Tekst Jack Oosthoek
Foto EOD
Schervenbeeld voor Explosieven Opruimingsdienst
Kunstenaars en Defensie. Een op het eerste gezicht onalledaagse combinatie. Kunstsmid Juul Baltussen uit het Brabantse Westerbeek bewijst echter dat het wel degelijk kan.
Baltussen maakte van bom- en granaatscherven een beeld dat het werk van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie symboliseert. Sinds medio december siert ‘de ruimer’ de basis van de explosievenopruimers, de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg.
Baltussen is al jaren in de ban van de structuur van bom- en granaatscherven. Met restjes oorlogstuig die hij vond in de bossen bij Overloon, in de Tweede Wereldoorlog een bloedig strijdtoneel, vervaardigde hij onder meer een geweer. Ook maakte hij van bom- en granaatscherven een kunstwerk voor de vliegbasis Volkel. Toen zijn voorraad uitgeput raakte, ontmoette hij toevallig via een kennis sergeant Antoine van de EOD die wel wilde helpen. De landmachtmilitair vond het een goed idee om van ‘tactisch schroot’, overgebleven na ruimingen van explosieven, kunstwerken voor de kazerne te laten maken.
Dat herbergt volgens hem historische waarde en er gaat niet zelden een interessant oorlogsverhaal achter schuil. Antoine sprak met Baltussen af dat deze in ruil voor scherven een symbolisch kunstwerk voor de EOD zou maken. Vooruitlopend daarop nam de kunstenaar poolshoogte op de Sergeant-majoor Scheickkazerne. Die dag stond er toevallig een demonstratie voor de politie gepland, waardoor Baltussen - op veilige afstand - de kracht van explosieven kon ervaren. “Juul was sprakeloos en genoot van de klappen”, vertelt Antoine.
Afgelopen herfst kreeg de sergeant telefoon van Baltussen: of hij kon komen kijken, ‘de ruimer’ kreeg volop gestalte. Het eindresultaat: een beeld van 2.15 meter hoog met een doorsnee van 1 meter. Defensie als inspiratiebron voor kunst. Het is wel degelijk mogelijk.