Defensie maakt meldingen Chroom-6 openbaar

De meldingen van defensiemedewerkers die Chroom-6 aantreffen op materieel of vastgoed, staan vanaf vandaag op Defensie.nl. Op de pagina Meldingen Chroom-6 komen ook maatregelen die door Defensie worden genomen.

De krijgsmacht kiest hiervoor met het oog op openheid en transparantie en laat zien dat meldingen professioneel worden opgepakt, onderzocht en afgehandeld. Ook draagt het bij aan het verhogen van de veiligheid. Het gaat om meldingen die sinds 1 oktober zijn gedaan. Als medewerkers bij testen of werkzaamheden Chroom-6 aantreffen moet contact worden opgenomen met de leidinggevende. Ook moet de vondst worden gemeld. Dit geldt uiteraard ook bij een incident met het aanbrengen van Chroom-6. De werkzaamheden worden dan in principe stilgelegd voor verder onderzoek.

(Bron: Defensie)

Oud-topmilitair geeft boek uit

Voormalig topmilitair Mart de Kruif (60) heeft 10 jaar nadat hij een missie in het Afghaanse Kandahar leidde, het boek ‘Zandhappen’ gepubliceerd. Daarin staan zijn ervaringen.

De gebeurtenissen tijdens deze missie veranderde de voormalig commandant Landstrijdkrachten als mens en militair. Reden om zijn ervaringen te bundelen. De Kruif vertelt erover: “De doodsangst in de ogen van een collega en de humor die ons overeind hield. De stank van zweet en zoetigheid van fruit. Het is de wereld zoals ik die heb beleefd. Van de oneindige intensiteit van het zonlicht tot de in de zintuigen gebrande geur van het hospitaal.”

In het najaar van 2007 wordt De Kruif gevraagd om als generaal-majoor de leiding op zich te nemen van de Internationale Security Assistance Force (ISAF) in 6 provincies, waaronder Uruzgan. Hij geeft uiteindelijk leiding aan 45.000 militairen uit 24 landen.  

(Bron: Defensie) 

Militair doet mee aan WK Adventure Racing

Op het Franse eiland La Reunion, midden in de Indische Oceaan, begint ritmeester Thomas Venema op 8 november aan het wereldkampioenschap Adventure Racing.

Teams bestaan uit 4 personen en iedereen heeft een eigen taak. Vaak zijn er vaste rollen; die van teamcaptain, navigator en de mule (de sterke pakezel). Ritmeester Venema is in zijn gemixte team de enige militair en heeft als sterke kant navigeren. Een belangrijke vaardigheid, want de 8-daagse race is een kaart-kompas-wedstrijd van ongeveer 450 kilometer dwars door de jungle en vulkanisch gebied.

“De eerste 48 uur slapen we sowieso niet en proberen we meters te maken. Tijdens een adventure race kom je diverse onderdelen tegen, waaronder kilometers trailrunnen, kajakken, mountainbiken, packraften en klimmen. Je moet veelzijdig en extreem taai zijn. Iemand die alleen maar goed kan mountainbiken komt zichzelf nog wel tegen.”
Venema bereidt zich voor met hulp van de sportinstructeurs van Defensie en zelf werkt hij aan technische vaardigheden zoals fietsen, verplaatsen in alpiene terrein en op het water. Wat de ritmeester tussendoor als sportvoeding naar binnen werkt? “Ik ga het beste op een goed stuk appeltaart”, vertelt hij lachend.

(Bron: Defensie)

Belgen kiezen ook voor F-35

Onze zuiderburen investeren de komende tijd flink in hun krijgsmacht. Minister Vandeput van Defensie heeft een wet door het parlement geloosd, waarin plannen staan voor investeringen tot 9,2 miljard. Belangrijkste punt is de aanschaf van 34 F-35's.

De nieuwe straaljagers slokken ongeveer een derde van het totale bedrag op dat wordt geinvesteerd. Met de keuze voor de F-35 sluiten de Belgen aan bij veel andere Europese luchtmachten, waaronder Nederland. 

Afgezien van vliegtuigen worden ook 450 gevechtsvoertuigen voor de landmacht gekocht en wordt onderhandeld met de Verenigde Staten over de aanschaf van 2 zogenoemde MALE-drones. MALE staat voor Medium Altitute Long Endurance. Ons land kocht eerder 4 MQ-9 Reapers voor deze taak. 

(Bron: Mil.be)

Nieuw simulatiecentrum voor helikopterbemanningen

Defensie krijgt een hypermodern simulatiecentrum met simulatoren voor het trainen van Apache- en Chinookvliegers en hun crewleden. De simulatiecapaciteit moet eind 2023 beschikbaar zijn.

Het zogenoemde MSMT-project (multi ship multi type helikopters) komt op vliegbasis Gilze-Rijen, thuisbasis van het Defensie Helikopter Commando. De krijgsmacht opereert in uiteenlopende conflictsituaties en daarom moet vliegtuigbemanning een breed palet aan vaardigheden beheersen en onderhouden. Dat gaat deels met live opleidings-, trainings- en testvluchten, maar kan ook deels met simulatoren.

Veel vaardigheden zijn inmiddels zonder verlies aan kwaliteit of trainingswaarde in een simulator te trainen. In sommige scenario’s hebben simulatoren zelfs grotere trainingswaarde. Daarnaast verminderen ze de weersafhankelijkheid en sparen materieel en milieu.

(Bron: Defensie)

Defensie onderzoekt hoe het met ISAF-veteranen gaat

Defensie wil weten hoe het met de ruim 25.000 ISAF-militairen gaat die in Afghanistan dienden. Wat vinden zij van de nazorg van Defensie? Welke invloed had de uitzending op het leven van de veteranen en hoe voelen zij zich nu?

Het ministerie krijgt door het onderzoek een beter beeld van de gevolgen van de uitzending. Ook wil Defensie weten of er wensen zijn op het gebied van (na)zorg. Met de resultaten van dit onderzoek kan het veteranenbeleid worden verbeterd.

Geen brief ontvangen?

De groep ISAF-veteranen telt zo'n 25.000 militairen. Daarom zijn de uitnodigingsbrieven niet in 1 keer verzonden. Gevolg is dat de ene veteraan de uitnodiging voor de enquête eerder krijgt dan de andere. Wie op 15 november nog geen brief ontvangen en wil meedoen kan een e-mail sturen naar ISAFonderzoek@mindef.nl.

(Bron: Defensie)

Helm uit 80-jarige oorlog naar museum

Het Nationaal Militair Museum heeft er een pronkstuk bij. Een helm uit de 80-jarige oorlog (1568-1648) is officieel toegevoegd aan de Rijkscollectie.

Kort onderzoek wees uit dat de helm afkomstig is uit de Coendersborg, een landgoed middenin de stad Groningen. De helm is in verloop van tijd in langdurig bruikleen gegeven aan de Vesting Bourtange, een historisch verdedigingswerk in het Groningse Westerwolde.

(Bron: Defensie)

‘Defensie onder curatele’

Het ministerie van Defensie moet onder verscherpt toezicht komen te staan van de Tweede Kamer. Dat vindt GroenLinks. De politieke partij is het vertrouwen verloren dat Defensie haar problemen zelf kan oplossen.

“Onder elke tegel die afgelopen jaar bij Defensie is omgekeerd, is een incident of schandaal gevonden”, klaagt Tweede Kamerlid Isabelle Diks. “Ratten in de kantines, helmen van karton, gasmaskers met kankerverwekkend Chroom-6, onbewoonbaar verklaarde barakken, en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

De Kamer moet het op orde brengen van de bedrijfsvoering van Defensie daarom aanmerken als zogeheten 'groot project', vindt Diks. Zoals dat bij kostbare monsterklussen als de Betuwelijn ook is gebeurd. Dan moet verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser de Kamer voortdurend en gedetailleerd op de hoogte houden van de vorderingen en de kosten. Accountants kijken bovendien mee of de staatssecretaris de Kamer wel goed informeert.

(Bron: ANP)

Fouten in rekeningen voor aanschaf F-35

In de rekeningen die het ministerie van Defensie voor de ontwikkeling en aankoop van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig F-35 krijgt, zitten volgens de Algemene Rekenkamer een “aanzienlijk aantal fouten”. Daarom is de controle op de rekeningen door het ministerie aangescherpt.

De F-35 is de opvolger van de F-16. Het kabinet trekt voor de aanschaf van 37 F-35's in totaal 4,5 miljard uit. De Rekenkamer heeft samen met de Noorse collega's onderzoek gedaan naar de rekeningen. Dat heeft ertoe geleid dat Defensie meer financiële informatie krijgt van het Pentagon en de Amerikaanse fabrikanten van het vliegtuig. Defensie controleert de Amerikaanse facturen goed, aldus de Rekenkamer.

Tussen januari 2017 en juni dit jaar zijn 59 fouten in de rekeningen voor de F-35 door het ministerie ontdekt. In die periode kreeg Defensie in totaal 838 rekeningen voor het gevechtsvliegtuig. Dat wordt door de Amerikanen samen met een aantal partnerlanden, waaronder Nederland en Noorwegen, ontwikkeld en gebouwd.

(Bron: ANP)

Opnieuw handgranaat op Bijlmerplein Amsterdam

Op het Bijlmerplein in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een handgranaat aangetroffen. Dat meldt de politie na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD).

De politie kreeg rond 3.00 uur een melding over de vondst van een mogelijke granaat. De EOD heeft de granaat meegenomen voor onderzoek. Vorige week vond de politie ook een handgranaat op het Bijlmerplein. De handgranaat die nu is gevonden is in Amsterdam al de vierde in een week tijd.

(Bron: ANP)