading drugs verstopt. De bloemen waren afkomstig uit Zuid-Amerika. De drugs, vermoedelijk cocaïne, zijn in beslag genomen.

(bron: De Limburger)

Nieuwe secretaris-generaal Defensie

Gea van Craaikamp wordt de nieuwe hoogste ambtenaar van Defensie. De ministerraad heeft hiertoe besloten. De benoeming van mevrouw Van Craaikamp gaat in op 1 juni. Ze volgt de huidige secretaris-generaal Wim Geerts op die deze zomer ambassadeur van ons land in China wordt. De nieuwe SG werkte eerder bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

(bron: Defensie)

Bijzondere bezoeker

De Van Oudheusdenkazerne in Hilversum kreeg vorige week bijzonder bezoek. Een 1-motorig sportvliegtuig stortte bij het uitvoeren van een oefenvlucht neer op het gebied van de kazerne. De beide inzittenden overleefden het ongeluk. Bijzonder was dat het sportvliegtuigje boven op een boom bleef hangen op een hoogte van ongeveer 10 meter. De 2 vliegers werden door de brandweer uit hun netelige positie bevrijd. 

(bron: Het Parool)

Granaat bij ADO Den Haag

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie komt wekelijks tientallen keren in actie om gevonden explosieven onschadelijk te maken. Soms op bijzondere plaatsen. Zo was de EOD vorige week dringend benodigd toen bij het supportershome van voetbalclub ADO Den Haag een handgranaat werd gevonden. Het projectiel hing aan het gebouw dat naast het stadion van de eredivisieclub staat (foto ANP)

(bron: De Telegraaf)

Japanse F-35 verongelukt

Voor de kust van Japan is een F-35 van de luchtmacht van dat land verongelukt. Het wrak van het toestel is weliswaar gevonden maar van de vlieger ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

Het toestel was gestationeerd op de basis Misawa en maakte deel uit van een formatie van 4 toen het toestel plotseling verdween. Het was minder dan 1 jaar oud. De andere inmiddels aan Japan afgeleverde F-35’s werden na het ongeluk aan de grond gehouden. Japan heeft plannen voor een F-35 vloot van zo’n 150 vliegtuigen van dit type dat ook in dienst is bij de Nederlandse luchtmacht.

(bron: CNN)

Kim Jong-un test nieuw tactisch wapen

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen een nieuw geleid tactisch wapen uitgeprobeerd. Dat meldde het staatspersbureau KCNA deze week. Om welk type wapen het precies gaat is niet bekend. Vaak wordt deze aanduiding gebruikt voor een korteafstandsraket. Het is de eerste wapentest van president Kim Jong-un sinds hij in februari zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump ontmoette in Vietnam.