Grote aanslag Gao

Bij een grote aanslag in de buurt van Kamp Castor in het Malinese Gao zijn bijna 80 doden gevallen. Bij de door ‘Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb’ opgeëiste aanslag, de zwaarste in Mali in de afgelopen jaren, vielen geen Nederlandse slachtoffers. "Wij voelden de drukgolf van de explosie op het kamp", vertelt kapitein Mark, die als marechaussee op Kamp Castor werkt. Nederland neemt sinds april 2014 in het Afrikaanse land deel aan VN-missie Minusma en helpt zo de veiligheid en stabiliteit in het door onrust geplaagde Mali te herstellen.

Radio 538 duikt onder met de Walrus

Radioprogramma's vanaf een schip. Heel bijzonder is het niet. Denk maar aan Veronica, die dit vanaf 1960 bijna 15 jaar deed. Radio maken onder water is echter van een heel andere orde. Radio-dj Frank Dane en zijn side-kicks Jelte en Albert van Radio 538 lieten hun luisteraars spreekwoordelijk twee uur hun adem inhouden, terwijl ze hun show uitzonden vanaf de ondergedoken Zr. Ms. Walrus. Voor dit huzarenstukje werd de hele radiostudio van 538 in delen door het luik van de Walrus naar binnen gebracht. Hierna gaven de radiomannen samen met 2 bekende house dj’s, Sunnery James en Ryan Marciano, een spetterende show weg.

Ridder krijgt brief van de koning

De oudste nog levende Ridder Militaire Willems-Orde, Ken Mayhew, is op 19 januari 100 jaar geworden. Reden genoeg voor de Nederlandse ambassadeur in Londen om de ridder thuis te bezoeken en een persoonlijke felicitatie van koning Willem-Alexander te overhandigen.

Mayhew ontving als majoor de Militaire Willems-Orde in april 1946 voor zijn heldhaftige optreden tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland. Het contact met Mayhew verwaterde begin jaren '80 in de vorige eeuw en daarna werd aangenomen dat de Brit was overleden. Hij dook echter in 2011 op tijdens de herdenking van de bevrijding van Venray. Er zijn nog 4 Ridders Militaire Willems-Orde. Marco Kroon en Gijs Tuinman zijn nog in dienst bij Defensie. Mayhew en de Amerikaan Edward Fulmer (97 jaar) zijn de laatste 2 levende Ridders die de eer voor hun rol in de Tweede Wereldoorlog kregen toegekend.

Defensie verliest schaakstrijd

De twaalfde editie van de traditionele jaarlijkse schaakontmoeting tussen Defensie en Het Binnenhof is voor eerstgenoemde partij op een verlies uitgelopen. Het Binnenhof wist vijf partijen te winnen, terwijl de andere drie ‘potten schaak’ in een remise eindigden. De wisseltrofee is dan ook weer naar de overkant van het Plein verhuisd. Na 12 matches staat Defensie nog wel nipt voor in het aantal eindoverwinningen: zes tegen vijf. Slechts 1x eindigde de match onbeslist. 

Luchtmacht gaat de ruimte in

De luchtmacht is begonnen aan een bijzonder project; samen met andere partijen wordt een eigen ruimtesatelliet gebouwd. Aangezien Defensie momenteel afhankelijk is van andermans satellieten als het gaat om informatiewinning kan het, omwille van tijd en tactische overwegingen, handig zijn eigen materieel te hebben. Bij goed functioneren zou de satelliet een grote aanwinst zijn voor het optreden van alle operationele eenheden.

De testsatelliet is een soort ‘nano-satelliet’, een type dat qua grootte varieert tussen een melkpak en een krat bier en minder complex is, waardoor ze sneller geproduceerd kunnen worden en goedkoper zijn. Waarschijnlijk wordt de satelliet eind 2018 de ruimte ingeschoten, waarna de beproevingen beginnen.

Meer weten over de testsatelliet en wat die straks allemaal moet kunnen? Lees dan het artikel in het eerste nummer van de Vliegende Hollander van 2017.

Militaire nachtegaaltjes gezocht

Sjourd Janssen krijgt het maar niet uit zijn hoofd: Het oprichten van een 'defensiebreed' mannenkoor. “Waarom zijn er wel veel muziekgezelschappen, maar zo weinig koren, gelieerd aan Defensie?”, vraagt hij zich af.  Janssen zoekt hiervoor maximaal 100 vrijwilligers. Via deze oproep wil de tenor nogmaals peilen of hier ook binnen het (post-)actieve militair personeel belangstelling voor bestaat. Muzieknoten kunnen lezen is geen vereiste, plezier in het zingen wel. Minimumleeftijd is 18 jaar en er moet  tweemaal per maand gerepeteerd worden in Amersfoort. Een indruk van het repertoire: de eerste 2 coupletten van het Wilhelmus, Ik sta op Wacht, Vierdaagse Lied, Twaalf Rovers en het Wolgalied. Reacties naar: defensiemannenkoor@gmail.com.

Overleg Defensie en bonden stilgelegd

De onderhandelingen tussen de bonden en Defensie over een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord voor defensiepersoneel zijn gisteren stilgelegd.

Met een akkoord had Defensie forse stappen kunnen zetten naar een op de toekomst toegesneden personeelsbeleid. De bonden willen niet verder onderhandelen. Dat is slecht nieuws voor het personeel. Daarom betreurt Defensie deze stap. Het personeel blijft nu  langer in onzekerheid over loonontwikkeling en de nieuwe diensteinderegeling.

Teleurstellend

Het stilleggen van het arbeidsvoorwaardenoverleg betekent dat ook al het andere overleg tussen bonden en de werkgever, weer verder vertraagt. Denk bijvoorbeeld  aan het overleg over reorganisaties. Ook dat is voor betrokken personeel en onderdelen teleurstellend en houdt de organisatie in onzekerheid.

Defensie vindt het nog steeds van groot belang om snel het overleg te hervatten om alsnog tot een akkoord te komen. Daar zullen de inspanningen van Defensie de komende tijd ook op gericht zijn.

Nieuw: zoekfunctie defensiebladen

Op zoek naar een artikel uit een digitaal defensieblad, maar u weet niet meer in welke editie het heeft gestaan? Geen nood. Sinds deze uitgave van de Defensiekrant is een zoekfunctie toegevoegd, die uitkomst biedt. In de kiosk van ieder defensieblad is het invulveld te gebruiken. Eenmaal in een magazine kunt u de zoekoptie gebruiken door op de button onder het zogenoemde hamburgermenu in de linkerbovenhoek te klikken en uw zoektermen invoeren. De nieuw toegevoegde zoekfunctie is alleen van toepassing op de digitale magazines van Defensie. Het digitale archief van de Defensiekrant, KMarMagazine, Landmacht, Alle Hens, de Vliegende Hollander en Materieelgezien gaat terug tot en met februari 2014.