Tekst Ingmar Kooman
Foto sergeant-1 Joyce Rutjes
Woensdrecht drone test- en demolocatie
Een luchtfoto of filmpje vanuit vogelperspectief kennen we wel. Maar wat dacht je van het effectief bemesten van akkers met een drone? Een brug inspecteren? Wildpopulaties beheren? Onbemande vliegtuigjes bieden legio mogelijkheden. De Koninklijke Luchtmacht ondersteunt deze vliegende innovatie. Vanaf januari 2017 krijgen drone-piloten vlieguren op vliegbasis Woensdrecht.
Het luchtruim van een luchtmachtbasis is verboden gebied voor civiel verkeer. Zeker als dat verkeer standaard is uitgerust met camera’s. Toch geeft vliegbasis Woensdrecht drones vanaf 4 januari wekelijks speeltijd boven militair terrein. Het is namelijk een win-win-situatie, vertelt basiscommandant kolonel Peter de Boer. “Het gaat gebeuren, met of zonder ons. Het is voor de luchtmacht essentieel om in deze ontwikkeling voorop te blijven lopen. Nu en in de komende decennia.”
Luchtruim
Elke woensdag kunnen ondernemers, onderzoekers en overheden bij de drone test- en demonstratielocatie Aviolanda 2 uur lang allerlei toepassingen en innovatieve concepten beproeven. Met bossen, heide, water en akkers heeft het opengestelde vlieggebied veel variatie. “Allemaal binnen een gecontroleerd luchtruim”, voegt commercieel manager van Aviolanda Rob Nispeling toe. En boven onbebouwd gebied, dus de privacy van de Woensdrechtenaren is evenmin in het geding. “De vliegbasis biedt de ideale omgeving voor veilig vliegen en testen”, concludeert Nispeling. “Daar is veel behoefte aan.”
Kennisnetwerk
De luchtmacht krijgt op haar beurt toegang tot een innovatief kennisnetwerk, vertelt kolonel De Boer. “We realiseren hiermee een kennisknooppunt in onze eigen achtertuin.” De ontwikkelingen op het gebied van onbemande systemen gaan razendsnel. Drone-bouwers staan te springen om nieuwe systemen te testen. “Hier geven we startups de kans veilig te testen”, vult Nispeling aan. “De kunst van het vliegen beoefenen we al 100 jaar. Nu kunnen we hier samen zoeken naar nieuwe toepassingen.”