Historisch vliegtuig uitgevlogen

Het Catalina-vliegtuig uit 1941 dat zou vliegen tijdens de Indië-herdenking komende week in Den Haag is kapot. De motor heeft het begeven.

Met de toestellen werd er in de Tweede Wereldoorlog een aantal Nederlanders via de kustplaats Broome naar Australië gebracht.

Een vervangend exemplaar wordt pas eind augustus verwacht en dus kan de deelname aan de plechtigheid niet doorgaan. Ook 2 latere vluchten zijn afgelast; de laatste die het toestel in Nederland zou maken. 

Bron: ANP

Georgië en NAVO hand in hand aan Russische grens

Vlak voor de 10e verjaardag van de blitzoorlog met Rusland lanceren Georgië en de NAVO een grootschalige militaire oefening met onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Turkije.

De militaire oefening Noble Partner 2018 is volgens de Georgische minister van Defensie ‘nog maar eens een bewijs van de toenemende steun van onze strategische partners voor Georgië’. Aan de oefening doen 3.000 Georgische soldaten mee en loopt tot 15 augustus. Het is niet de eerste keer dat Georgië en de NAVO uitgebreid samenwerken; het Oost-Europese land nam als externe partner al eerder deel aan NAVO-operaties in Afghanistan en Irak.

Bron: Belga

Regels sportapps verder aangescherpt

Amerikaanse militairen mogen niet langer apps gebruiken die een geografische locatie doorgeven. Niet alleen de apps, maar ook fitnesstrackers en andere soortgelijke apparaten zouden een risico vormen, omdat ze de locatie van geheime militaire bases kunnen onthullen

Het verbod geldt alleen in gebieden die door de overheid zijn aangewezen. Ook in Nederland worden de regels omtrent het gebruik van dergelijke apps strenger. In sommige gevallen mogen militairen nu ook hun eigen privétoestel niet bij zich houden als er apps op staan die je locatie bijhouden, zoals Strava of Runkeeper. Defensie scherpte de regels voor het gebruik van sportapps op telefoons van de zaak al eerder aan.

Bron: Reuters/RTLZ​

Droogte legt munitie WOII bloot

Door de extreem lage waterstand van de rivier Elbe in Duitsland komt steeds meer munitie uit de Tweede Wereldoorlog bloot te liggen

Vorige week zijn er alleen al in de deelstaat Saksen-Anhalt op 5 plekken granaten, mijnen en andere springstoffen gevonden. Ook in Saksen is op meerdere locaties explosief materiaal gezien, vooral op plekken die onder normale omstandigheden onder water staan. De politie waarschuwt dat munitie die tientallen jaren in het water heeft gelegen gevaarlijk kan zijn.

Bron: ANP

Chinook weer in touw vanwege brand

Een Chinook-transporthelikopter van Defensie is deze week uitgerukt voor een heidebrand in het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Wateren. 

Brandweerkorpsen uit Drenthe, Groningen en Friesland gingen het snel uitbreidende vuur eerst te lijf, maar de Chinook was nodig om met een zogeheten bambi bucket vanuit de lucht te blussen. In totaal was 360.000 liter water nodig om de brand te bestrijden. 75 hectare natuur is verloren gegaan.   

Bron: Defensie

Spaanse straaljager dropt per ongeluk raket

Een Spaans gevechtsvliegtuig heeft deze week tijdens een oefenmissie boven Estland per ongeluk een luchtdoelraket afgeschoten. Volgens het Estse ministerie van Defensie gaat het om een type raket dat zich normaal gesproken in dergelijke situaties automatisch vernietigd. 

Voor de zekerheid waren er alsnog helikopters op afgestuurd om de raket op te sporen voor het geval deze niet was geëxplodeerd. De bevolking rond een afgesloten gebied ten noorden van Tartu was aangeraden uit de buurt te blijven en de vondst van mogelijke brokstukken onmiddellijk te melden. Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ‘foutje’. 

Bron: ANP

Supersnel over Vliegbasis Woensdrecht

Studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam hebben de start- en landingsbaan van Vliegbasis Woensdrecht gebruikt voor een test met een supersnelle fiets.

Het Human Power Team behaalde met de VeloX 8 aerodynamische ligfiets een snelheid van 74 kilometer per uur. Uiteindelijk is het de bedoeling het wereldrecord aan te vallen. Dat staat nu op 121,8 kilometer per uur.

Bron: Defensie

Gaza vuurt raketten af op Israël

Vanuit de Gazastrook zijn deze week 150 raketten afgevuurd op Israël. Volgens berichten in Israëlische media vielen 11 gewonden.

De meeste raketten zouden door Israël zijn onderschept of in open gebied zijn neergekomen. In reactie heeft het Israëlische leger 140 doelen gebombardeerd in de Gazastrook, zoals een fabriek waar cement wordt gemaakt waarmee Hamas tunnels bouwt. Volgens Hamas zijn door deze bombardementen een zwangere vrouw en haar 1-jarige dochtertje omgekomen.

Bron: NOS