06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 24

Souffleurs van het slagveld

Tekst Kapitein Arjen de Boer
Foto Sergeant-majoor Eva Klijn, sergeant Hille Hillinga, sergeant-majoor Dave de Vaal

Defensie bestudeert inzet Advise & Assist-teams in Irak

Nederlandse en Belgische special forces bereiden zich voor op een nieuwe rol in de strijd tegen ISIS. Sinds gisteren nemen ze bij de Amerikanen een kijkje in de keuken van zogeheten Advise & Assist-teams. Maar wat zijn dat precies? De Defensiekrant vroeg het kolonel John Dorrian van US Central Command.

De slag om de Iraakse stad Mosul vordert langzaam. De nauwe straatjes en onoverzichtelijke buurten van het ISIS-bolwerk zijn een voordeel voor de verdediger, maar voor de aanvallende partij een nachtmerrie. Soms weten de Iraakse bevelhebbers niet zo goed hoe ze de zaak moeten aanpakken. Dan is het handig om ervaren adviseurs te hebben, schetst kolonel John Dorrian van US Central Command dat de anti-ISIS-operatie Inherent Resolve aanstuurt.

De Irakezen waarderen de kennis en ervaring van adviesteams van de internationale coalitie tegen ISIS.

Creatief denken

“Zo vielen er in het begin van de slag veel slachtoffers door ISIS-zelfmoordcommando’s die met bomauto’s op Iraakse veiligheidstroepen inreden”, zegt Dorrian. Amerikaanse Advise & Assist-teams (A&A) keken mee en kwamen met het idee om voor de troepen uit de wegen te bombarderen. “De diepe kraters maken het voor ISIS-bomauto’s veel moeilijker om slachtoffers te maken”, aldus Dorrian.

Militaire adviseurs helpen niet alleen bij de planning van acties, maar ook als het gevecht gaande is.

Nederland en België

Inmiddels leveren 6 landen A&A-teams. Nederland is ook van plan om samen met België dergelijke teams te leveren om Iraakse troepen en Koerdische Peshmergastrijders te helpen, schreef defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert vorige week aan de Tweede Kamer. Een gecombineerd team van Nederlandse een Belgische special forces loopt sinds gisteren mee met Amerikaanse en Canadese collega’s om zich het A&A-concept eigen te maken.

Niet aan front

“Onze teams geven in de planningsfase advies over bijvoorbeeld infanterietactieken en logistiek”, zegt kolonel Dorrian. Maar ook tijdens de aanval geven de coalitiemilitairen advies en helpen bij de coördinatie van luchtaanvallen en artilleriebeschietingen.

Het is echter niet zo, benadrukt Dorrian,  dat Amerikaanse adviseurs 1-op-1 met de Iraakse pelotons de straten van Mosul intrekken en daadwerkelijk meevechten. “Ze opereren vlak achter het front en werken bijvoorbeeld voor een brigadestaf.”

Wel zelfverdediging, niet meevechten

Maar in enkele gevallen komen Amerikaanse teams zo dicht aan het front, dat hun werk niet zonder risico is. Zij zijn dan ook enkele keren in een vuurgevecht beland. “ISIS slaagt er incidenteel in om achter het front toe te slaan, bijvoorbeeld met behulp van tunnels”, vertelt Dorrian. “Er zijn incidenten geweest dat onze jongens zich moesten verdedigen. Maar daar hebben ze dan ook het volste recht toe.”

Raven-verkenningsvliegtuigjes kunnen tot een afstand van 10 kilometer vliegen en kunnen een snelheid van bijna 100 km/u bereiken.

Drones voor info en veiligheid

De Nederlandse en Belgische militairen zullen tijdens hun A&A-werk niet zo dicht op het front gaan zitten als de Amerikanen, maar juist op een veiligere afstand. Om toch zicht te krijgen op wat er op en rond het slagveld gebeurt, zullen Nederlandse troepen gebruik maken van Unmanned Areal Vehicles (UAV’s), in de volksmond drones genoemd. Ook zijn Raven-systemen bedoeld om de eigen omgeving in de gaten te houden, veiligheid voor alles. De Amerikaanse A&A-teams gebruiken ook drones. “Het is niet alleen ter bescherming van de eigen troepen. Maar ook om te bepalen hoe ver ISIS-strijders zich van de burgerbevolking bevinden, zodat de Irakezen hier rekening mee kunnen houden.”

Nederlandse special forces geven al langer trainingen aan Iraakse troepen, bijvoorbeeld op het gebied van scherpschieten.

Nieuwe successen

De kolonel verwacht dat de Nederlanders en Belgen de A&A-rol prima kunnen vervullen. “Het zijn ervaren en capabele soldaten die zeker kunnen bijdragen aan nieuwe successen van de Irakezen”, aldus Dorrian. Hoe en wanneer de militairen aan de slag gaan is nog onduidelijk, blijkt uit de brief van minister Hennis. “Nader overleg in de coalitie is nog nodig over de zelfstandig door het Nederlands-Belgisch team te begeleiden eenheden.”

Ruggensteun

“Na de forse verliezen uit het verleden geven de adviesteams de Iraakse troepen en hun commandanten vertrouwen,” zegt kolonel Dorrian tot slot. “De adviseurs zijn mannen met veel kennis en ervaring op het slagveld, dat waarderen de Irakezen enorm. Het geeft ze iets om op terug te vallen, de teams zijn echt een steun in de rug.”

*De foto’s bij dit verhaal hebben geen directe betrekking op of relatie met het mogelijke werk van Nederlands-Belgische A&A-teams. De beelden zij gemaakt tijdens andere momenten tijdens de trainingsmissie in Irak en elders.