Tekst André Twigt
Foto Phil Nijhuis

‘We zijn één grote vriendenclub’

De Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders (SNVM) is niet eng. En de mannen die met hun zwartleren jacks en ronkende tweewielers meedoen aan de jaarlijkse toertochten zijn evenmin eng. Bestuurslid Isaac Jansen: “6 jaar na de oprichting kent iedereen ons wat beter en weet waarvoor we staan: gedenken, herdenken en positieve aandacht vragen voor de veteraan.” 

De Nederlandse Veteranendag is het jaarlijkse hoogtepunt van de SNVM. Onder haar naam komen honderden veteranen op de motor naar Den Haag en doen ze mee aan het grote defilé. Hoewel dit stramien ieder jaar nauwelijks verschilt, kijkt Jansen ook dit keer weer onverminderd uit naar de Grote Ontmoeting. Samen met duizenden andere veteranen de dag beleven. Nieuwe gezichten ontmoeten, praten over toen, de herinneringen; Jansen verlangt ernaar. Daarbij is hij een motorrijder in hart en nieren.

De Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders (SNVM) houdt jaarlijks vier motorritten. Hoogtepunt is de tweedaagse motorrit rond de Nederlandse Veteranendag.

Steun

Motorrijden en veteraan zijn, blijken voor de voormalig sergeant-verpleegkundige binnen de SNVM perfect te combineren. En hij is niet de enige. Honderden veteranen vinden bij de stichting saamhorigheid, broederschap, gezelligheid, steun aan en voor elkaar. “Veteranen delen een gezamenlijk verleden”, verduidelijkt Jansen. “Praten over je diensttijd doe je nou eenmaal het makkelijkst met mensen die ook hebben gediend. Tegelijk willen we samen het motorrijden beleven. Dat werkt heel ontspannend.” 

Veteranen op een positieve wijze onder de aandacht brengen, is een van de doelstellingen voor de SNVM.

Grote opkomst

4 keer per jaar organiseert de SNVM een toertocht, weer of geen weer. Zo is er naast de openingsrit – en natuurlijk de rit op de Nederlandse Veteranendag -  een snertrit (gesponsord door de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, tevens beschermheer van de veteranen, red.). Op 21 september komen de gemotoriseerde veteranen bijeen voor een tocht rondom de Dag van de Vrede. Centraal daarin staat de kranslegging bij het Nationaal Monument voor Vredesoperaties in Roermond. Een indrukwekkende gebeurtenis, vindt Jansen. Sowieso vanwege de grote opkomst. Maar ook vanwege die laatste keer vorig jaar. Ex-voorzitter Henk van Boxtel riep toen alle aanwezigen op elkaar een hand te geven. “Dat was een heel menselijk gebaar. Honderden wapenbroeders die elkaar warmte en genegenheid toonden. Gevoelens die in schril contrast staan met wat sommigen tijdens uitzendingen hebben meegemaakt.”

De rit op Veteranendag van de Korporaal Van Oudheusdenkazerne naar het Malieveld voert door het prachtige Groene Hart.

Kliekvorming

De dag voor Veteranendag vinden onder de vleugels van de SNVM vanuit alle windstreken motorritten plaats. Allemaal eindigen ze op de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Hier ontmoeten honderden motorrijders elkaar voordat ze de volgende ochtend massaal op het Haagse Malieveld afkoersen. ’s Avonds wordt er gefeest, is er een barbecue en live muziek. Bij al die festiviteiten geldt: géén kliekvorming.
“We willen een zeer toegankelijke instelling blijven”, gaat Jansen verder. Onze organisatievorm draagt daaraan bij. Als stichting heeft de SNVM geen leden, wordt er geen contributie geheven en zijn er dus voor leden geen verplichtingen. “Rijd je een keertje niet mee? Geen probleem. Wil je wel meedoen? Je bent van harte welkom. Voorwaarde is dat je veteraan bent. Dat wordt voor iedere rit gecontroleerd.”

Veel ex-militairen vinden geborgenheid en steun bij de SNVM.

Molukse ouderen

Als veteraan heeft ook Jansen zijn sporen verdiend. In ’93 diende hij in Cambodja. De 2 jaren daarop  in Bosnië. Wat is zijn drijfveer om zich sterk te maken voor zijn medemens? “Dat zit gewoon in me. Ik vind het fijn om iets voor een ander te doen. Zo ben ik lid geworden van Pelita. Een stichting die het welzijn van Indische en Molukse ouderen wil bevorderen. Ik zeg vaak: hebben anderen het naar hun zin, dan heb ik het ook. Iets voor een ander doen, geeft je een goed gevoel. Tijdens een recent bezoek aan een verzorgingstehuis bleek een oudere veteraan zo slecht ter been dat-ie de trap niet meer af kon. Geen punt. Om hem een hart onder de riem te steken, kwamen wij gewoon naar hem toe. Die  man had de dag van zijn leven. Op zulke momenten laten we zien één grote vriendenclub te zijn. En niets anders.”

De SNVM is geen motorclub, maar een stichting die geen leden heeft, geen contributie heft, noch verplichtingen kent.