Tekst Martin Zijlstra
Foto sergeant Hille Hillinga

Koning Willem-Alexander speelt al sinds de eerste Veteranendag in 2005 een belangrijke rol. Ook dit jaar weer. Het meest zichtbaar was de koning tijdens het defilé dat hij afnam in de Haagse binnenstad. Daar presenteerden een lange stoet veteranen én actief dienende militairen zich aan ons staatshoofd. Naast het defilé was de koning ook aanwezig bij de activiteiten op het Binnenhof.

De hechte band tussen koning Willem-Alexander en de krijgsmacht is van alle tijden en beperkt zich niet alleen tot de dienstplicht die hij net als alle andere Nederlanders destijds moest vervullen. Toen hij in 2013 aantrad als staatshoofd, ondertekende hij een speciale dagorder. Daarin stelde de koning onder meer “De krijgsmacht is met de samenleving aan veranderingen onderhevig en heeft zich ontwikkeld tot een moderne, professionele organisatie die steeds meer internationaal is georiënteerd. Dat de keuze om het Koninkrijk te dienen soms grote offers vraagt, is ook de afgelopen jaren gebleken. Het is daarom met het grootste respect dat ik de gesneuvelde militairen gedenk en dat mijn gedachten uitgaan naar de gewonden. Mijn waardering gaat uit naar u, die zich bereid heeft getoond de verantwoordelijkheid op zich te nemen om overal ter wereld het Koninkrijk en zijn bondgenoten te dienen. Hare Majesteit Koningin Maxima en ik voelen een warme band met de krijgsmacht en u kunt rekenen op onze blijvende steun en belangstelling.”

De belangstelling van koning Willem-Alexander voor de krijgsmacht is niet alleen zichtbaar op Veteranendag. Dit jaar bracht hij, deels vergezeld door koningin Maxima, al bezoeken aan onder meer vliegbasis Eindhoven, het Fieldlab Smartbase van de landmacht in Soesterberg en de Nederlandse militairen in Litouwen.