Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 01

Heen en weer met de trein

Tekst Bianca Brasser

Bison Drawsko: 43 Mechbrig rukt op naar Polen

1000 items, waarvan zo’n 600 voertuigen en honderden containers per trein vervoeren naar Polen. Het is een van de grootste logistieke ondernemingen van de afgelopen jaren. 43 Gemechaniseerde Brigade is onderweg naar het oosten voor de internationale oefening Bison Drawsko.

Pantserrupsen

“90 procent van het materieel gaat per spoor”, vertelt majoor Alfred Strijker. In totaal zijn 30 treinritten nodig om alles te vervoeren. Dat gebeurt in fases. Begin deze week zijn de eerste wagons vertrokken vanuit Steenwijk met onder meer Fennek en Boxer wielvoertuigen en pantserrupsen CV90. Ook vanuit Acht, bij Eindhoven en ‘t Harde zijn treinen onderweg naar Polen. Hier zijn voornamelijk containers met logistiek- en geniematerieel geladen.

Heen en weer

Komende week blijft het een komen en gaan van treinen, de laatste vertrekt donderdag 19 januari. “We hebben niet genoeg wagons om alles in 1 keer te vervoeren”, verklaart Strijker, hoofd sectie Verplaatsingen 43 Gemechaniseerde Brigade. “Gemiddeld rijdt een trein daarom 2 keer heen en weer.”

Asfalt

Afgelopen donderdag kwam de eerste lading pantservoertuigen van  45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Oranje Gelderland aan in Duitsland. Hier oefent het bataljon nog anderhalve week samen met 414 Tankbataljon voordat het weer per trein doorgaat naar Polen. De rest van de treinen gaat rechtstreeks naar Het Poolse Drawsko. Een reis van zo’n 36 tot 48 uur. “We hebben geen prioriteit op het spoor”, zegt Strijker. “Beetje bij beetje verplaatsen de wagons richting het oosten.” Vanaf het station hoeven de voertuigen geen lange weg over het asfalt af te leggen. “Ze rijden daar zo het oefenterrein op.”

Bus

In totaal zullen zo’n 3.600 Nederlandse militairen meedoen aan de grote internationale oefening. Aan boord van een trein reizen 10 militairen mee. De grote aantallen gaan met de bus, een rit van zo’n 12 uur. Behalve Nederland doen ook Polen, Estland, Duitsland, België, Canada en Amerika mee aan de oefening die tot 24 februari duurt.