Tekst Leo de Rooij
Foto sergeant Sjoerd Hilckman

'REPPEN' biedt nieuwe kansen

‘REP'en. Binnen Defensie is het met 500 deelnemers al een aardig succes. Andere departementen zoals Rijkswaterstaat, Justitie en Binnenlandse Zaken zijn nieuwsgierig. Om maar meteen een misverstand weg te nemen: met REP'en bedoelen we niet de muziekstijl. REP'en is een kijkje in de keuken van een ander bedrijf of andere afdeling.

Via REP (afkorting voor Re-EmPloyment) kunnen defensiemedewerkers tijdelijk aan de slag op een andere afdeling, bij een ander defensieonderdeel of bij een ander ministerie zoals Justitie. Dit kan voor een korte opdracht van een paar weken of voor een periode van 3 tot 6 maanden. Zo kun je op een andere plek ervaring opdoen en je horizon verbreden. 

Werkervaring opdoen op een andere afdeling of zelfs bij een ander bedrijf.

Nieuwe kansen

 “Dat heeft meerdere voordelen”, stellen Ellen Dieperink en Bianca Schuddebeurs, motoren achter het REP-concept. “Het biedt mensen nieuwe kansen. Bijvoorbeeld ‘buiten de deur' kijken, je persoonlijke netwerk verrijken en kennis en ervaring delen. Maar ook weer nieuwe energie opdoen, toekomstmogelijkheden vergroten en je eigen marktwaarde verhogen.”

Ofwel, het biedt nieuwe kansen en mogelijkheden, waarbij je altijd de garantie hebt dat je weer terugkeert op je oude functie. 

Dave Lensink (48)  en Wendy Kolmus (45) delen hieronder hun ervaringen met het REP-concept: 

Dave Lensink (48)

Dave had een functie in de ICT-dienstverlening bij Defensie en liep al langer rond met het idee om eens iets anders te doen. Via REP kreeg hij die kans. “Ik kwam bij Binnenlandse Zaken terecht voor een tijdelijke klus. Nieuwe mensen, een nieuwe omgeving, een andere manier van werken. Er ontstond een klik en ik had het erg naar mijn zin. 

Die 3 maanden vlogen om. Toen er zich een nieuw project aandiende, stak ik weer mijn vinger op. Dat heeft ertoe geleid dat ik nu voor een extern bedrijf werk, dat meerdere ministeries als klant heeft.”

Terugkijkend kan Dave het iedereen aanraden een keertje te 'reppen'. “Het geeft je de kans om (vrijblijvend) een keertje ergens anders te kijken. Daardoor kreeg ik een andere kijk op de ICT-wereld. Ik heb nieuwe dingen geleerd en zaken opgepakt. Ik ben een ervaring rijker.”

Wendy Kolmus (45)

Wendy werkt al 24 jaar op de financiële administratie van de Defensie Materieel Organisatie. Doordat haar functie gaat verdwijnen, moest Wendy op zoek naar iets anders. Via de loopbaanbegeleider kwam ze in aanraking met REP.

“Iets in de human resource management leek me leuk, maar het is wel een grote stap om ineens iets nieuws te gaan doen. Nu kan ik eerst een half jaar snuffelen bij het Defensie Ondersteuningscommando, waar ik administratief werk doe bij de loopbaanbegeleiders. Voor mij ideaal, want zo overwon ik mijn angst om iets nieuws aan te gaan. Het geeft me ook een prettig gevoel dat ik na dat half jaar weer terug kan naar mijn oude functie. Al blijft dat natuurlijk in mijn geval wel tijdelijk. Maar al met al vind ik REP een goed initiatief en pakt het voor mij positief uit.”