Koning benoemt Middendorp tot adjudant
Koning Willem-Alexander heeft generaal Tom Middendorp benoemd tot adjudant in buitengewone dienst. Middendorp is benoemd vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse krijgsmacht.
Adjudanten van de koning bereiden de openbare optredens voor van de leden van het Koninklijk Huis en bieden ondersteuning bij grote evenementen. Dit gebeurt over het algemeen samen met de persoonlijk adviseurs en hofdames.
De adjudanten komen altijd van de marine, de landmacht, de luchtmacht of de marechaussee. Adjudanten worden benoemd bij Koninklijk Besluit. De koning kan een adjudant na zijn vertrek benoemen tot adjudant in buitengewone dienst. Dat betekent dat hij of zij in bijzondere omstandigheden tijdelijk kan worden teruggeroepen.
De adjudant-generaal en de adjudanten dragen op de rechterschouder van hun uniform een goudkleurige nestel (gevlochten koorden). Op de revers zijn de letters WA van Willem-Alexander te zien, met een kroontje erboven. Adjudanten van de marine dragen de letters WA op de schouder in plaats van op de revers.
Piraterij bereikt laagste punt in 22 jaar
De bedreiging voor de internationale scheepvaart door piraterij heeft z'n laagste punt bereikt in 22 jaar. Dit meldt het International Maritiem Bureau (IMB) van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC).
De organisatie telde vorig jaar 180 aanvallen van piraten op koopvaardijschepen wereldwijd, vergeleken met 191 aanvallen het jaar daarvoor. Drie bemanningsleden zijn daarbij gedood en zes raakten gewond. Zestien schepen werden beschoten en zes gekaapt. 91 zeelieden werden gegijzeld. Ter vergelijking: in 2010 waren er 445 overvallen op koopvaardijschepen.
"Zelfs nu het aantal aanvallen is afgenomen, blijven de Golf van Guinee en de wateren rond Nigeria bedreigend voor zeevarenden", zei IMB-directeur Pottengal Mukundan. In dat gebied werden de meeste zeelieden gekidnapt. In totaal waren er 46 aanvallen in deze regio.
In de wateren voor de Somalische kust, waar schepen nu effectief worden beschermd, waren nog negen incidenten met piraterij. Daaronder was een raketaanval tijdens een vergeefse overval op een schip 280 zeemijl ten oosten van Mogadishu. Een andere regio met piraterij is Indonesië, waar 43 incidenten waren en de Filipijnen met 22 aanvallen.
(bron: ANP/DPA)
Militaire en civiele verkeersleiders naast elkaar op Schiphol
Na zeventig jaar is de militaire verkeersleiding weer terug op de plek waar die in Nederland ooit begon: Schiphol. Civiele en militaire luchtverkeersleiders werken daar vanaf nu schouder aan schouder. Daardoor is het Nederlandse luchtruim efficiënter te benutten.
Na jarenlange voorbereiding zijn de luchtverkeersleiders van de Koninklijke Luchtmacht naar Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) verhuisd op Schiphol-Oost. Hiervandaan wordt nu zowel het civiele als het militaire luchtverkeer tot ongeveer 7,5 km hoogte via één luchtverkeersleidingssysteem afgehandeld.
(bron: Defensie)
F-16’s vliegen ook in 2018 in de avonduren
F-16’s van de vliegbases Volkel en Leeuwarden vliegen weer in de avonduren. Dat is noodzakelijk om grondpersoneel en vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, dus ook in het donker. Ze moeten 24/7 inzetbaar zijn, waar dan ook ter wereld.
De vluchten zijn van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur en op vrijdag alleen overdag. De oefeningen staan gepland voor de weken 3, 5, 6, 8 en 9.
De oefeningen worden juist nu gehouden omdat het vroeg donker is. De toestellen hoeven daardoor niet 's nachts te trainen. De vlieger beschikt over geavanceerde nachtzichtapparatuur. Om deze middelen optimaal te gebruiken tijdens huidige en toekomstige missies, moet er regelmatig worden getraind.
(bron: Defensie)
Nederlandse F-16's weer actief boven Irak en Oost-Syrië
Nederlandse F-16's hebben eerder deze maand hun eerste operationele vlucht gemaakt boven Irak en Oost-Syrië. De jachtvliegtuigen maken deel uit van de coalitie die ISIS militair wil verslaan.
Minister Bijleveld benadrukt het nut en de noodzaak van deelname aan de coalitie. "ISIS is bijna verslagen, maar de strijd is nog niet voorbij. De dreiging en ideologie van ISIS zijn nog niet verdwenen. Irak heeft nog steeds steun nodig om ISIS te verslaan, heroverde gebieden te stabiliseren en de terugkeer van ISIS te voorkomen."
(bron: Defensie)
Chirurgisch team voor Amerikaans hospitaal
Defensie levert dit jaar chirurgische teams voor het Amerikaanse Role 2 hospitaal op Airbase Al Asad bij Bagdad in Irak. De eerste ploeg is inmiddels van Schiphol naar het Midden-Oosten vertrokken voor een periode van 2,5 maand.
Het team bestaat uit twee chirurgen, een anesthesist, een anesthesiemedewerker, twee operatiekamerassistenten, een intensive care/spoedeisende hulp-verpleegkundige, een intensive care-verpleegkundige, röntgenlaborant en een hoofd Inwendige Dienst. Op 3 maart vertrekt het tweede team ‘Hoog gekwalificeerd medisch personeel’.
Een Role 2-hospitaal is een ziekenhuis met chirurgische en beperkte intensive care-capaciteit. Een role 3-ziekenhuis is een veldhospitaal met meer medisch specialisten.
(bron: Defensie)
Cocaïne onderschept op zee
Het fregat Zr. Ms. Van Speijk heeft op oudejaarsdag 1.600 kilo cocaïne onderschept. De drugs waren verstopt aan boord van een Tanzaniaans gevlagd koopvaardijschip, dat onderweg was naar de Dominicaanse Republiek.
De balen cocaïne waren verstopt in een ruimte tussen de brandstoftanks. Het schip, de drugs en opvarenden zijn overgedragen aan de Dominicaanse Republiek. Dit was de tweede drugsvangst binnen 2 weken. Op 22 december onderschepte de Van Speijk al 550 kilo cocaïne.
(bron: Defensie)