Luchtmacht heeft 306 Squadron weer terug

De luchtmacht heeft weer een onderdeel terug. 306 Squadron werd vorige week vrijdag officieel opnieuw opgericht op vliegbasis Leeuwarden. Onder dit squadron gaan de 4 onbemande vliegtuigen (MQ-9 Reaper drones) vallen die in 2020 komen.

Defensie is al enige tijd bezig met de heroprichting van het squadron. Beeldanalisten en inlichtingenspecialisten van de eenheid in oprichting leverden al sinds eind 2016 een bijdrage aan de strijd van de internationale coalitie tegen terreurgroep ISIS in het Midden-Oosten.

306 Squadron werd oorspronkelijk in 1953 op vliegbasis Volkel opgericht als fotoverkenningseenheid. Het was in de jaren 90 onder meer actief tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Later was de eenheid belast met de opleiding van piloten. Het squadron werd in 2010 gedeactiveerd.

(Bron: ANP)

Missie F-16's na 2018 in Midden-Oosten niet verlengd

Nederland verlengt de inzet van F-16’s in de strijd tegen ISIS na 31 december 2018 niet. Nederland is volgens defensieminister Ank Bijleveld niet in staat om langer een bijdrage te leveren aan de anti-ISIS-missie vanuit Jordanië.

Nederland moet ook eenheden beschikbaar houden voor diverse snel inzetbare eenheden en de NAVO. Nederland blijft echter wel bij Irak betrokken, aldus Bijleveld. "Het is belangrijk dat we de Iraakse overheid helpen om hun overwinning op ISIS vast te houden en Irak te steunen in de wederopbouw. Daarom blijven onze trainers de Iraakse strijdkrachten opleiden, nu ook vanuit de NAVO."

Er blijven ongeveer 50 trainers in Erbil en ongeveer 12 in Bagdad. Met belangrijke civiele posities in de missie draagt Nederland bij aan de hervormingen en verbeteringen van het veiligheidsapparaat in Irak. Nederland levert daarnaast een proportionele bijdrage van ongeveer 20 militairen en civiele experts aan de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak, die dit najaar van start gaat. De NAVO-missie richt zich op de versterking van de Iraakse veiligheidssector en levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit en veiligheid in post-ISIS Irak.

(Bron: Defensie)

Apaches ondergaan verjongingskuur

De Apaches van Defensie krijgen een ‘make-over’. De gevechtshelikopters werden in 1997 in gebruik genomen en de vele duizenden vlieguren eisen hun tol. Ook ontwikkelen technieken zich in razend tempo. Daarom is het tijd voor een verjongingskuur.

Vele malen bewees de gevechtshelikopter zijn enorme waarde, bijvoorbeeld bij het beschermen van grondtroepen. De recent uitgereikte Militaire Willems-Orde voor oud-Apache-vlieger Roy de Ruiter bevestigde dit. De vuurkracht en het observatievermogen maken de gevechtshelikopters van onschatbare waard.

Dankzij de modernisering kan Defensie tot in 2050 over deze capaciteiten beschikken. Om hiermee tot in het hoogste geweldsspectrum taken uit te voeren zoals het beschermen van het eigen en bondgenootschappelijk grondgebied en de internationale rechtsorde. De Defensie Materieel Organisatie begeleidt de modernisering.

(Bron: Defensie)

Voorstel voor echte Europese grenswacht

De bewaking van de EU-buitengrenzen moet een taak worden van een echte Europese grenspolitie. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft dat voorgesteld in zijn jaarlijkse beleidstoespraak.

De in 2016 opgerichte Europese grens- en kustwacht moet daarvoor in 2020 zijn uitgebouwd van 1.500 naar 10.000 man, meer bevoegdheden krijgen en centraal worden aangestuurd. Zo moet het agentschap een grotere rol krijgen bij het inperken van de migratiestromen en het terugsturen van migranten naar hun land van herkomst.

Het voorstel is geen verrassing aangezien de EU-regeringsleiders er op een top in juni ruime steun aan gaven. Zij moeten er nog wel mee instemmen. De forse kosten, naar verluidt meer dan 1 miljard per jaar, kunnen nog een obstakel vormen.

Tegelijkertijd moeten er meer mogelijkheden komen om legale migratie naar Europa mogelijk te maken, aldus Juncker. Hij wil daarnaast meer investeren in Afrika. Alleen ontwikkelingshulp volstaat niet en is vernederend voor Afrika, zei hij. “Geen liefdadigheid, maar een echt partnerschap.”

(Bron: ANP)

Verbeet voorzitter Visitatiecommissie Veiligheid en Defensie

Voormalig Tweede Kamer voorzitter Gerdi Verbeet is aangesteld als voorzitter van de commissie die de veiligheid bij Defensie in de gaten moet houden.

De zogenoemde visitatiecommissie Defensie en Veiligheid is ingesteld naar aanleiding van het onderzoek naar de ongevallen in Ossendrecht en Mali. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in het onderzoek dat de veiligheidscultuur bij Defensie tekortschiet. Er is een plan van aanpak opgesteld om de veiligheid te verbeteren. Deze commissie onder leiding van Verbeet heeft de opdracht de voortgang van maatregelen te toetsen.

“De leden van de visitatiecommissie komen uit verschillende, elkaar aanvullende disciplines en werkvelden. Allemaal hebben we hart voor de krijgsmacht en willen we dat zij in alle opzichten zo goed mogelijk presteert. Met de visitatiecommissie kunnen we daaraan een bijdrage leveren. Ik verheug me op onze samenwerking in de komende 3 jaar”, aldus Verbeet.

De onafhankelijke visitatiecommissie rapporteert jaarlijks over haar bevindingen aan de minister van Defensie.

(Bron: ANP)

Russisch leger begint met mega-oefening

De Russische strijdkrachten zijn vorige week begonnen aan de enorme meerdaagse legeroefening Vostok 2018, waar ruim 300.000 Russische militairen aan meedoen. Het gaat om de grootste manoeuvres sinds de val van de Sovjet-Unie.

Het Russische ministerie van Defensie meldt dat oefeningen van start zijn gegaan in het Verre Oosten, dat grenst aan China. Er worden tienduizenden gepantserde voertuigen ingezet, evenals een duizendtal vliegtuigen, helikopters en drones.

Op beeldmateriaal is te zien is hoe trucks worden vervoerd op treinen, tankcolonnes oprukken en gevechtsvliegtuigen het luchtruim kiezen. Er staan ook gezamenlijke oefeningen met de Chinese en Mongolische strijdkrachten gepland.

Vostok 2018 is onder meer bedoeld om troepenbewegingen over langere afstanden te oefenen. Ook moet blijken hoe goed verschillende legeronderdelen hun activiteiten afstemmen. Verder worden verschillende offensieve en defensieve scenario's geoefend.

(Bron: ANP)