07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 08

LENS

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. Deze keer de focus op helikopters!

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Meer Defensiefoto’s zien? Kijk op Facebook (Defensie in beeld) of Flickr.com (flickr.com/photos/defensie). 

Tegen de achtergrond van een indrukwekkende sterrenhemel start een NH90 van Zr. Ms. Zeeland voor een counterdrugspatrouille ergens in het Caribisch gebied. Foto: Commandant 860 Squadron kapitein-luitenant ter zee Niels Kleingeld.

Vliegeren met een helikopter? Je zou het bijna zeggen als je deze fraaie opname van de commandant van 860 Squadron, kapitein-luitenant ter zee Niels Kleingeld ziet van een van zijn NH90’s, die tijdens een storm boven een koopvaardijschip ergens op de Noordzee hovert om een oefenpatiënt op te halen.

Soms komt de wind van boven… In gevecht met de downwash van een indrukwekkend grote CH-47 haakt een medewerker van het Mobile Air Operations Team een slingload onder de Chinook bij een oefening op de Oirschotse Heide. Foto: Bert van der Linden.

Hoe groot is een rotorblad? Wanneer je deze foto ziet van fotograaf sergeant Jan Dijkstra van het Mediacentrum Defensie, dan zou je zeggen: reusachtig. Maar het is een kwestie van perspectief want alle 3 de bladen van deze Chinook zijn even groot. De foto ontstond bij een recente oefening in Engeland.

Soms is er zo veel te zien op een foto dat je niet meer weet waar je moet kijken. Bij een oefening in Rotterdam maakte Marco Ferrageau deze interessante opname. 2 schepen, een paar FRISC's van de marine en een Cougar-helikopter. Of is er toch meer? Moest u misschien ook 2 keer kijken voor u de politiehelikopter op de achtergrond zag?

Canadese helikopters boven Mali. Corporal Ken Beliwicz zette de 2 CH-146 Griffons, die in het spoor van de grote CH-147F Chinook vliegen, keurig op de gevoelige plaat. Deze zomer wordt het Canadese heli-detachement afgelost door een afvaardiging uit Roemenië.