Aanhouding verwarde man kost BSB-hond het leven
Woensdagmiddag 30 mei 2018 heeft het arrestatieteam van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee onder de vlag van de Dienst Speciale Interventies in Schiedam een verwarde man overmeesterd. Daarbij raakte een hond van het arrestatieteam van de BSB zwaar gewond. De hond is later aan zijn verwondingen overleden.
Robbie was net sinds januari dit jaar aan zijn hondengeleider van het AT-BSB gekoppeld. Pas sinds 2 maanden was Robbie operationeel inzetbaar. 2 weken terug werd hij nog bevorderd tot wachtmeester. Mede doordat hij zijn taak uitstekend uitvoerde, konden leden van het arrestatieteam de man overmeesteren. Het onderzoek van de Rijksrecherche is nog gaande, daaruit moet blijken wat er precies is gebeurd.
Bij het arrestatieteam waar Robbie deel van uitmaakte, is de dood van de hond hard aangekomen. Robbie was echt een lid van het team dat ze nu gaan missen. Het dier wordt gecremeerd; zijn as wordt uitgestrooid over het terrein waar hij zijn training kreeg.
(bron: Defensie)
Inspectie Veiligheid Defensie opgericht
De vorige maand opgerichte Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) gaat toezicht houden op de sociale en fysieke veiligheid bij Defensie.
Ze beoordeelt de werking van beleid en uitvoering van regelgeving in de praktijk en onderzoekt ernstige voorvallen. Als zaken niet op orde zijn, wil de IVD te weten komen waarom dat zo is en waar verbeteringen mogelijk zijn.
De IVD voert onderzoeken onafhankelijk uit en rapporteert als dat nodig is rechtstreeks aan de minister. De organisatie wordt een combinatie van militairen en burgers uit alle defensieonderdelen en van ervaren medewerkers afkomstig van andere rijksinspecties. In totaal gaat het om 25 functies.
(bron: Defensie)
Minister Bijleveld verrast oudste vrouwelijke veteraan van Nederland
Ze is geboren in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog en zat in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze diende daarna in voormalig Nederlands-Indië als verpleegster bij het KNIL. Op 30 april werd Antonia Francisca Krijgsman-Van den Hurk 100. Minister van Defensie Ank Bijleveld ging deze week alsnog op verjaardagsvisite.
Er was ook een cadeau voor de eeuweling: een Draaginsigne Veteranen, de bijbehorende veteranenpas en een bloemetje. Mevrouw Krijgsman was al wel in het bezit van het Ereteken voor Orde en Vrede. Dat ontving zij op 12 februari 1949, maar ze stond nog niet geregistreerd als veteraan. Zij is nu officieel de oudste vrouwelijke veteraan van Nederland.
(bron: Defensie)
Kabinet stelt Rusland aansprakelijk voor MH17
Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Met die formele stap hoopt het kabinet af te dwingen, desnoods via tussenkomst van een rechter of internationale organisatie, dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.
“Wij eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van vlucht MH17 en hun nabestaanden’’, aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Hij wijst erop dat de aanslag op het passagiersvliegtuig met 298 mensen aan boord “onherstelbaar leed” teweeg heeft gebracht.
Het besluit staat los van het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke vervolging en berechting van de daders. “Maar deze trajecten kunnen elkaar wel wederzijds versterken”, aldus de minister.
Eerder werd ook al duidelijk dat de Bukraket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald afkomstig was van de 53e brigade van het Russische leger uit Koersk.
(bron: ANP)
President Mali gaat voor tweede termijn
President Ibrahim Boubacar Keïta van Mali stelt zichzelf opnieuw verkiesbaar bij de presidentsverkiezingen die gepland staan voor eind juli. De 73-jarige Keïta heeft zijn kandidatuur bekendgemaakt op televisie.
De tweede termijn werd al verwacht, maar Keïta had zich daar zelf nog niet over uitgelaten. “Ik vraag jullie om nog een keer in mij te vertrouwen."
Keïta wordt in de hoofdstad Bamako geconfronteerd met groeiende politieke tegenstand. Inmiddels hebben meerdere mensen zich gemeld als kandidaat, van wie oppositieleider en voormalige minister van Financiën Soumaïla Cissé de grootste uitdager wordt. In 2013 verloor hij in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van Keïta.
In Mali strijdt het leger met hulp van internationale strijdkrachten tegen islamitische milities, die geregeld aanslagen plegen. Vooral in het noorden is het de vraag of de verkiezingen daar eerlijk kunnen verlopen.
(bron: ANP)
Piraterij groeit op Zuid-Amerikaanse wateren
Piraterij groeit in de wateren rondom Zuid-Amerika en de Caraïben. Het aantal aanvallen op schepen stijgt en de aanvallen gaan vaker gepaard met geweld. Dit wordt duidelijk in een rapport van antipiraterijorganisatie Oceans Beyond Piracy.
Zij registreerde 71 incidenten in 2017. Een stijging met 163% ten opzichte van de 27 gevallen in het voorgaande jaar. De meeste aanvallen deden zich voor in territoriale wateren, waarbij het in 59% van de incidenten ging om overvallen op jachten.
Volgens de onderzoekers is de explosieve stijging te wijten aan piratengeweld in Venezolaanse wateren, waar de overvallers het vooral hadden voorzien op schepen die daar voor anker lagen. Daarbij waren er meerdere aanvallen op schepen voor de Surinaamse kust. Zo werd daar eerder deze maand nog de kapitein van een vissersboot doodgeschoten tijdens een piratenaanval.
De waarde van de door de piraten buitgemaakte goederen kwam uit op 1 miljard dollar in 2017. De totale schade ligt waarschijnlijk veel hoger, maar de onderzoekers wagen zich niet aan een schatting.
(bron: ANP)
Friese kolonel na eeuwen herbegraven
Anderhalf jaar na zijn herontdekking is in Schettens (Friesland) de Friese, 17e-eeuwse kolonel Schelte van Aysma herbegraven. Met grote militaire eer zijn de stoffelijke resten van de militair opnieuw naar zijn laatste rustplaats gebracht.
Het lichaam van Van Aysma werd in 2016 in de grafkelder van de kerk in het dorp gevonden, na restauratiewerkzaamheden. Het graf bleek tijdens een eerder verbouwing al eens te zijn ingestort en is vermoedelijk zonder enige zorg weer dichtgegooid. De ruimte is nu helemaal opgeknapt. Om zeker te weten dat het ging om Van Aysma heeft een 73-jarige nazaat dna afgestaan.
Een jaar eerder achterhaalde conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum al dat een helm aan de muur van de kerk ook van Van Aysma was. Niemand had tot die tijd echt aandacht geschonken aan het 6 kilo zware voorwerp.
Van Aysma was een militair in het Staatse leger, onder de Friese stadhouders dat streed tegen de Spanjaarden. De militair was kolonel van het Friese Nassau-regiment. Voorloper van het huidige Regiment Johan Willem Friso.
(bron: Defensie)
50 extra Nederlanders naar NAVO
Voor de modernisering van de commandostructuur van de NAVO zal Nederland “ongeveer 50 staffuncties" leveren, zei minister van Defensie Ank Bijleveld in de Tweede Kamer. De aanpassing van de structuur zal de komende 3 jaar gebeuren.
In totaal worden 1.250 extra mensen bij het bondgenootschap aangesteld. Op dit moment vervult Nederland 290 staffuncties. De personeelsuitbreiding gaat vanaf 2022 naar schatting € 2 miljoen per jaar kosten, aldus Bijleveld. Bij de uitbreiding wordt vooral gekeken naar functies op het gebied van inlichtingen en digitale technologie.
Met de nieuwe structuur komt er in de Verenigde Staten een commandocentrum voor de Atlantische Oceaan, dat de communicatie en transport op zee en in de lucht moet stroomlijnen. Verder zou er in Duitsland een centrum komen voor logistieke ondersteuning. Ook komt er meer aandacht voor strategische communicatie en verdediging van ict-structuren.
De nieuwe commandostructuur wordt officieel aangekondigd op de NAVO-top in juli.
(bron: ANP)