Tekst ritmeester Bianca Brasser
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga
Crossen met je pantser
Rijden in winterse omstandigheden is voor velen al geen pretje. Voeg daar onbekend terrein met steile hellingen en zware voertuigen aan toe en je hebt pas echt een uitdaging. In Noorwegen maakten de Nederlandse mannen en vrouwen van 45 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte kennis met het ruige landschap van hun NAVO-partner. Onder toeziend oog van een Noorse rij-instructeur, testten zij hun pantsers op ruig terrein.
Bekijk hieronder het beeldverhaal:
Eerst een les van een Noorse rij-instructeur. Het ruige terrein omschrijft hij als 'the playground'. “Agressief sturen en schakel terug voordat je een flinke hobbel pakt. Slow is smooth, smooth is fast”, zijn de laatste tips voordat de Nederlandse chauffeurs het veld in worden gestuurd. “Moeilijk?”, herhaalt soldaat-1 Floris lachend de vraag. De chauffeur van het pantservoertuig CV90 schudt zijn hoofd. “Nee, dit is meer ontdekken wat je voertuig kan. Je rijdt een heuvel op, maakt een u-turn, voelt 'm glijden en even denk je: dit gaat fout. Maar het voertuig pakt het prima op. Dat kan meer dan je denkt.” Naast de 26 CV90's rijden er 17 Nederlandse Boxers door het Noorse landschap. Als commandopost of ambulance. En ook die moeten even wennen aan het terrein. Er zijn 4 verschillende parcoursen die de pantsers afleggen. Een enkele Boxer komt even vast te zitten, maar is dankzij de 8-wielaandrijving zo weer los. Een YPR (pantserrupsvoertuig) heeft minder geluk. De linker track ligt er af. Oorzaak: een van de vele keien die het Noorse landschap rijk is. “In Nederland heb ik dit nog nooit gehad”, zegt sergeant Luke, distributeur bij de Delta-compagnie. “Balen, maar dit is een mooi leermoment.” Ook de bergingstanks van het bataljon laten de motoren ronken. In totaal zijn er 4 Nederlandse bergingstanks, waaronder deze, mee naar Noorwegen. De Noorse CV90's hebben een rubberen track, in plaats van metaal. Vanaf volgend jaar krijgen de Nederlandse CV90's ook deze 'zachtere rupsbanden'. Dat zorgt voor minder herrie en comfortabeler rijden. In Noorwegen maakten de Nederlanders er alvast kennis mee.
De oefening Trident Juncture
45 Pantserinfanteriebataljon neemt op dit moment deel aan de oefening Trident Juncture in Noorwegen. De eerste 2 weken zitten erop en bestonden vooral uit trainingen op kleine schaal, zoals de speciale rijles van de Noren en koudweertraining. In de laatste week van de oefening doen de pantserinfanteristen mee aan een groot internationaal gevecht. Samen met de Duitsers, Noren en Fransen nemen zij het op tegen een multinationale brigade. In totaal nemen 2.200 Nederlandse militairen van alle krijgsmachtdelen deel aan deze grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.