Tekst Jessica Bode

Harde realiteit in unieke serie

Adam, Rhino, Niki en Paul. Deze 4 onbevreesde helden hielden de afgelopen 2 jaar spannende videodagboeken bij over hun werk als F16-vlieger, commando, verkenner en Apache-vlieger in Mali, Somalië en Tucson. Zo krijgen degenen die ver verwijderd zijn van brandhaarden, een realistisch beeld van het leven van uitgezonden militairen.

Voor het grote publiek zijn militaire missies en oefeningen vaak een ver-van-mijn-bed-show. Op het journaal zien we wel verslaggevers die ons vertellen wat voor ellende het is in Mali, Irak of Syrië, maar het dagelijkse werk van militairen blijft vaak onbelicht. In het vierde, nieuwe seizoen van Dagboek van onze Helden wordt deze harde realiteit werkelijkheid. In 8 afleveringen kijken we mee door de ogen van Adam, Rhino, Niki en Paul.

Adam (27) ging als Nederlandse trainer een half jaar naar de gevaarlijke stad Mogadishu in Somalië, om Somalische strijdkrachten te trainen. Zo kunnen zij het opnemen tegen de terroristische groeperingen en clans die daar de macht proberen te grijpen. Ontvoeringen, aanslagen en berovingen zijn hier aan de orde van de dag.

Heftige beelden

De 4 mannen hielden tussen 2015 en 2016, maand in maand uit, videodagboeken bij. Met HD-camera´s in de hand, op het hoofd en het lijf werden heftige beelden geschoten, mooie momenten vastgelegd en indrukwekkende shots geschoten. Zo vertelt Rhino in een van de afleveringen: "Je ziet lichamen liggen. Er waren 9 doden. Dat was wel een heftig begin."

Rhino (27) werd vorig jaar voor de tweede keer als Apache-vlieger uitgezonden naar Mali. Hier beschermt hij vanuit de lucht de commando´s en andere VN-militairen op de grond. 

Verenigde Staten, Somalië en Mali

Op de beelden zien we ook hoe Adam zich in Somalië dagelijks in een onder zware beveiliging naar het trainingskamp begeeft en hoe Niki in Tucson (VS) jonge aspiranten opleidt tot F-16-vliegers. In Mali ontrafelt Paul in levensgevaarlijke situaties hoe de rebellen zich bewegen en in hetzelfde land zorgt Rhino er vanuit de lucht voor dat zijn collega´s  en andere VN-militairen op de grond hun werk veilig kunnen doen. 

Paul (30) behoort als commando tot de elite-eenheid van de landmacht; het Korps Commandotroepen. Hij werd vorig jaar uitgezonden naar de VN-vredesmissie in Mali. Zijn bijnaam; the beast. 

Extreme omstandigheden

We zien strijdlust, kameraadschap, toewijding, overwinningen én verlies. De mannen werken dag en nacht onder extreme omstandigheden aan vrede en veiligheid. “De krijgsmacht is een bijzonder groot bedrijf. Bijna iedere militair heeft een andere functie of taak. Voor zowel mensen buiten Defensie als de medewerkers gaat er met deze serie een wereld open."

Vorig jaar verhuisde Niki (47) met zijn kersverse echtgenote naar Tucson (Arizona), om toekomstige vliegers op te leiden. Met 3700 vlieguren op de teller, behoort hij tot een van meest ervaren F16-vliegers van Nederland. 

3 februari

Vanaf 3 februari komt er iedere vrijdag en dinsdag een episode online op www.youtube.com/dagboekvanonzehelden. De dagen daarvoor kun je hier al kort kennismaken met de karakters. Houd de Facebookpagina @dagboek.vanonzehelden in de gaten voor exclusief materiaal en speciale acties. Wil je toch al wat zien? Kijk hier de teaser!