Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Valerie Kuypers

Zomertijd in Nationaal Militair Museum

“Rekruten opgelet. Wie de 5 opdrachten allemaal goed doet, verdient het soldatendiploma.” Tientallen koppies kijken gespannen naar een instructeur. Speciaal in de zomervakantie kan jong (en oud) in Nationaal Militair Museum in Soesterberg in de ‘kistjes’ stappen van militairen tijdens de soldatentraining. 

Van camoufleren, spoorzoeken en knopen leggen tot een tent opzetten, de hindernisbaan over rennen en minitank rijden. De ideale manier om kinderen kennis laten te laten maken met het militaire leven. “Je kunt met ze langs een tank lopen, maar als ze zelf iets mogen doen blijft het veel meer hangen”, vertelt moeder Annemarie.

Misschien niet iets dat militairen frequent doen, maar de kinderen vinden spoorzoeken in ieder geval hartstikke leuk.

Kikkertje

Haar zoon Ben van 6 is net druk bezig met het camoufleren van z’n gezicht. Hij ziet er meer uit als een kikkertje met moddervlekken, maar dat mag de pret niet drukken. Het kind is dolgelukkig. 

Knopen leggen blijkt nog niet zo eenvoudig.

Zelfs met torenhoge temperaturen is het museum een drukbezochte attractie. De afgelopen weken kwamen meer bezoekers dan normaal. “Mensen bellen zelfs op met de vraag of we airco hebben, want dan komen ze zeker. Het aantal bezoekers schommelt tussen de 800 en 1.200 per dag”, vertelt woordvoerder Nadia van Dorsser.

Camoufleren zoals een echte militair dat doet is toch wel een van de hoogtepunten.

Uit Groningen

Onder hen veel toeristen, die in de omgeving Utrechtse Heuvelrug op vakantieparken verblijven. Zoals gezin Withaar uit het Groningse Scheemda. Zoon Damian (9) hoeft maar 1 knoop te leggen, maar tovert er zo 3 tevoorschijn. “Z’n opa zal wel trots op hem zijn. Die is ook militair”, vertelt vader Robert.

Damian (9) en z'n vader hebben het bivaktentje snel in elkaar. Het gezin komt uit Groningen en verblijft op een camping in de buurt van het museum. “We hebben vorige week nog ons eigen tentje opgezet.”

Minitank rijden

Het jongetje heeft ook al minitank gereden. Een activiteit die stiekem bij veel (jong)volwassenen populair is. Vader Leon vindt het helemaal niet erg om met zijn 8-jarige zoon mee te gaan. De kleine man van 1.35 meter groot kan net boven het ‘stuur’ uitkijken. Met een bezweet voorhoofd en tong uit z’n mond scheurt hij over het circuit, met zijn vader in z’n kielzog. “Het was echt leuk”, hijgt hij. “En helemaal niet spannend, want ik ben best stoer.”

De minimale lengte voor minitank rijden is 1.35 meter. De allerkleinsten konden net boven het ‘stuur’ uitkijken.

Deze zomerse dagen is er minder animo voor de hindernisbaan. Niet omdat het niet leuk is, maar omdat het kwik regelmatig naar de 30 graden stijgt. De 9-jarige Mik geeft daar overigens niets om. “Met voetbal heb ik het veel warmer.” 

Voor de 5-jarige Jurre is de hitte ook geen obstakel. Het liefste had hij zijn gevechtstenue aangetrokken, maar met lange mouwen en lange broekspijpen vond zijn moeder dat een beetje teveel van het goede. Ze vertelt: “Hij is helemaal fan van Defensie. Zelfs z’n broodtrommel heeft camokleuren.”

De hindernisbaan is voor de kinderen een geweldige speeltuin, al is het met ruim 30 graden op de thermometer eigenlijk veel te warm.