Korporaal herbegraven

De stoffelijke resten van korporaal Arnold van Koot zijn herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. De gewezen infanterist werd met militaire eer naar zijn laatste rustplaats gedragen door een detachement van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers.

Arnoldus Johannes Maria van Koot kwam in mei 1940 om het leven bij een zwaar bombardement door de Luftwaffe in het buurtschap Meeren (bij Mill, red.). Aanvankelijk werd hij begraven op de Rooms-Katholieke begraafplaats in Mill en later overgebracht naar het familiegraf in Brasschaat (België). Aangezien er geen nabestaanden meer in leven zijn en vanwege herinrichting van de begraafplaats verzocht de Oorlogsgravenstichting recent om de stoffelijke resten over te brengen naar het Ereveld Grebbeberg. Korporaal Van Koot liet een vrouw en een zoon achter. 

De redactie wenst u prettige feestdagen en een gezond 2017. 

De eerste Defensiekrant in het nieuwe jaar verschijnt op 13 januari. 

Marine zet Atalanta voort

Zeerovers opgelet, want de Koninklijke Marine blijft een jaar langer actief in de wateren rond Somalië. Medio 2017 zet Zr.Ms. Rotterdam koers naar het zeegebied, waar het amfibisch transportschip antipiraterijmissie Atalanta zal voortzetten.

Afgelopen 4 maanden was Zr.Ms. Tromp present in de Hoorn van Afrika. Het internationale vlootverband onder EU-vlag stond zelfs onder bevel van het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat. Inmiddels heeft Spanje de leiding overgenomen. De Tromp zette inmiddels koers naar Nederland, waar hij naar verwachting voor de kerst aankomt.

Afghanistanveteranen onderscheiden

9 militairen zijn onderscheiden voor moedig optreden tijdens gevechtsoperaties in Afghanistan. Onder hen een 6-koppige helikopterbemanning die in onbekend terrein een gevaarlijke verdachte wist aan te houden.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert reikte in Hilversum 4 verschillende dapperheidonderscheidingen uit voor acties in 2006, 2007 en 2009. Voor het eerst in de geschiedenis van de Koninklijke Luchtmacht kregen helikoptervliegers het Vliegerkruis.

Een officier van de infanterie kreeg met de Bronzen Leeuw het hoogste eremetaal. Dat was voor zijn optreden in 2007 als commandant van een Operational Mentor and Liaison Team. Als commandant nam hij ‘herhaaldelijk bewust en weloverwogen’ grote persoonlijke risico’s en toonde hij professioneel leiderschap. Met zijn optreden wist hij de leden van zijn team telkens weer te motiveren.

De volgende dapperheidsonderscheidingen werden uitgereikt:

  • Bronzen Leeuw (1);
  • Bronzen Kruis (1);
  • Kruis van Verdienste (3);
  • Vliegerkruis (2).

Daarnaast ontvingen 2 militairen het Ereteken voor Verdienste. 

Van Griensven nieuwe IGK

Generaal-majoor Hans van Griensven is per 1 februari Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK). Hij is dan tevens Inspecteur der Veteranen en Inspecteur der Reservisten. Van Griensven wordt bevorderd tot luitenant-generaal en neemt de functie over van luitenant-generaal Bart Hoitink die met leeftijdsontslag gaat.

Van Griensven werkt nu nog bij het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum als plaatsvervangend chef-staf plannen. Daarvoor was hij commandant van onder meer het Operationeel Ondersteuningscommando Land, het Opleidings- en Trainingscentrum Genie in Vught en 11 Pantsergeniebataljon in Wezep.