Yanks paraat op Nederlandse bodem

Zo’n 1600 Amerikaanse gevechtstanks, pantservoertuigen en ander zwaar materieel staan binnenkort weer paraat op Nederlandse bodem. Hiervoor opende de vooruitgeschoven onderhouds- en opslagplaats in het Zuid-Limburgse Eygelshoven donderdag 15 december haar deuren.

“Het activeren van deze locatie is een proportionele stap die we nemen om NAVO-bondgenoten te verdedigen wanneer dat nodig is”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vorige week. “Ons bondgenootschap is immers gebouwd op een stevig fundament van solidariteit en gezamenlijke ondersteuning.” De hoogste baas opende het militaire complex samen met commandant U.S. Army Europe luitenant-generaal Ben Hodges en burgemeester van Kerkrade Jos Som.

Het Army Prepositioned Stocks Eygelshoven (APS-E), zoals de voorziening officieel heet, is de eerste in een reeks. Soortgelijke depots in Duitsland en België krijgen op termijn eveneens weer hun organieke bestemming.  

Commanding general U.S. Army Europe Ben Hodges deed namens de Verenigde Staten van Amerika het woord.

IJzerwaren

Gros van het Amerikaanse materieel voor Eygelshoven arriveert in de loop van 2017. Deze gigantische voorraad ijzerwaren is afkomstig van een zogenoemd Armored Brigade Combat Team in de States. Ongeveer 100 Nederlandse Defensiemedewerkers ondersteunen in Eygelshoven bij het onderhoud en de bewaking. Een handjevol VS-militairen houdt zich ter plekke bezig met stafzaken, aansturing en onderhoudswerkzaamheden.

Het APS-E terrein heeft een oppervlakte van 27 hectare. Daarop 8 loodsen met duizenden vierkante meters opslag, 32 werkplaatsen en 20 waspunten. De medewerkers houden zich voornamelijk bezig met opslag van - en onderhoud aan de rups-, wielvoertuigen, communicatiemiddelen, elektronische apparatuur, geniematerieel.

Amerikaans legermaterieel op POMS Eygelshoven in de jaren ’80 en ’90. Foto’s: archief POMS Eygelshoven.

Algehele herziening

Eygelshoven zag in 1984 het levenslicht als vooruitgeschoven onderhouds- en opslagplaats tijdens de Koude Oorlog. Die functie werd in Nederland gedeeld met 4 andere vestigingen in Brunssum, Coevorden, Ter Apel en Vriezenveen. In het geval dat er in Midden-Europa oorlog uitbrak tussen de NAVO en het Warschaupact hoefde Amerikaans personeel alleen maar via Schiphol te worden ingevlogen. Vervolgens konden ze hun houwitzers, tanks, pantser- en wielvoertuigen ophalen bij de depots om in kolonne naar het ‘oostfront’ te rijden. Na 22 jaar sloot op 30 september 2006 het complex in Eygelshoven - als laatste van de 5 POM-sites -  haar deuren. De sluiting was destijds onderdeel van een algehele herziening van de Amerikaanse materieelopslag in Europa. Die kwam voort uit de vermindering van de  militaire aanwezigheid in Europa en door strategische overwegingen binnen het Pentagon. Ruim 200 werknemers, onder wie zo’n 50 bewakers, verloren hun baan.

De eerste Amerikaanse voertuigen staan al opgeslagen in het heropende POMS Eygelshoven.

Schoonmaakprojecten

De afgelopen 10 jaar werd het complex op projectbasis ingezet om voertuigen grondig schoon te maken. Vanaf 2007 reinigden 30 onderhoudsmedewerkers in 3 jaar tijd zo’n 5.500 stuks Amerikaanse materieel afkomstig van diverse Europese locaties. Het personeel haalde de voertuigen uit elkaar en zuiverden het grondig van bacteriën, insecten, stof en ander vuil. Vervolgens werd het materieel weer in elkaar gezet en gerepareerd om na een strenge keuring ‘douane proof’ door de Verenigde Staten geïmporteerd te worden. 

Nederlands materieel heeft na de inzet in Afghanistan een flinke opknapbeurt nodig. Foto’s: archief POMS Eygelshoven

In de 2 opvolgende jaren ‘cleande’ het onderhoudsteam van de Logistic Support Unit 80% van het Nederlands Defensiematerieel dat in Afghanistan was ingezet. Het overige spul ging rechtstreeks terug naar de eenheden voor een schoonmaak- en opknapbeurt. Na deze projecten vestigde  een deel van het Betaalkantoor Defensie zich een aantal jaar op het terrein. Tegelijkertijd werd er gezocht naar een nieuwe bestemming. Het Amerikaanse leger sprak recent opnieuw zijn interesse uit. Nu, een jaar later, is complex Eygelshoven heropend, klaar om zijn oude tak van sport weer op te pakken.

Schoonmaken en herstellen van Nederlands Defensiematerieel dat is ingezet in Afghanistan. Foto’s: Rob Gieling.