Tekst Evert Brouwer
Foto Master Sgt. Lillique Ford/Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Laatste groet aan Ridder MWO Fulmer

Een wake door Nederlandse militairen en kransen van onder anderen koning Willem-Alexander, minister Ank Bijleveld en de drie nog levende Ridders Militaire Willems-Orde. De Amerikaanse luitenant b.d. Edward Simons Fulmer kreeg daarmee het eerbetoon dat een Ridder MWO verdient.

Fulmer overleed op oudejaarsdag op 98-jarige leeftijd in zijn geboorte- en woonplaats Syracuse in de staat New York. Voor de uitvaartceremonie vond een wake plaats, waarbij vier militairen van de Koninklijke Luchtmacht bij elke hoekpunt van de kist de dodenwacht hielden. Op de kist en de Amerikaanse vlag was een blauw kussen geplaatst met daarop de medaille die behoort bij de Militaire Willems-Orde. De krans van de koning was ook getooid met linten van koningin Máxima en prinses Beatrix.

Ridder MWO Edward Fulmer in zijn favoriete stoel. In oktober kreeg hij nog bezoek van Ridder MWO majoor Gijs Tuinman.

Condoleancebrief

De Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, Henne Schuwer,  las op verzoek van de familie de condoleancebrief voor van koning Willem-Alexander. De voorzitter van het Kapittel der Militaire Willems-Orde, generaal-majoor b.d. Henk Morsink, roemde in zijn toespraak de overleden Ridder.

“Ik heb de eer en het genoegen gehad hem de afgelopen jaren drie keer te kunnen bezoeken. De laatste keer, in oktober vorig jaar, wenste Ed ons in zijn eigen huis te ontvangen. Daar stond hij op.”

De gezondheidsproblemen zijn in grote mate veroorzaakt door de verwondingen die Fulmer tijdens de Tweede Wereldoorlog opliep. Hij kon daardoor steeds moeilijker reizen en was dan ook al lange tijd niet meer in Nederland geweest om bijeenkomsten van de Ridders MWO te bezoeken.

Luitenant-vlieger Ed Fulmer.

Amerikaanse onderscheidingen

Ed Fulmer was tijdens de Tweede Wereldoorlog tweede vlieger op een C-47 Skytrain, een transporttoestel. Op 18 september 1944, de tweede dag van Operatie market Garden, steeg Fulmer op van Spanhoe Airfield (Groot-Brittannië). Het vliegtuig zat vol met Britse parachutisten voor de luchtlandingen die bij Ede zouden moeten plaatsvinden. In de omgeving van ’s Hertogenbosch werd het vliegtuig echter geraakt door Duitse luchtafweer.

“We kregen een voltreffer op de rechtervleugel en vlak achter de cockpit”, vertelde Ed Fulmer ooit. “ Ik had op dat moment het stuur in handen. De cockpit stond in brand. Ik heb het vliegtuig in positie weten te houden, zodat de paratroopers en bemanning uit het vliegtuig konden springen.”

C-47 Skytrains op weg naar Nederland voor operatie Market Garden in september 1944.

Verdoofd door de pijn

Ondanks brand aan boord en zijn zware verwondingen wist Fulmer het toestel aan de grond te zetten. Hij deed dat om de zwaar gewonde eerste vlieger Spurrier te redden. “Hoe ik uit het vliegtuig ben gekomen, weet ik niet meer. Ik was teveel verdoofd door de pijn.” Verzetsstrijders ontfermden zich over de piloten, die ook nog eens onder kleinkalibervuur van de Duitsers kwamen te liggen.

Fulmer werd op 17 oktober 1946 bij Koninklijk Besluit door koningin Wilhelmina benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. De Amerikaanse piloot verdiende de eer dankzij zijn optreden tijdens Operatie Market-Garden. Hiervoor heeft Fulmer niet alleen de Militaire Willems-Orde ontvangen, maar ook het Distinguished Service Cross. Later kwam daar nog een Amerikaanse onderscheiding bij, het Purple Heart.

Luchtlandingen bij Arnhem in 1944.

Nog drie

Met het heengaan van luitenant buiten dienst Edward Simons Fulmer is een van de laatste helden van de Tweede Wereldoorlog overleden. Hij maakte deel uit van de selecte groep veteranen die door hun optreden tussen 1940 en 1945 zijn benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde, vierde klasse. Alleen de Britse majoor b.d. Ken Mayhew, hij hoopt op 18 januari 101 te worden, is daarvan nog over.