Tekst Kapitein Julia Houtsma
Foto John van Helvert

Biometrics and technical exploitation in support of intelligence and operations. Of wat simpeler uitgedrukt: CSI-werkzaamheden met een militair tintje. Tijdens Clockwork Orange schaven verschillende eenheden twee weken lang hun rol in de technische  inlichtingenketen bij. Door gegevens en sporen op een juiste manier te verzamelen en te analyseren, wordt de informatie omgezet in inlichtingen.

De daders blazen hun vluchtauto op in een poging hun sporen uit te wissen.

Met ‘t Harde als uitvalsbasis en Nieuw Milligen en Kampen als decor worden alle aspecten van de technische inlichtingenketen doorlopen. Door gegevens en sporen op de juiste manier te verzamelen en te analyseren, wordt informatie omgezet in inlichtingen op basis waarvan actie kan worden ondernomen.  “We willen er bijvoorbeeld achter komen wie de leiders zijn in terreurnetwerken of wie de mensen zijn die de bommen maken: identity intelligence’’, aldus kolonel Hans van Dalen, de commandant van inlichtingeneenheid JISTARC en organisator van de oefening. “Het is eigenlijk een soort CSI, maar dan bij Defensie.”

Onderzoek ter plekke bij auto. Wat voor ‘hints’ hebben de daders achtergelaten?

Forensisch-bewust

Het feit dat biometrie, IED-technieken, cyber-technieken en technologische en chemische kennis aan bod komen onderstrepen zijn uitspraak. Al deze capaciteiten zijn bij defensie aanwezig, maar worden zelden in samenhang ingezet. Tijdens deze oefening gebeurt dat wel. Forensisch-bewust handelen van de militair op de grond moet uiteindelijk leiden tot het vergaren van veel meer informatie. Aangezien dit skills zijn die voor veel militairen toegevoegde waarde hebben, deden allerlei eenheden mee. Naast het Operationeel Ondersteuningscommando Land , waren Advanced Search Teams, Rangers en het Korps Commandotroepen van de partij. De Marechaussee, het Defensie Computer Emergency Response Team en het Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory ondersteunden het scenario met specialistische kennis en materiaal. 

Voor de oefening was veel internationale aandacht, zo werd het script in nauwe samenwerking met de Amerikanen geschreven en keken de NAVO, Zweden en Australië belangstellend toe.

Het forensisch handelen van de militair op de grond is essentieel. In de auto zijn sporen te vinden, zoals een mobiele telefoon en vingerafdrukken.

Ontvoeringen, sporenonderzoek, daderprofielen en zoektochten; om het criminele netwerk te ontmantelen moet iedereen zijn steentje bijdragen. Sta je te springen om een impressie van de oefening? Zie hier een fotoreportage!

Met een speciale camera worden er detailfoto’s van de telefoon gemaakt in het lab.
Het spoor leidt naar een verlaten bunker in Nieuw Milligen, waar 3 verdachte personen werden aangetroffen. Ook hier ging de zoektocht naar nieuw bewijsmateriaal weer verder.
Met speciale apparatuur, worden specifieke persoonskenmerken van de gevangenen verzameld.
De buit die gevonden werd in de bunker, omvatte onder andere een paspoort en een sleutelbos.
Luchtmobiel doet een inval in het pand waar leden van een crimineel netwerk zich hebben verstopt. Na de arrestatie worden ze per Chinook afgevoerd.