Massaal vliegen bij nacht

Straaljager-, helikopter- en luchttransportbemanningen bereiden zich sinds deze week tot en met maart voor op nachtelijke vliegoperaties.    

Zowel F-16’s van de vliegbases Leeuwarden en Volkel, als helikopters van het Defensie Helikopter Commando en het luchttransport op Eindhoven trainen gedurende de avond. Onder meer staan luchtgevechten, navigeren, bijtanken in de lucht en laagvliegen op het programma. De helikopterbemanningen bekwamen zich ook in meer toegepaste zaken als navigeren met beperkt zicht, vliegen met lading in of onder de heli, het in- en uitstijgen van personeel, medische evacuaties en het landen bij beperkte ruimte. De wentelwieken opereren vanaf Gilze-Rijen, Deelen en Den Helder.

Chinese onderscheiding

Kapitein-ter-zee Jeroen Franken is recent onderscheiden met de zogenoemde Ba Yi Meritorious Service Medal. De marineman was van 2012 tot 2016 defensie-attache in China. Hij kreeg het eremetaal voor zijn bijdrage aan de goede verstandhouding tussen de Nederlandse en Chinese krijgsmacht.

Imiddels is Franken opgevolgd door kolonel Cor Diepeveen. Ter voorbereiding op zijn nieuwe functie studeerde de luchtmachter een jaar Chinees aan de Foreign Language University van het Chinese Volksbevrijdingslegers. Vanwege zijn buitengewone prestaties won Diepeveen de tweede prijs in de ‘Student of Excellence’ competitie.  

Kolonel Franken kreeg zijn onderscheiding opgespeld door plaatsvervangend directeur van het Chinese Bureau voor Internationale Militaire Samenwerking, generaal-majoor Ci Guo Wei. 

Eerste Apaches terug

De eerste Nederlandse Apache-gevechtshelikopters zijn terug uit Mali. De 2 toestellen werden onlangs met een C-17 Globemaster transportvliegtuig op vliegbasis Woensdrecht afgeleverd. De machines zijn 2,5 jaar ingezet voor VN-missie Minusma.  

Terug in Nederland krijgen de toestellen bij het Logistiek Centrum Woensdrecht een grote onderhoudsbeurt. Tijdens een zogenoemde 500-uurs inspectie worden ze volledig nagekeken en hersteld. Ook ontvangen ze een omvangrijke update en een grondige zogeheten post desert-inspectie, waarvoor de toestellen vrijwel volledig uit elkaar worden gehaald, gecontroleerd en van zand ontdaan. Over 25 weken zijn de heli’s weer inzetbaar.

Samen waakzaam

Nederland en België voeren sinds kort de Quick Reaction Alert gezamenlijk uit. Gevechtsvliegtuigen van beide landen mogen voortaan boven de Benelux ongeïdentificeerde civiele vliegtuigen onderscheppen. Ook het Luxemburgse luchtruim maakt deel uit van de recent in Rotterdam getekende overeenkomst.

De wederzijdse dienstverlening levert een aanzienlijke besparing op. Voortaan hoeven  jachtvliegtuigen van beide landen maar om de 4 maanden paraat te staan. Komt bij dat de betrokken naties met deze wijze van optreden geschiedenis schrijven. “Er zijn geen andere landen die elkaar toevertrouwen in dit soort ernstige gevallen op te treden binnen elkaars landgrenzen”, aldus de Belgische defensieminister Steven Vandeput. Samen met minister Jeanine Hennis-Plasschaert was hij bij de ondertekening van de overeenkomst. Hennis noemde de nieuwe opzet van de QRA “een schoolvoorbeeld van samenwerken en planmatig werken.”

De Belgische F-16’s opereren afwisselend van Florennes en Kleine-Brogel. De Nederlandse toestellen stijgen op van resp. de vliegbases Leeuwarden en Volkel.