Tekst Jack Oosthoek
Foto Martijn Beekman

De nationale militaire voetbalelftallen staan aan de vooravond van de kwalificatie voor de Militaire Wereldspelen (MWS) in China (2019). Maar tijdens het deze week gehouden nationaal kampioenschap (NMK) was daar weinig van te merken. De vrouwen ontbraken; de mannen wisselden prima acties af met fouten die op de wereldspelen zeker worden afgestraft. De marine pakte op het terrein van IJsselmeervogels in Spakenburg verrassend de titel.

‘We protesteerden niet. Dat hadden we nooit gewonnen’

Bescheiden zat hij er tijdens de prijsuitreiking bij, trainer-coach sergeant-majoor van de mariniers Rachid Benchicar. In de ‘finale’ kaapte zijn elftal door een 6-0 zege op de marechaussee de titel weg voor de neus van titelhouder de luchtmacht. Die verloor op hetzelfde moment verassend met 0-1 van de zwakker geachte landmacht. Benchicar schrijft het onverwachte succes toe aan een onwrikbaar collectief. “Iedereen gunde elkaar alles, een kracht.” 

Bijna doelpunt in het duel marine - landmacht.

Fout

De marinecoach noemt het verloop van het NMK ‘knotsgek’. Na de 1e ronde overwoog hij zich bij de arbitragecommissie te beklagen over de scheidsrechter. In de wedstrijd tegen de luchtmacht (0-0) floot de leidsman voor het einde, luttele seconden voordat de bal in het luchtmachtnet rolde. Fout, vond Benchicar.

“Hij had het spel moeten laten doorgaan totdat de bal in de goal lag. Maar volgens hem was het even daarvoor tijd. Formeel juist, een scheidsrechter moet zich aan de regels houden. Hij moet in onze ogen echter ook in de geest van de wedstrijd fluiten en het spel op zo’n moment laten dóórgaan totdat er is gescoord. We protesteerden uiteindelijk niet. Hadden we nooit gewonnen. Tijd is nu eenmaal tijd. Bovendien geloofde ik er in dat wij de titel zouden pakken.”

Direct na de pot tussen marine en landmacht haalde sergeant-majoor van de mariniers Rachid Benchicar verhaal bij de scheidsrechter van dienst.

Die gedachte leefde ook bij de luchtmacht, maar het ging dus mis. Assistent trainer-coach sergeant 1 Tom Hubert: “Hoewel wij tegen de landmacht de betere partij waren, speelden we onze kansen slecht uit. Na de 1-0 achterstand, het gevolg van een fout, voetbalden we geforceerd. Dat ging ten koste van het resultaat.” 

De nederlaag van de luchtmacht (rechts) in de laatste wedstrijd tegen de landmacht was dé verrassing van het NMK.

Kwalificatietoernooien

Het kwalificatietoernooi voor de Militaire Wereldspelen is van 2 tot 8 december op de velden van de voetbalclub IJsselmeervogels in Spakenburg. Nederland speelt tegen Duitsland en Griekenland. In poule 2 nemen Frankrijk, Litouwen en Ierland het tegen elkaar op. De vrouwen kunnen zich in maart 2019 tijdens een toernooi in België kwalificeren. Zij spelen tegen Duitsland en het gastland.

‘We moeten een ‘drive’ voor China creëren’

Wind meegehad

De landmacht stapte zichtbaar vrolijker in de bus naar huis. Vanuit een kansloze positie via een soort ‘Houdini-act’ 2e worden: het doet ‘Duits’ aan. Trainer-coach sergeant-majoor Hans Feenstra: “We speelden elke wedstrijd volgens dezelfde tactiek, wat goed werkte. We hebben de wind meegehad.”

Dat kunnen de organisatoren van het NMK, de Sportcommissie van het Commando Zeestrijdkrachten, niet zeggen. Bij gebrek aan teams werd het damestoernooi geschrapt. Naar het ‘waarom’ kon plaatsvervangend hoofd van het Bureau Internationale Militaire Sportwedstrijden (BIMS), majoor Twan Relou, slechts gissen.

”Het kan zijn”, peinst de luchtmachtmilitair, “dat iedereen op oefening of op missie is of de werkdruk hoog is. Dat neemt niet weg dat de afwezigheid van de damesteams een aderlating was. Tegen commandanten zeg ik: laat je mensen aan een sportkampioenschap meedoen. Ben je goed voor hen, dan zijn ze goed voor jou. Daarnaast leer je in een sportteam samenwerken, incasseren en dat afspraak afspraak is. Voor een militair essentiële zaken.” 

Marine (rechts) tegen luchtmacht. Soms was het alle hens aan dek.

‘Wij waren de betere partij, maar speelden onze kansen slecht uit’

Drive creëren

Relou twijfelt of de wereldspelen voldoende leven bij ‘voetballend’ Defensie. Terwijl het niveau van veel spelers voldoende is om mee te doen. Aan de leiding van de nationale heren- en damesploeg de taak iedereen te enthousiasmeren, vindt Relou. “We moeten een ‘drive’ voor China creëren.”

Het NMK 2018 zal het team van het Commando Zeestrijdkrachten nog lang heugen. Geheel rechts trainer-coach sergeant-majoor van de mariniers Rachid Benchicar.

Belangstelling?

Militairen met belangstelling voor een plek in een nationaal team kunnen zich melden bij kapitein Christiaan Bakhuizen (heren) en eerste luitenant Pim Schrijven (dames) via CPM.Bakhuizen.01@mindef.nl en WHM.Schijven@mindef.nl.