Italianen nemen drijvende school over

Zr. Ms. Rotterdam heeft onlangs haar bijdrage aan Operatie Sophia beëindigd. Aan boord van het amfibisch transportschip werden sinds 19 oktober leden van de Libische kustwacht bijgeschoold op het gebied van boarding operaties en scheepsveiligheid. Het Italiaanse marineschip San Giorgo neemt het lesprogramma de komende maanden over. In totaal werden in deze eerste fase van het trainingsprogramma 78 Libiërs getraind. De Rotterdam is momenteel onderweg naar thuishaven Den Helder.

Levensecht nepvliegen

Parachutisten of ladingen droppen, uitwijkmanoeuvres maken bij inkomende raketten of bij slechts weer F-16's bijtanken kan sinds kort ook zonder kerosine te verstoken en geluid te produceren. De luchtmacht beschikt namelijk over 2 ultramoderne vliegtuigsimulatoren. Een voor de C-130 Hercules en een ander voor het KDC-10-tankvliegtuig. De simulatoren zijn zó realistisch dat bemanningsleden een groot deel van hun vlieguren tegenwoordig ook virtueel mogen maken. Dat komt mooi uit, want de vliegmachines zijn door inzet of defecten niet altijd beschikbaar voor trainingsvluchten.

Technische storing oorzaak helikoptercrash Mali

Technisch falen van het besturingssysteem was de oorzaak van het helikopterongeluk waarbij kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger vorig jaar in Mali omkwamen. Tot die conclusie komen experts die meteen na het ongeval een onderzoek instelden. Het mankement was zo ernstig dat de bemanning het toestel niet meer veilig kon besturen. Het ongeval had volgens de betrokken onderzoekers op geen enkele wijze voorkomen kunnen worden.                                        

Direct na het ongeval werden alle vliegoperaties met Nederlandse Apaches opgeschort. Het falende onderdeel in het besturingssysteem is inmiddels in alle machines vervangen. De bevindingen en aanbevelingen van het onderzoeksrapport zijn gedeeld met de betrokken fabrikanten en de internationale Apache gemeenschap.