08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 22

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en ingezonden materiaal

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie en video laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie en video verandert alles om ons heen.

In deze editie van LENS! kijken we terug op de mooiste foto’s van de afgelopen maanden. 

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s of video’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb en video's in origineel formaat van circa 1 minuut.

In mei vond een gezamenlijke oefening plaats op oefenterrein Marnehuizen met 11 Luchtmobiele Brigade en de Koninklijke Luchtmacht. Foto: Louis Meulstee.

Deze foto van een FRISC van de Koninklijke Marine in de buurt van de Seychellen werd vorig jaar september gemaakt tijdens Missie Atalanta. Foto: sergeant Sjoerd Hilckman.

Een Heavy Airlift Wing C-17 op Aviano Airbase in Italië, met op de achtergrond een indrukwekkend landschap. Het toestel was hier voor de oefening Swift Response, waar zowel de landmacht als luchtmacht in oktober vorig jaar oefenden. Foto: sergeant Jan Dijkstra.

Een Joint Terminal Attack Controller van het Korps Mariniers trainde in maart van dit jaar samen met Amerikaanse collega's tijdens de oefening Caribean Urban Warrior in het Amerikaanse North Carolina. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga.

Verschillende tenues vielen eerder dit jaar op tijdens een baret-uitreiking van de Koninklijke Marechaussee. Foto: René Verleg.

Cadetten van de Koninklijke Militairen Academie in Breda zoeken hun grenzen op door het afleggen van zogenoemde grensverleggende activiteiten. Foto: sergeant Jan Dijkstra.

Door de setting en belichting lijkt deze foto wel een scène uit een film. De Chinook staat klaar in een hangaar van het Defensie Helikopter Commando. Foto: Phil Nijhuis.

Deze foto werd genomen tijdens de terrorismebestrijdingsoefening Port Defender 2018. Foto: Martijn Beekman.

Een nachtelijke patrouille in de Afghaanse stad Mazar-e-Sharif. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga.

Het Nationaal Militair Museum was in mei van dit jaar het decor van een grote alarmoefening van het Korps Mariniers. Er werd een scenario beoefend waarbij onschuldige burgers worden gered uit handen van gijzelnemers. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es.

In Noorwegen werd in mei een oefening gehouden, waarbij tal van wapensystemen (voornamelijk ’s nachts) werden ingezet. Op deze foto wordt een 127mm kanon afgevuurd vanaf Zr. Ms. Evertsen. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es.

De militaire vijfkamp is niet zomaar een sportwedstrijd. Het is het evenement om te bewijzen dat je over doorzettingsvermogen, fitheid, snelheid en strategisch inzicht beschikt. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga.