Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Studio 38C

Concrete veranderingen in zicht

Er gaat komend jaar 27 miljard naar Defensie. Nou ja, als het aan 9.000 basisschoolleerlingen ligt. In de Kindermiljoenennota verdrievoudigen de ‘kids’ het huidige defensiebudget, maar in realiteit reserveert het kabinet 1,2 miljard extra voor het leger. Dat is 300 miljoen meer dan vorig jaar. Zo blijkt uit de Miljoenennota die vandaag traditiegetrouw op Prinsjesdag is gepresenteerd. 

De komende jaren loopt die 1,2 miljard extra op tot 1,5 miljard per jaar. Met dat geld heeft de krijgsmacht 5 prioriteiten:

Internet en warmtebeeldkijkers

Veel zaken worden pas over jaren zichtbaar, maar gelukkig voert Defensie op korte termijn ook concrete veranderingen door. Zo werkt de krijgsmacht hard aan beter internet op de legering, oefenen en trainen militairen meer en krijgen ze nieuwe helmen, gevechtskleding en warmtebeeldkijkers.

Voorraden worden aangevuld, zodat de planken weer vol liggen met munitie, reserve/onderdelen, moertjes en boutjes. Bij de luchtmacht worden volgend jaar de eerste 9 nieuwe gevechtsvliegtuigen van het type F-35 afgeleverd. Ze gaan de F-16's vervangen die sinds eind jaren 70 dienstdoen. 

Defensieminister Ank Bijleveld tijdens een interreligieuze bijeenkomst in de Grote Kerk in Den Haag.

Kindermiljoenennota

Net als vorig jaar hebben duizenden basisschoolleerlingen gisteren de Kindermiljoenennota aangeboden aan de Tweede Kamer op het Haagse Binnenhof . De leerlingen mochten voor 9 posten bepalen hoeveel geld er komend jaar naartoe moet. Opvallend is het bedrag dat ze vrijmaken voor de krijgsmacht. Het huidige budget van 7,9 miljard willen de 'kids' ruim verdrievoudigen.

Niet spannend, wel belangrijk

Verder krijgt Defensie een begrotingsfonds. “Dat klinkt niet heel spannend, maar het is wel degelijk een grote stap voorwaarts”, bekent defensieminister Ank Bijleveld. “Grote defensieprojecten en materieelaankopen zijn niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Met zo’n fonds kun je geld apart zetten voor die grote investeringen, zoals de aanschaf van onderzeeboten, fregatten en gevechtshelikopters. Dat biedt zekerheid voor de lange termijn.” 
 

Er wordt veel gezegd en geschreven over investeringen die op de planning staan. Maar hoe gaat het daar nu mee? De infographic hieronder verschaft daarover meer duidelijkheid.  

Meer weten? Klik hieronder op de veelgestelde vragen!

Prinsjesdag 2018

Scroll naar beneden voor de veelgestelde vragen