05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

‘Golf heeft me mentaal sterker gemaakt’

Tekst Jack Oosthoek
Foto Valerie Kuypers

Clinic opkikker voor gewonde

“Dit is een superinitiatief”, geniet voormalig landmachtkapitein Olaf Geurens met volle teugen van de door de stichting Golf voor Gehandicapten georganiseerde clinic. Die vond plaats tijdens het druk bezochte nationaal militair kampioenschap in Nijmegen.

De met een dwarslaesie kampende defensieburger Jurgen Boon, oud-wachtmeester-1 van de Koninklijke Marechaussee, bezig met ‘putten’.

De clinic is bedoeld voor tijdens vredesmissies, oefeningen of door een ongeluk gewond geraakte militairen en voor militairen met een posttraumatisch stresstoornis. Het initiatief voor het evenement komt van generaal-majoor Gijs Van Keulen, zelf fervent golfer. Aanleiding is de film die hij ooit zag over een in Afghanistan zwaar gewond geraakte Brit die enorm baat heeft bij golfen. 

Check hier de video:

De doelstelling van de stichting Golf voor Gehandicapten is om deze groep fysiek en mentaal te helpen. “Met fysieke inspanning bereik je geestelijke ontspanning”, stelt golfleraar adjudant b.d. Gerrit Pasman. Een conclusie die lijkt te kloppen. De met een posttraumatisch stressstoornis kampende Geurens: “Tijdens het golfen focus ik me op 1 ding. Dat leidt me af van mijn problemen.” Afghanistangewonde korporaal-1 b.d. Wouter Hendrikse, die evenals Geurens ook PTSS heeft: “Golf heeft me mentaal sterker gemaakt. Er is veel ten goede gekeerd in mijn leven. Ik raad elke gewonde militair aan dit te doen.” Zoals het er nu uitziet, komt er later dit jaar opnieuw een golfclinic voor gewonde militairen. Meer informatie op www.gvoorg.nl.