02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 08

Snuffelen op Camp de Souge

Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga

Militairen nieuw SOCOM oriënteren zich

Een supersnelle spinachtige robot (foto boven), drones in alle maten, vuurwapens van alle soorten en innovaties te over op een paar 100 vierkante meter op Camp de Souge in Frankrijk. Zo‘n 4.000 Special Forces uit een groot aantal landen kwamen daar bijeen om zich te vergapen aan wat de industrie hen heeft te bieden.

Special Operation Forces Information Network Seminar (SOFINS), zo heet dé Europese beurs voor SOF nabij Bordeaux. Voor het eerst was daar een delegatie van het nieuwe Nederlandse Special Operations Command (NLD SOCOM) bij. Het commando, dat is opgehangen onder Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer, is in opbouw en zoekt naar de juiste middelen voor de operaties die gaan komen.

Inrichting

De komende zomer wordt het Joint Kenniscentrum Speciale Operaties opgericht onder NLD SOCOM. Dat bestaat uit een centraal deel in Den Haag en de decentrale expertisecentra bij de SOF-eenheden. Dit betekent een bundeling van krachten op kennis- en innovatiegebied van speciale operaties. Tijdens het bezoek aan SOFINS zijn ideeën opgedaan over relevante toekomstige thema’s voor SOF en de verdere inrichting van het nieuwe kenniscentrum. En er was voor elk wat wils, zo blijkt uit een rondgang met 2 van de bezoekers.

Ideeën

“Deze innovatie moeten we meenemen in de volgende behoeftestelling van de FRISC”, zegt luitenant-kolonel Mark van het Kenniscentrum Korps Commandotroepen (KCT). Samen met het hoofd van het Kennis- en Innovatiecentrum van Special Operations Command, luitenant-kolonel George, loopt hij over de beurs.

Beide militairen keken daar samen met vertegenwoordigers van verschillende SOF-eenheden, NLD SOCOM en de kennisinstituten NLR en TNO naar wat de industrie nu en in de nabije toekomst heeft te bieden. “Wat niet wil zeggen dat ze ook worden ingevoerd”, benadrukt George. “We zijn hier vooral om ideeën op te doen. Hoe ziet het gevechtsveld er straks uit en wat betekent dat voor SOF? Dat biedt vervolgens iedereen, van top tot operators, de gelegenheid om na te denken over innovatie en doorontwikkeling. En dat is nodig. De technische ontwikkelingen gaan razendsnel en opponenten maken daarvan ook gebruik.”

De Defensiekrant liep mee langs 5 opmerkelijke producten

De SeAir


Producent: SeAir (Frankrijk)
Toepassing: mogelijk voor de opvolger van de FRISC
Innovatief: ja
Wat doet het: belasting van piloot en bemanning minimaal

Mark over de SeAir: ”Defensie is op dit moment al bezig met het project Vervanging FRISC. Dan is het goed dit mee te nemen. Deze boot maakt veel minder klappen op het water. Dat is comfortabeler voor de opvarenden en het betekent dat je ook beter vuur kunt uitbrengen. Een bijkomend voordeel is dat het brandstofverbruik door de mindere weerstand gunstig wordt beïnvloed.”

 

Anemometer


Producent: Secapem (Frankrijk)
Toepassing: op een kleine drone
Innovatief: deels
Wat doet het: berekent windwaarden voor schutters lange afstand

Mark: “Een anemometer meet de wind en dat is belangrijk voor een scherpschutter. De gegevens van dit apparaatje komen direct bij de schutter terecht. De komst van een ballistische rekencomputer op het wapen was al een enorme stap voorwaarts, hiermee kunnen we op nog grotere afstanden zuiver schieten. Een nadeel is natuurlijk wel dat een drone ook voor de tegenstander zichtbaar is. Deze kleine investering - de drones hebben we immers al - kan een goede aanvulling zijn. Zeker voor opleiding en training, maar ook in sommige operationele scenario’s.”

 

Custom deployable console, een robuust C2-systeem


Producent: EPCOTS/Nexter (Frankrijk)
Toepassing: Command & Control
Innovatief: nee, wel een verbetering
Wat doet het: het biedt in een oogopslag een overzichtelijk en geïntegreerd beeld

George: “Dit console biedt een echt goed beeld van je operatie. Alles is geïntegreerd. Dat is echter niet het enige waar we naar kijken. Zo vraag ik me af of zo’n groot apparaat wel goed transporteerbaar is. Kunnen we er de door ons gewenste software mee gebruiken en hoe zit het met de energievoorziening. Ook belangrijk: hoe lang duurt het voor iemand ‘m kan bedienen. Soms moet je voor een iets eenvoudiger apparaat kiezen als het simpel is te bedienen.”

 

De Fly-K MK2 IGL, geruisloze mortier


Producent: Caythor Engineering (Zwitserland)
Toepassing: extra slagkracht, tot 900 meter
Innovatief: ja, zowel het schot als de granaat zijn geruisloos
Wat doet het: levert vuursteun en is zeer mobiel met z’n gewicht van nog geen 5 kilo. De granaten wegen 700-860 gram.

Luitenant-kolonel Mark: “De mortieren hebben zeker voor de Special Forces hun beste tijd gehad. We kunnen met drones (zogenoemde loitering munition, red.) veel preciezer zijn en je hebt tot op het laatste moment controle. Na het afvuren van een granaat heb je geen invloed meer op de uitwerking. Toch kijken we goed naar mogelijke toepassingen, want een drone kan nog steeds geen rook afgeven en bovendien kan deze mortier ook touwladders tot 35 meter omhoog schieten. Dat kan handig zijn.”

 

Technoblock, buigbare batterij/vouwbare zonnepanelen


Producent: Tecknisolar (Frankrijk)
Toepassing: alle devices
Innovatief: nee
Wat doet het: levert minimaal 24 uur stroom aan devices

George: “Er ligt hier een batterij die driemaal is geraakt door een 9 millimeter kogel en hij werkt nog steeds. Dat klinkt mooi, maar daar heb je niet zoveel aan. Het is interessanter als de batterijen ballistische bescherming bieden. Ze zijn overigens wel shock- en waterproof, heel licht en blijven goed werken onder extreme temperaturen. Dit is een verbetering van 1.0 naar 1.1, maar we zoeken naar de golden bullet, waarmee we naar 2.0 gaan. Kleine batterijen die opladen door de beweging of warmte van je lichaam en vooral langer meegaan. Dat zou pas echt een innovatie zijn.”

 

SOFINS kende heel wat actie. Fotograaf Hille Hillinga leefde zich flink uit tijdens de demonstraties. Hier een selectie van zijn werk.

De commandant NLD SOCOM, generaal-majoor Theo ten Haaf testte de nieuwe nachtzichtapparatuur van het Nederlands-Franse bedrijf Photonis.

Franse Special Forces ensceneren een aanval.

Wapens waren er genoeg te zien en te testen.

Kleiner, beter, lichter, dat is de trend in zichtapparatuur.

Door roeien en ruiten, met deze apparatuur kom je vrijwel overal binnen.

Het publiek bij SOFINS genoot met volle teugen van de optredens.

Een Tigre, een Gazelle en een Cougar in actie boven Camp de Souge.